Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '08

 
Kategori
Egzersiz
 

Fiztoterapistler haklarını istiyor

Fiztoterapistler haklarını istiyor
 

1965'ten beri bu ülke vatandaşlarına fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti vermekteyiz. Ancak mesleğimiz hala 1928 ve 1937 tarihlerinde çıkarılan yasalarla yönetilmeye çalışılmaktadır. ÖSS'de alınan yaklaşık 360 puanın ardından kabul edildiğimiz bölümde 4 yıl boyunca anatomi, fizyoloji, nöroloji, ortopedi, beyin ve sinir cerrahisi, kadın hastalıkları ve doğum, histoloji, patoloji ve nöroanatomi gibi temel tıp bilimleri ve biyomekani, ısı-ışık, kinezyoloji, psikoloji, rehabilitasyon ilkeleri, normal motor gelişim, manipulatif tedavi, elektroterapi, nörofizyolojik yaklaşımlar, kardiyak rehabilitasyon, nörolojik rehabilitasyon, ortez ve rehabilitasyonu, iş ve uğraşı tedavisi, sporcu sağlığı, tedavi hareketleri ve psikososyal rehabilitasyon gibi mesleğe özgü teorik ve pratik dersleri görmekteyiz. Mezuniyetimizin ardından ise hiçbir yasal ve özlük hakkımız olmadan çalışmaktayız.

Ülkemizde maalesef mesleki tanımımız ve haklarımız tam olarak belli olmadığı için artan fizyoterapist ihtiyacının giderilmesinde meslek lisesi mezunu acil tıp teknisyenleri kullanılmaktadır. Hatta Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren bazı birimler son derece yetkinlik gerektiren bir uzmanlık dalının birkaç günlük eğitimlerle hemşirelere öğretilip tedavi etmelerini teklif etmişlerdir.

Burada söz konusu olan insan sağlığıdır ki bu insanlar ya engelli bireyler, ya engelli yaşlılar ya da engelli çocuklardır. AB kapısında bekleyen ancak hala sağlık sistemini yerine oturtamadığı için hem fazla sağlık harcaması ödemek zorunda kalan hem de hastalara gerekli sağlık hizmetini sunamayan bir Türkiye var karşımızda.

Hastalar gerçekten ihtiyaçları olduğu zamanda maalesef sistemdeki sorunlardan dolayı bizlere ulaşamıyorlar. Bu sorun sadece biz fizyoterapistlerin sorunu değildir, bu ülkede yaşayan bütün insanların sorunudur.

İhtiyacınız olduğu zaman gözünüz kapalı güvenebileceğiniz, aklınızda hiç soru kalmadan annenizi, babanızı, kendinizi veya evladınızı ellerine teslim edeceğiniz bir fizyoterapiste rahatlıkla ulaşmak istiyorsanız lütfen bu duruma sessiz kalmayınız.

 
Toplam blog
: 54
: 3369
Kayıt tarihi
: 15.09.07
 
 

Fizyoterapist & Osteopat & klinik pilates mat 1 eğitmeni & PNİ öğrencisi Bir sağlıkçı olarak Türk..