Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '12

 
Kategori
Siyaset
 

Laiklik neden gerekli?

Laiklik neden gerekli?
 

Lütfen yazdıklarımı dikkatle, dikkatinizi toplayarak okuyun. Burada esas olması gereken şey başkalarını ötekileştirmemektir. Önce, ilk şart olarak bunu başarmak gerekiyor. Yoksa konuşup tartışabilecek bir ortam dahi olamaz. Söylenecek bütün sözler boş olur.
Bunu yapabileceğinizi düşünmüyorsanız yazdıklarımın buradan sonrasını okumanız gereksizdir.
Cumhuriyetimiz laikliği esas almıştır. (Gerçi tam olarak laik değildir, o ayrı konu) Laiklik yalnız din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması değil, kişilerin inançlarının veya inançsızlıklarının garanti altına alınması demektir. Açıktır ki böyle bir durumda işler din kurallarına göre yürütülmez. Yazılı kurallar vardır ve bu kurallar din kurallarıyla örtüşmezler, aynı değildir.
Cumhuriyetlerde ve demokrasilerde hangi düşüncede olursa olsunlar ülkenin yıkılmasını istemedikçe ve bir eyleme girişmedikçe insanlar birbirlerine katlanmak zorundadırlar. Birbirlerinin hayat haklarına saldıramazlar, yasalar bunu engeller.
Yeşil komünist diye bir kavram çıktı. Bu din adına özgürlüklerin engellenmei anlamında kullanılıyor. Benim yeşil komünist olmadığım çok belli. Ama ben Kemalist komünist de değilim. (Komünist sözünden ne anladığımız da ayrı konu). Bir kere ben komünist değilim. İkincisi, Kemalist olarak da anılmak istemem. Kim bilir belki Kemalistlerle de görüş ayrılığım vardır. Ayrıca Kemalist komünist diye bir şey yoktur, komünist vardır. Kemalist bir kişinin komünist olması mümkün değil. Bunu Kemalistliğin ne olduğunu bilmeyenler söylüyor. Ne düşündüğüm, ne olduğum bana kalsın, çünkü onun da hiç önemi yoktur.
Ama yine asıl konu bu değil.
Şimdi önümüzde iki örnek var. Biri yeşil komünist, biri solcu komünist. Düzgün işleyen bir demokraside davranış eyleme geçmediği sürece ikisine de yer vardır. Ancak iki taraf da birbirine katlanamaz ve ülke onlardan birinin eline geçerse ilk iş, diğerini yok etmeye çalışmak olur. Sonra bununla da kalmaz, kendisinden olmayan bütün fikir sahiplerini yok etmeye çalışır. Ülke kaosa girer. Daha anlaşılır bir dille, Lübnan'ın eski haline döner.
Buradan çıkaracağımız birinci sonuç; Laiklik ilkesinin korunması onun için çok önemlidir.
İkinci sonuç; Bu ülkeyi gerçekten sevenler geride düşündüklerini bir yana bırakıp laiklik ilkesini korumalıdır. Çünkü laiklik ilkesi, kişilerin istedikleri gibi ibadet edebilmesinin garantisidir.

 
Toplam blog
: 153
: 18932
Kayıt tarihi
: 27.09.09
 
 

Antakya 1955 Doğumluyum. O.D.T.Ü. Mimarlık Fakültesi 1982 Mezunuyum. O zamandan beri firmalarda m..