Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kuzu etli Şevket-i bostan yemeği

Kuzu etli Şevket-i bostan yemeği
 

Şevket-i bostan Ege Bölgesi’nin meşhur yemeklerindendir. Bitkinin içindeki slymarin maddesi karaciğeri tedavi edicidir, yeni karaciğer hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur. Geçen hafta pazara gittiğimde pazarın en pahalı sebzesi şevket-i bostandı. Kilosu 12 TL idi, bu kadar pahalı olmasının nedeni toplanması ve ayıklanması zor bir bitki olmasından dolayı olsa gerek. Pazarlarda dikenlerinden temizlenmiş, ayıklanmış halde satılıyor. Ben yarım kilo aldım nasıl olsa pişirirken tencerenin içine kuzu eti de girecekti. Pişmesi zor bir sebze olduğu için düdüklü tencerede pişirmenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:

Yarım kilo şevket-i bostan

500 gram kuzu eti(daha az da olabilir.)

1 adet havuç

1 adet büyük boy kuru soğan

1 limonun suyu

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı iri tuz(deniz tuzu veya kaya tuzu)

1 çay bardağı su

4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı ayrıca etleri kavuracak kadar da gerekir.

Yapılışı:

Önce düdüklü tencerenin dibine eti kavuracak kadar sızma zeytinyağı koyulur ve yağ kızdırıldıktan sonra kuzu etleri tencerenin içine atılarak karıştırarak kavrulur.

Kavrulan kuzu etleri yumuşasın diye tencerenin üzerine bir kapak kapatılır.

Pazardan ayıklanmış olarak alınan şevket-i bostanlar iyice yıkanır, kumları temizlenir. Soğanlar yanlamasına doğranır. Havuçlar minik küpler biçiminde doğranır.

Ayıklanmış ve doğranmış sebzeler kuzu etlerinin üzerine koyulur.  Daha sonra 1 çay bardağı su, bir limonun suyu, 5 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz ve toz şeker ilave edilir. Düdüklü tencerenin buharı çıktıktan sonra ocağın altı kısılır, düdük yan yatırılır ve 30 dakika pişirilir. Düdüklü tencerede az suyla ve çabuk pişer hem de daha lezzetli olur. Şevket-i bostanın dokusu serttir, zor pişer. Onun için düdüklü tencereyi tercih etmenizde yarar var.

Son derece lezzetli ve tercih edilen bir yemektir. Aslında faydaları açısından sık pişirmek de yarar var.

Afiyet olsun.

Yeni yıla sağlıklı ve mutlu girmenizi dileğiyle sevgiyle kalın.

 

 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..