Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '17

 
Kategori
Sosyoloji
 

İnsanlar gibi milletler de akrabadır; peki, hangi millet hangi milletle akraba?

İnsanlar gibi milletler de akrabadır; peki, hangi millet hangi milletle akraba?
 

Dünyada hangi milletlerin birbiriyle akraba olup olmadığını yazacak değilim; çünkü bunu aslında bilmiyoruz ki bilsek bile insanların akrabalıklarına bakıyoruz da milletlerin akrabalıkları böyle değil; yani hiçbir devlet diğerine benim akrabam demiyor.

Tarihi bir olgu bu, üzerinden yüzyıllar geçmiş, herkes ayrı bir kavim olmuş, kaç millet varsa hepsi de birbirinden ayrı.

Özellikle yerini değiştiren, çağın koşullarına göre değişen milletlerde daha fazla değişim olmuş.

Ama yani bir insanın nereden geldiğinin bile araştırıldığı günümüzde milletlerin akrabalıklarının daha kolay tespiti gerekmez mi?

Zaten bakmayın 220 devlet olduğuna, dünyada pek fazla millet yok. Afrikalılar Zenci. Demek ki Afrika tek bir millet. Avrupalıların kültürü birbirine uyuyor; o zaman burası da temelde tek bir millet. Amerika’yı sayma, Avrupa gölünden taşanlar. Araplar, Türkler, Hint ve Rus, Çinli özgün.

Şimdi biz buraya bakınca işimizin kolay olduğunu sanıyoruz ama son ABD araştırması öyle bir sonuç veriyor ki insanlığın akrabalık bağları Arap saçına dönüyor; zira araştırma sonucuna göre İngilizler ile Türklerin genleri aynı…

Haydaaaa… Bir İngiliz Türkler ile aynı kökten geldiğini kabul eder mi bilmem ama öte yandan tarih kitaplarını karıştırıyorum İngilizler ile Türkler arasında bir bağlantı bulamıyorum.

Şüphesiz insanlığın doğuşuna gidersek hepimiz birbirimizle akrabayız; lakin yüzyıllar içerindeki ayrışmanın detaylarını da bilmemiz lazım. Kiminle yakınlığımız dillendiriliyorsa onlarla ayrışmamız yakın demektir. Örneğin Türklerle adı beraber dillendirilen Finler, Macarlar, Kızılderililer bir de Etrüskler bağlantısıyla İtalyanlar. Son olarak da genlerimizin aynı olduğu İngilizler.

İlginçtir biz doğudan geldik ama doğu milletleriyle değil batı halklarıyla akrabalık bağlarımız çıkıyor. Göçebe bir halk oluşumuz nedeniyle ben bunu normal karşılıyorum; akrabamız bıraktığımız yerde değil vardığımız yerdedir; çünkü Türk ayrıldığı yerde kendini bırakmaz.

Aynı dili konuşan, ülkeleri yan yana olan, aynı din, aynı kültür gibi birleştirici unsurlar bile milletlerin akrabalık bağlarında gösterge değil. Dünyadaki milletlerin sayısı bence 20-30’u geçmez. Ve hani genler yoluyla tespit bile tartışılıyorsa yine de bu milletlerin hangilerinin birbirine yakın olduğunun tespitini sağlayacak bir şey vardır mutlaka. Bence bu coğrafi olarak ne kadar değişirse değişsin insanların görüntüsünde gizli. Hal tavır bakış… Ben bir Türk ile İranlıyı birbirine tıpatıp benzeseler bile ayırırım. Bu karakter değil aslında daha ötesi bir şey. Yüzyıllar önce oluşmuş ve hiçbir şeyle değişmemiş. Ancak görebilen görüyor.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..