Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '12

 
Kategori
Sivil Toplum
 

ICA EXPO 2012 ve Kooperatif Fuarlarının önemi

ICA EXPO 2012 ve Kooperatif Fuarlarının önemi
 

Fuar denildiğinde çoğumuz ticari hareketliliği artırmak ve karşılıklı iş imkânlarını kolaylaştırmak, Yeni teknoloji ve ürünlerin tanıtmak için düzenlenen sektör ve bölge bazında organize edilen ticari tanıtım etkinliklerini anlarız. Daha önceleri bir panayır havasında olan bu tür faaliyetlerin her geçen gün gelişen teknoloji, haberleşme ve ulaşım kolaylıkları ile çok renkli ve bilginin paylaşıldığı ticari odak noktaları haline geldiğini görürüz. Özellikle 20 yüzyıl ile birlikte dünyadaki artan şehirleşme, sanayileşme süreci ile birlikte her alanda fuar etkinlikleri ticari hareketin vazgeçilmezleri haline gelmiştir. Hatta geleneksel ve ulusal düzeyde yapılan fuarlar uluslararası ticaretin uzmanlaşmış buluşma mekânlarına dönüşmüştür. Dünyada artan fuar etkinlikleri ile fuarcılık başlı başına profesyonel bir iş alanı olmuştur.

Başlangıçta diğer fuarlara faaliyet gösterdikleri sektörlerde kuruluşları aracılığı ile katılım sağlayan kooperatifçilik hareketi Uluslararası Kooperatifler Birliğinin (ICA) kararları ve öncülüğünde kendi fuarlarını organize etmeye ve dünya kooperatiflerini bu fuarda buluşturmaya başlamıştır. Kooperatiflerin birbirlerini tanımalarını, ortak iş yapma imkânlarını artırmalarını amaçlayan ICA EXPOCOOP fuarı her geçen gün gelişmeye ve geleneksel hale gelmeye başlamıştır. İlk olarak 2008 yılında Portekiz Lizbon’da, yapılan fuarın ikincisi 2010 yılında Hindistan Bangalor’da ve üçüncüsü 29 Ekim- Kasım 2012 tarihleri arasında İngiltere Manchester’de gerçekleştirilmiştir.  

İngiltere Manchester’de son yapılan fuara Türkiye ilk olarak ülke standı ile katılmıştır. Türkiye Milli Kooperatifler Birliği organizasyonunda fuara Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (OR-KOOP), Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK), Trakya Yağlı Tohum Üreticileri Birliği (TRAKYA BİRLİK), Köy Kalkınma Kooperatifleri Merkez Birliği (KÖY KOOP) çatısı altında yer alan Kekik üretiminin yaygın olarak yapıldığı Denizli Gözler Kooperatifi ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) katıldılar. Ayrıca Bu kooperatiflerimiz yanında Türk Kent ve Tariş temsilcileri ICA 2012 Genel Kurulu çerçevesindeki toplantılarda yer aldılar. ICA Yönetim Kurulu Başkanı Pauline Green Türkiye Standını ziyaret etti.

Türkiye Milli Kooperatifler Birliği (TMKB) Başkanı Muammer Niksarlı, Başkan Yardımcısı ayni zamanda ICAO Yönetim Kurulu üyesi ve ORKOOP Genel Başkanı Cafer Yüksel, ICA Housing Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Kent Genel Başkanı Mehmet Aksoy, Tarım Kredi Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke ve Tarım Kredi Genel Müdürü Abdullah Kutlu'nun hazır bulunduğu heyet tarafından karşılandı ve görüşme yaptı. Başkan Green 2013 Mayıs ayında İstanbul'da yapılacak ICA Cooperative Europe Genel Kuruluna katılacağını belirtti. Ayrıca ICAO Başkanı Wan Byung Choi'de Türkiye Standını ziyeret etti. Başkan Choi ICAO Yönetim Kurulu ve ORKOOP Genel Başkanı Cafer Yüksel ile görüşme yaptı. 

ICA 2012 Genel Kuruluna 86 ülkeden temsilci ve yaklaşık 800 delege katılırken, fuara 35 ülkeden 120’den fazla kooperatif yer aldı. Fuara Avrupa’dan; İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Belçika, Romanya, Galler, Polonya, Litvanya, İskoçya, Bulgaristan ve Türkiye. Amerika’dan; Kanada, Brezilya, Kosta Rika, Meksika. Asya’dan Kore, Malezya, Çin, Pakistan, Hindistan, Endonezya, Doğu Timor,  İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Singapur, Srilanka, ve Filistin. Afrika’dan; Kenya, Nijerya, Tanzanya, Güney Afrika Maritus, Uganda ve Namibya’dan kooperatifler katıldılar.  

Fuarı 3 gün içinde dünyanın çeşitli ülkelerinden 10.000’in üstünde kooperatifçi ziyaret etti. Kooperatifler kendilerini tanıttılar, ürünlerini sergilediler. Diğer kooperatiflerle sosyal ve ekonomik ilişkiler kurdular. Dünya kooperatifçilik hareketinin bütünleştiği bu ortamda bir taraftan ICA 2012 Genel Kurulunun etkinlikleri, diğer taraftan fuarın aktiviteleri çok zengin ve renkli bir tablo ortaya koydu. Her yaştan kooperatifçi gerek kooperatifleri ile gerekse hizmet ve faaliyetleri ile dünya kooperatifçilerine deneyimlerini ve ulaştıkları düzeyleri gösterdiler. Yeni dostluklar ve ticari bağlantılar kurdular.

Fuar ve Genel Kurul aktivite ve toplantılarına ülkemizden ve diğer ülkelerden resmi görevliler ve kooperatifçilik ile ilgili kamu kuruluşlarından temsilciler ziyaretçi ve dinleyici olarak katıldılar. Dünya kooperatiflerini yakından tanıma fırsatı buldular. Dünya kooperatifçilik hareketinin önde gelen örgütlerinin temsilcileri ile görüşmeler yaptılar.  

Fuarda başta gelişmiş ülkelerdeki kooperatifler olmak üzere geniş standları ve zengin ürün ve hizmet çeşitleri ile gelişmekte olan ülkeler sundular. Neleri başarabildiklerini kooperatifçilere ve dünyaya gösterdiler.  2012 Birlik festivali adı verilen fuar ve genel kurul faaliyetleri gerçektende sıcak ve samimi bir festival havası içinde geçti. Kooperatifçiler birlik ruhu içindeki duruşları ile dünyaya 2012 Uluslararası Kooperatif Yılında uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek bir fotoğraf ortaya koydular. Kooperatifçiliğin neden uzun yıllardan beri eskimeden ve her geçen gün daha önemli hale gelen bir hareket olduğunun mesajını verdiler.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..