Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '20

 
Kategori
Güncel
 

Neom: Dubai'nin Evrimi

Neom: Dubai’nin Evrimi ya da Tech-Duabi

İki yıl kadar önce bu sayfalarda Suudi Yönetiminin  hayata geçirmek istediği Neom projesinden bahsetmiş ve Mısır’la Ürdün’ün de pay sahibi olacağı bu sıra dışı ve büyük ölçüde de fütürist proje için Diktatör Prens Salman’ın çok şeyi göze aldığını yazmıştım. Gerçekten de şeriatla yönetilen Suudi Arabistan topraklarında süper mini etekli batılı bayan uzmanların dolaşması, buradaki barlarda içkinin su gibi akması veya gaylık dahil her türlü ilişkinin serbest olması kabul edilmiş ve gelen son haberlere göre Neom’un başta ABD batılılar tarafından tesis edileceği, 500 milyar dolarlık maliyetinin de Suudiler tarafından karşılanacağı imza altına alınmıştır.

            Aslında Salman’ın bu rüyası rasyonel bir düşünceye dayanıyor. 20-30 yıl içinde petrole olan bağımlılık hemen hemen tükenme seviyesine gelecek ve hatta yenilenebilir enerjiler tam kapasiteye yakın kullanıma girerse, doğal gaza bile çok ihtiyaç kalmayacaktır. Bu durumda Salman’ın Dubai’nin turizm alanında yaptığını teknoloji alanında başarıp, oluşturduğu bu ileri teknoloji yaşam ve üretim bölgesinde, üretilecek yüksek ve süper teknolojili malların getireceği yüksek döviz gelirini petrol gelirinin yerine ikame etmek istemektedir. Tabiatıyla buradaki şirket ve fabrikaların yüzde yüzü yabancıların olacak ve işin kaymağını onlar yiyecektir. Hele hele Suudi Arabistan halkına çok fazla bir getirisi olmayacak ve hatta Suudi halkının buraya girmesi kanunla engellenecektir. Yani bir çeşit “Tech-Dubai” ile karşı karşıyayız.

İMF Değil Katar İMF :

     Malüm, küresel pandemi tüm hızıyla devam ediyor. Nisan sonu gelmesine rağmen Türkiye’de henüz pik seviyesine varabilmemiz belirsiz. Hafta sonu sokağa çıkma yasakları 23 Nisan resmi tatili içine alacak şekilde 4 gün uzatıldı. Şimdilik işin nereye varacağı bilinmiyor. Tabii bu durum ekonomiyi darma duman ediyor.Özellikle turizm ve hizmet sektörü tamamen stop etmiş durumda.Bu işletmelerin tamamen iflas edip, milyonlarca yeni işsiz oluşmaması için işten çıkarılma durduruldu ama bu iş yaz aylarına kadar uzarsa kimsenin dayanamayacağı ortada.

            Bu durumda iki yol görünüyor.Ya miktarı belirsiz para basmak ya da İMF veya başka bir dış finansörden kaynak temin etmek. Para basmanın durgunluk içinde enflasyona neden olacağı, hele bunun bir de üretim düşüşü ile desteklenirse hiperenflasyona yol açması mümkün. Dış kaynağa gelince, İMF malüm..Bazı ekonomik ve hatta siyasi şartlarını kabul etmeden size para vermez. Özellikle son yıllarda bu kadar şeytanlaştırıldıktan sonra. Bu durumda 1 trilyon dolar döviz rezervi olduğu bilinen Katar tek adres olabilir. Daha önce bize karşılığını bol bol alarak kredi açan Katar, bu defa faizi veya kâr payı ile 20-50 milyar dolar arası borç versin.Yani İMF’nin yaptığını yapsın. Üç veya beş yıl ödemesiz olursa çok daha iyi olur.Madem kara gün dostu olarak tanıtıldı, bu çok zor durumumuzda da karagün dostu olduğunu ispat etsin..

Trabzonspor’un olmayacak Duası: Tescil

Trabzonspor ligin son puan durumu ile tescilini yani başka bir deyişle kendisinin şampiyon ilan edilmesini istiyor. Kusura bakmasınlar da buna olmayacak rüyaya amin derler. Çünkü bu şekliyle ligin sonlandırılmasını iddiası olan takımlar asla kabul etmez. Bizce bu takımlar arasında bir play off düzenlenerek, ipi göğüsleyen takım şampiyon ilan edilebilir. Aynı şekilde düşme adayı olan takımlar arasında da..Tabiatıyla pandeminin sönmesi ve işin büyük ölçüde normalleşmesi ve de seyircisiz olarak..

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..