Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '12

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Kapari toplamanın bedeli

Kapari toplamanın bedeli
 

Alıntı,


Kapari, son yıllarda gıda uzmanlarının sıkça tüketmemiz yönünde önerilerde bulunduğu değerli bir bitkidir.

NTV televizyonunda, Tadı Damağımda programında Usta gurme Vedat Milör; bugün  programda Ahmet Ümitle yazı ve yemek üzerine sohbet  ediyordu. Doğu Anadolu da mayınlı topraklarda Kapari bitkisi çokça bulunurmuş ve toplama esnasında çok sayıda hayatını kaybeden insan olurmuş, Bunu Diyarbakır yöresinde halk arasında ki sohbetlerden öğrendiğini anlatıyordu. Pek çok çeşit mayın bulunurmuş o topraklarda kimileri doğrudan patlayıp can kaybına neden olurken topuk mayını denilen cinsine de basan mutlaka sakat kalırmış diyordu. Bu büyük haksızlık insanın insana yaptığı zulümlerin artık son bulması gerekiyor. Bizim de sofralarımıza oturduğumuzda içimiz rahat yemeğimizi yiyebilmemiz için, barışa, huzura ve her insanın kendine yapılmasını istemediği hiç bir şeyi başkasına yapabilmeyi düşünemeyecek kadar olgun kalpler taşımasına her zamankinden daha çok gereksinim duyduğumuz dönemler yaşıyoruz. Her ne kadar kapari bitkisi yabani olarak yetişiyor olsa da şimdilerde ekip dikilerek de çok iyi gelir kaynağı olabileceği  söyleniyor. Doğu ve Güneydoğu illerinde yaşanan sefaletin çoğu toprağını yeterince değerlendiremediğine dayanıyor. Bu anlamda bile Kapari bitkisinin hem EREZYON mücadelesinde hem de geç tutuşma özelliğiyle orman yangınlarında büyük yararlar sağlayacağında fikir birliği ediyor uzmanlar.

Kaparinin Faydaları

1. Dalak büyümesi
2. Kabızlık giderici
3. İdrar söktürücüdür
4. Balgam söktürücü
5. Solucan düşürücü
6. Ağrı kesici
7. Romatizma
8. Felç
9. İskorbit hastalığı
10. Kan bozuklukları (Lösemi, Anemi türleri)
11. Gut hastalığına
12. Antitümör
13. Hemoroid
14. Cinsel Gücü Artırıcı
15. Kalça rahatsızlıkları
16. Adet düzenleyici ve sancıları
17.Diş ağrıları
18.Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyici

“Kapari sosunu Dünyada yalnızca Türkiye ve Fas üretiyor. Üretim birkaç katına çıksa dahi Pazar hazır. Zira yurt dışından yapılan taleplerin ancak bir bölümü karşılanabilmekte.
Kaparinin en kıymetlisi, en sevimlisi, en bereketlisi Denizli’nin kıraç topraklarında yetişiyor.

Kaparinin minik tomurcuklusu makbul. Denizli de yetişen bu cinsi: 1.kalite
Türkiye’de kalite yönünden üç ana grup ürün var:
Ege malı
Güneydoğu malı
Sahil malı” Şeklinde adlandırılan cinsleri vardır. 

EROZYON KONTROLÜNDE KAPARİ: Kuraklığa dayanıklılığı ve toprak yüzeyini yayılarak örtmesi gibi özellikleriyle kurak/yarı kurak step sahalardaki akan gevşek yamaçlarda, erozyonla mücadelede büyük başarı elde ediliyor. Bu nedenledir ki kapari,"çöl bitkisi” olarak da tanımlanıyor. Ayrıca rüzgar erozyonuna açık alanlarda tesis edilen rüzgar perdelerinde, toprak yüzeyini örten alt tabaka bitkisi olarak güvenle dikilebilir. Şayet eğimli veya dere boylarında arazileriniz varsa, erozyona uğraması kaçınılmazdır. Bu tür arazilerde kapari dikimi gerçekleştirdiğiniz takdirde hem siz kazanacaksınız, hem ülkemiz. Çünkü erozyon, milli bir sorun. Yalnız uzmanların bir uyarısı var: Eğer kapariyi erozyonu önlemek için dikiyorsanız biraz sıkça; yani 2x2 m. aralıklarda dikmeniz gerekiyor. Fidan çukurlar ise30x30x40 cm olmalı ve her çukura 4 adet fidan dikebilirsiniz(1 dekara 1000 fidan).

Kapari, geç tutuşan bir bitkidir. Bu nedenle de orman yangınlarında, ormancıların dostu. En kurak mevsimde yaz günleri, yeşil kalması, toprak yüzeyini örterek ot vejetasyonunun gelişmesini önlemesi ve rüzgâr akımlarını kesmesi nedeniyle yangına hassas bölgelerde değerlendiriliyor. Ancak ışık isteği de göz ardı edilmiyor ve yangın emniyet şeritleri ile yol kenarlarında tercih ediliyor daha çok. Amaç:”Bir taşla iki kuş vurmak” Kapari ağaçlandırması ile hem erozyon felaketi önlenebilecek hem de kapari tomurcuklarını toplayan halka gelir kaynağı yaratılarak gelir düzeyi yükseltilip büyük bir sorun olan göçün önüne geçilebilecek". 16 Aralık 2012 Pazar

Not; İnternetten destek alarak hazırlanmıştır.

 

 
Toplam blog
: 209
: 350
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Kurşun kalemden gelen ağaç kokusunun kağıtla buluşma büyüsüyle yoluna devam eden, Lise mezunu, ha..