Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '07

 
Kategori
Haber
 

Güvenilir ınternet anketi yapılabilir mi?

Güvenilir ınternet anketi yapılabilir mi?
 

Birkaç gündür gazetelerde yapılan anketlerde manüpülasyon olma olasılığı beni çok rahatsız etti(1). Gazeteler iyi niyetle kamuoyunun bir konudaki görüşünü merak edip bir anket hazırlamışlar. Ankette sorulan sorunun iki seçeneğinden birini seçip oy gönderilmesini istemişler. Gazetelerin okurları bu seçeneklerden birine oylarını göndermişler. O konuda kendini taraf hissedenler bilgisayarından ikinci kez oy göndermeye kalktığında daha önce oy gönderdiği için gönderemeyeceği uyarısıyla karşılaşınca daha fazla denememişler. Çünkü gazete mükerrer oy kullanılarak anketin yanıltıcı sonuç vermesine engel olmak istemiş. Ancak bu konuda kendilerini fanatik bir şekilde taraf gören ve Internet’teki bazı açıkları kullanabilen bazı kişiler mükerrer oy kullanarak anketi manüpüle etmişlerdir. Şimdi gazetelerin daha önce yaptıkları anket sonuçlarının da sorgulanması gerekir. O zamanlarda da böyle saldırılar olmuş olabilir.

Güvenilir Internet anketi yapılabilir mi?

Çok kolay. Önereceğim yöntem benim buluşum falan da değil, uzun yıllardır Internet’te hep kullanılır. Siz Gmail’den veya Yahoo’dan bir adres aldığınızda ekranda kargacık-burgacık karakterler görünür ve onları girmeniz istenir. Ankette de bu yapılabilir.

Anket sorusunun altında anket seçeneğiyle birlikte girilmesi gereken birkaç karakter verilir. Bunların imaj formatında ve biraz şekilsiz olmaları otomatik tanımayı da engeller. Bu işlem çok kolay olduğu için ankete katılanlara da bir zahmet vermez. Aynı zamanda IP denetimi de yapılınca her oy sağlıklı olur.

Anketleri manüpüle ederek toplumu yanıltmak isteyenler ise daha çok çalışmak zorunda kalırlar ama başaramazlar ve yenilgiyi kabullenmek zorunda kalırlar. Onlar bozmaya çalışırken biz düzelteceğiz.

(1) Dikkat! Anketler manüpüle ediliyor: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=26407

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..