Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '17

 
Kategori
Deneme
 

PKK'ya görünmez bir destek mi var?

PKK'ya görünmez bir destek mi var?
 

NOT: yazıda geçen X ve Q ifadeleri sanal medyada mizahi işleriyle ilgilenen iki farklı yayıncı yerine kullanılmaktadır. İsim vermek etik olmayacağı için bu şekilde öz-sansür uyguladığımı belirtmek isterim.

Geçen yıl Türkiye'deki mizah dergilerinin PKK'yı ve destekçilerini hiçbir şekilde eleştirmediğini konu alan bir yazı kaleme almıştım (TIKLAYIN) Bu sene ise bunun bir devamı niteliğindeki sanal alem mizahının neden bu kadar zengin malzeme varken PKK'yı hiç eleştirmediğini yazıyorum.

NAÇİZANE BİR ELEŞTİRİ

Bildiğiniz ve belki de takip ettiğiniz üzere adını verecek olursam "eleştiri sınırını aşmış olacağım" bazı mizahla iştigal eden yayın kuruluşları ülkemizde mevcuttur. Bir süre takip edince ise bir şey dikkatinizi çeker. O da bu yayın organlarındaki haberlerde ısrarla belirli bir görüşün savunulmasıdır.

1) Türkiye IŞİD'e destek vermektedir.

2) Türkiye zalim bir ülkedir

3) Türkiye dış ilişkilerde hemen her konuda haksızdır

Bu genellemenin haksız olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ancak azıcık okuyacak kadar daha sabırlıysanız bunu size ispatlayacağım. Öncelikle şunu ifade edeyim ki bendeniz de büyük bir editleme sürecinden geçirilmiş olsam da bir X ve Q yazarı oldum.

Oldum da mutlu mu oldum? Hayır, gönderdiğim haberi editleme adına bambaşka bir formata sokarak yayınlamışlar... Yaklaşık dört yıldır Q'ya gönderdiğim hiçbir haber yayınlanmadı. Ancak bu sonuncusu aynı anda hem X'den hem de Q'dan kabul aldı. Peki bu nasıl oldu?

Q'ya yüklediğim birçok haber ortalama bir saat içerisinde sisteme yüklendiği gibi değerlendirilmeksizin silindi. Aynı durum X için de geçerli. Bunu gönderdiğim haberlerin komik olmamasına bağlayabilirsiniz. Ben de öyle düşünüyordum ama Q ve X'in ağız birliği etmişçesine sürekli aynı tipte yayın üretmeleri kıllanmama neden oldu.

 

İLK DİYALOG

Her iki yayının editörlerine de mailler attım. Dedim ki:

"Güzel kardeşlerim. Anlıyorum, mizah muhaliftir. Doğrudur. Ancak mizahı üreten şey yanlış ve haksız olan uygulamalara karşı çıkmasıdır. Yani iktidardaki görüşün yanlışları kadar muhalefetteki görüşlerin yanlışlarından da beslenmeniz gerekir. Mizah o zaman kıymetli olur. Hele hele mizah iftira atma ve karalama amacıyla kullanıldığında artık şerefsizliğe eşdeğer anlama gelir. 

Yani siz AKP ve MHP'yi eleştiriyorsunuz. Bunu anlıyor ve destekliyorum. Ancak haklı oldukları konularda da hem eleştiriyor hem de çamur atıyorsunuz. Buna karşın muhalefete en ufak bir eleştiri getirmiyorsunuz. Bunu da geçtim PKK'ya açık destek anlamına gelebilecek birçok haber yayınlıyorsunuz.

Şimdi size bir dizi soru soruyorum:

1) Diyorsanız ki mizah yanlış olanı eleştirir. O halde PKK'nın HDP'nin hiç mi hatası yok ki eleştirmiyorsunuz?

2) Diyorsanız ki biz PKK'dan korkuyoruz o yüzden o topa girmiyoruz. O halde IŞİD'i sözde yerip PKK'yı yücelten, Türkiye'yi IŞİD'le sürekli bağlantılı gösterme amacındaki haberlerinize ne demeli? Kendi devletinizi iftiralarla zor duruma düşürmekten korkmayıp PKK'dan veya ona desteğinizi çekmekten mi korkuyorsunuz?

3) İsrail, Amerika ve Avrupa birliğine yönelik çıkardığınız tüm haberlerin tamamında karşı tarafın Türkiye'ye yönelik tüm düşmanca haberlerini sevimli hale getiriyorsunuz. Bunu haklı olduğumuzda da haksız olduğumuzda da yapıyorsunuz. Peki bu devletlerin hiçbir hatası yok mu ki eleştirmiyorsunuz? Onların her hakaret ve saldırısını büyük coşkuyla manşete taşımak kendi ülkemizi ise hangi konuda olursa olsun ayaklar altına almak mizah mı şerefsizlik mi?"

İSPATLAR

Buraya birkaç ispat örneği eklediğim anda yazım editör tarafından reddedildiği için ekleyemiyorum. Ancak merak edenler için söylüyorum; elimde bunun çok somut ispatları var, emin olabilirsiniz.

Bu mizahi habercilik anlayışı üreten sitelerin haberlerinin hepsinin iki ortak noktası olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Mümkün olduğunca komik görünmeye çalışmalarının yanısıra mutlaka Türkiye-IŞİD'le ilişkilendirilecek ve PKK'nın eylemleri olabildiğince haklı ve sevimli gösterilecek...

Peki IŞİD'e ve Türkiye'ye eş zamanlı bu kadar çakan sitenin PKK'ya çakan tek bir haberi var mı? Yok. Site açık. Buyrun araştırın. DHKP-C'ye? O da yok... Yani bunların bir kusuru yok demek ki... Üstüne haklılar...

EDİTLEME SÜRECİNDEKİ DEVRİMSEL DÖNÜŞÜM

Neyse gelelim X'e... Dediğim gibi onlara da bir haber göndermiştim. Aynı haber... Orada da yayına kabul edilen ancak Q elini daha çabuk tuttuğu için yayından çekilen haberime nasıl bir sansür getirildi dersiniz? Haberin içerisinden ABD ifadesi çıkarıldı.

"Türkiye'nin desteklediği ÖSO" ifadesi yerine "Türkiye'nin desteklediği El Nusra" ifadesi konuldu. PKK ifadesi çıkarıldı. Onun yerine peşmerge ifadesi konuldu. Yani haberim yine bambaşka formata girdi. Üstüne bir de Türkiye ABD'nin desteklediği El Nusra'lı teröristleri destekler görünmekte. Tabi burada ne etnik temizlik yapan PKK'dan ne de onu destekleyip üzerimize salan ABD'den eser var...

İşte bu yüzden diyorum ki, bu siteler profesyonel bir anlayışla, inceden inceden kaliteli mizah adı altında devletin altını oyma çalışmalarına kendi imkanlarınca destek vermeyi görev edinmiş görünmektedirler. İster komik bulun, ister ciddiye alın durum budur. 

Son olarak bu yayın organlarında HDP'ye çakan tek bir haber partikülü bile bulunmamaktadır.

Sözü uzatmaya gerek yok. Mizah muhaliftir, evet. Ama mizah haksız olanın çarpık olanın karşısında haklı ve doğru olanın yanındadır. Aksi olacak olursa mizah olma niteliğinden uzaklaşır. Mizahın yeniden layık olduğu gibi haklı olanları savunduğu günleri görmek dileğiyle...

 

NOT: Yalnız burada X'i ayrı bir kategoriye almak istiyorum. Kendileriyle yaptığım görüşmelerde karşılıklı diyalogla birçok konuyu fikir alışverişiyle dile getirdik ve çözümlemek adına adımlar attık. Yani diğer yayın organına göre son derece demokratik ve daha açık görüşlü olduklarını söylemeliyim.

 

SONUÇ: Tüm bu eleştirileri tek bir şey için dillendiriyorum. Mizah ve muhalefet kıymetli şeylerdir. Eğer doğru bir amaç ve doğru argümanlarla yapılırsa kıymetlidir. Hatalı argüman sorun yaratır, ancak eğer kasıt var ve bu ikisi bu kasta binaen araç olarak kullanılırsa insanda haklı bir tepki doğurur. Sorun da budur...

 
 
Toplam blog
: 352
: 2915
Kayıt tarihi
: 05.06.10
 
 

Jack Amca, düşünsel dünyasındaki gelişmeleri dışa vurmak niyetiyle başladığı yazı yazma sevdasına..