Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '06

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Siz hiç göce tarhanası içtiniz mi?

Buğday; Türk damak tadının paha biçilemeyen, en değerli hazinesi. Ocakta kaynayan bulgurun, makarnanın, karnımızı doyuran ekmeğin ve daha pek çok damak tadının oluşumunda buğdayın, hiç de azımsanmayacak bir katkısı vardır.

Buğdayın zenginliğine örnek olarak, başka damak tatlarımız da mevcuttur. Bunlardan en yaygın olarak bilineni de; Aşure: Pişirilen buğdayın içine 40 çeşit yemişin konulmasıyla yapılan kutsal bir tatlı.

Buğdayın mucizeleri, daha saymakla bitmez. Bir başka değişik tatları da vardır buğdayın; benim bildiğim.

Başka yörelerde de bu tatlar meşhur mudur, bilemem ama; Muğla yöresinin keşkeğiyle göce tarhanası, yörenin en bilinen damak tatlarıdır.

Ben size göce tarhanasını anlatayım:

Pişmiş buğday, yoğurt ve tarhana unundan yapılan göce tarhanası, adını bu malzemelerin karışımından oluşan hamurdan alır.

Gelelim, göce tarhanasının nasıl yapıldığına:

Malzemeler: 2 büyük parça tavuk budu, biraz börülce, kurutulmuş yeşil biber, 2 diş sarmısak.

Yapılışı: İki parça tavuk budunu, büyük bir tencerenin içinde haşlanmaya bırakın. Bu arada börülceyi de, bir başka tencerede rengi çıkana dek haşlayın. Tavuk butları iyice haşlanıp, suyu çıktıktan sonra; tavuk butlarının derilerini ayıklayın. Tavuk suyunun içine, parçalar halindeki bir pişirimlik göceyi ilave edin. Börülcenin koyulaşan suyunu süzüp, göce tarhanasına ekleyin. Biberleri de koyduktan sonra, artık tarhananızın pişmesini bekleyin. En son olarak; iki diş sarmısağı ezip, tarhananızın içine ekleyin.

Eğer günün birinde yolunuz Muğla yöresine düşerse; misafiri olarak kaldığınız evlerin birinde sıcacık bir göce tarhanası içmeyi unutmayın. Ama göce tarhanasını tatmak gibi bir şansınız olmasa bile, yine de o yörenin insanlarının en iyi bildiği damak tatlarındandır.

Göce tarhanasının tadına baktığınızda; eminim siz de çok seveceksiniz.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..