Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '14

 
Kategori
İstanbul
 

İstanbul yazıları - 4 / Uzay megapolü; İstanbul

İstanbul yazıları - 4 / Uzay megapolü; İstanbul
 

Şimdi çoğunuz bu başlığı görünce ne ilgisi var diyebilirsiniz. Uzay ve İstanbul..Dünyanın en kadim şehirlerinden birisi olarak, neredeyse tarih kadar eski olmasıyla  dünya dışı olmayı ve geleceği anımsatan uzayın; gerçekten fazla bir ilgisi yoktur ama bir ucundan diğer ucuna şöyle bir dolaşırsanız, bu şehrin büyüklüğünü ancak uzayın sonsuzluğuna benzetebilirsiniz..

Gerçekten de en az 40 yıldır bu şehirde yaşayanlar bilirler: İstanbul'un nerde başlayıp nerde bittiğini söyleyebilen yoktur. Gerçi doğu ve batı girişlerinde "İstanbul- Nufüsü şu kadar milyon " tabelasını görmeniz mümkündür ama o tabelalara gelinceye kadar onlarca kilometre meskun bölgelerin İstanbul'a eklemlendiğini, çoktan İstanbul'dan bir parça haline geldiğini anlarsınız.

İstanbul bu bakımdan geleneksel şehir kavramıyla da açıklanamaz..İlle de kent diyeceksek " Ülke- kent " olarak tanımlamamız daha doğru olacaktır.

Geçenlerde bir hasta ziyareti için Üsküdar- Koşuyolu'ndan kalkıp Kayaşehir'e gittiğimizde, içinde yaşadığımız bu megapolün çoktan şehir kavramını aştığını anladım.Çünkü bizim evden başlayıp yine bizim evde biten bu yolculuk, tam 90 km.tutmuş ve yollar açık olmasına rağmen saatler almıştı. Üstelik şehrin en doğu ucu sayılabilen Tuzla'dan yola çıksaydım ne kadar zamanda, ne kadar yol alacağımı varın siz hesap edin.

Gerçi İstanbul Belediyesi her tarafa astığı panolarda yakın bir gelecekte metrolar ve rayli sistemler sayesinde bu sürelerin çok kısalacağını müjdeliyor ama 24 saat aralıksız yaşayan bu fenomen organizmanın çapını açıklamakta yetersiz kalıyor.

İstanbul'un bu inanılmaz büyüklüğü ve içinde sakladığı karşı durulmaz büyüme dinamizmi ile koca bir ülkeyi de peşinden sürükleyip götürüyor.Çünkü o bir il olarak ırmak gibi addedilse de aslında nihayetsiz bir umman gibidir.

Tıpkı bir zamanlar Ünlü Orta Asyalı mutasavvıf Alaüddin-i Attar'ın Hz.Mevlana'nın babası Bahaeddin Veled'in kervanına bakarak söylediği gibi: "Fesüpanallah! Bu nasıl iş? Bir ırmak koca bir ummanı peşine takmış götürüyor"

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..