Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '14

 
Kategori
Güncel
 

Millenniuma girerken Türkiye

Millenniuma girerken Türkiye
 

Millenniuma Türkiye


Malum 2000’li yıllardan beri ülkemiz farklı bir yönetim anlayışının etkisinde kalmıştır. Keza, 1 Ocak 2000 günü, Dünyamız İngilizcede “Millennium” olarak adlandırılan yeni veya başka bir deyimle 3.”Bin yıllık döneme” girmiştir. Bu nedenle, 2 binlik dönemin dünya uygarlığı ve tarihine yön veren en önemli 10 olay ve fikir hareketini uzun zaman dünyanın en büyük kütüphanesi olan “Library of Congress”in eski müdürü ve Chicago Üniversitesi tarih Profesörü Daniel J.Boorsetin şöyle sıralamıştır.

1-Rönesans; İtalya’da 14.yüzyılda başlayan bu hareketin, daha önceki eski Yunan ve Roma’daki fikir, sanat ve kurumların insanların düşünce ve hayatlarını geliştireceği inancına dayandığını ve bu konularda önemli “dürtü” görevi yaptığını biliyoruz.

2-Keşifler;Özellikle İspanyol ve Portekizli gemicilerin 15. Ve 16.yüzyıllarda keşfettikleri yeni ülkeler ve kıtalar henüz bir çok yerin daha bulunabileceği ve insanların yararına sunulabileceği düşüncesini kuvvetlendirmiştir.

3-Anayasacılık ve Temsili Hükümet Fikri;1215’te İngiltere’de Magna Carta ile başlayan bu hareket, Amerikan ve Fransız devrimlerine dönüşmüş, hükümetin temelinde insan iradesinin yattığı düşüncesi devlet yetkilerinin sınırlamasına yol açmıştır.

4-Görünmeyen dünyaların varlığının anlaşılması;Bu konuda İtalyan Galile (1564-1642)’nin teleskopla, 1609’da başlayarak gökyüzündeki saman yolunu keşfetmesi, Lecuwenhoek’in (1632-1723) mikroskopla bakterilere ulaşması, insanlığın bir çok bilinmeyene ancak teknolojinin yardımı ile ulaşılabileceği inanışına yol açmıştır.

5-Milliyetçilik;Ortak dil, edebiyat, sanat, tarih, gelenek ve hayat tarzının insanları bir arada tutabileceği görüşü Milli Devletlerin kuruluşuna yol açmış, fakat 16.yüz yılda başlayan bu akım daha sonraki yüzyıllarda kimi devletler arasında savaşlara neden olmuştur.

6-Ferdiyetçilik Akımı;16.yüzyılda Luther’in reform hareketi ile başlayan Ferdiyetçilik akımı değerinin elindeki iktidar veya içinde bulunduğu statüye göre değil, “kişi” olmaktan kaynaklandığına inanan görüşe dayanmaktadır.

7-Rasyonalizm;Temelleri Rönesans’la atılan bilimle başvurmayı öngören bu akım, 17. Yüz yılda gücünü artırmış, toplumların akım ve deneyim yolu ile bilgilerini artırabileceği kanaati yaygınlık kazanmıştır.

8-Terakki ;Bu fikir 18. Yüz yılın “Aydınlanma Hareketi” ve İnsanlığın gelişme yönünde bir eğilimi ve yeteneği bulunduğu inancına dayanmaktadır.

9-Sınırsız Haberleşme;Gutenberg’in 15.yüzyılda matbaayı bulması ile başlayan bu hareket, 20.yüzyılda “Elektronik İletişim” ile doruğuna ulaşmıştır.

10-İnsan yapısı enerji kaynakları;14.yüz yılda barutun bulunması ile başlayan ve 18.yüz yılda “Buhar Gücü”nü, 19.yüzyılda elektrik ve motor gücünü ve nihayet 20.yüzyılda elektronik ve atom gücünü aralarına katan insan yapısı bu enerji kaynakları, insan ve hayvan gücü dışındaki güçlerin geliştirilebileceğini ve kontrol altına alınarak insanların hizmetine sunulabileceğini göstermiştir.

Yaşanılan 2 binlik dönem içerisinde dünya uygarlığı ve tarihine yön veren en önemli 10 olay ve fikir hareketinden Ülke olarak nasıl etkilenmişiz?, çağları her anlamda değiştiren bu fikir hareketlerine son 10 yıllar boyu Ülke olarak ne sunmuş, ne katmışız?

1923’te Atatürkün önderliğinde rasyonel akıl ve bilimle buluşan, 1950’lerden sonra toplumsal olarak hızla keramet ve inanç dehlizlerine sokulan ve 2000’li yıllardan sonra bu süreç ivmesinin hızlandığı ayrıca sosyal olayları olduğundan farklı ve iyi göstermek için sadece süslü, ağdalı sözlerle kavramların içi boşaltılarak kullanılan bir ülke haline mi döndük?

Örneğin oldukça fazla kullanılan güya Ülkemizin restore edildiği, restorasyon kelimesi ile  gerçekte Millennium çağına girebildik mi?

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..