Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '11

 
Kategori
Aile
 

Soyadı sorunu

Soyadı sorunu
 

Son yıllarda " soyadı "konusu problem olmaya başladı. 

Genç kızlarımız evlenince soyadlarının aynen devam etmesini, ya da eşlerinin soyadlarıyla birlikte kullanmak istiyorlar. 

Bu düşünce tarzında çok ısrarlı olanlar da , kısmen önemseyenler veya hiç önemsemeyenler de var. 

Israrlı olanların temel düşünceleri " kişiliklerine müdahale edilmemesi duygusu " ve kendi babalarının soyadlarıyla tanınmış olmaları ve babalarının soyadlarının devam etmesi. 

Böyle düşünen genç kızlarımız haklı mıdırlar? 

Kendilerini haklı gösterecek bir çok neden ileri sürecekleri bellidir. Toplum gelişmiştir. Demokrasi ve eşitlik vardır.Kişilik bilinci gelişmiştir. Kanunlar müsaittir. Ekonomik özgürlükleri vardır.Tamam bunların hepsi vardır da , bunlar kadınlarımızı pratikte haklı kılar mı? 

Evliliği mercek altına alır ve yakından incelerseniz, haksızlar gibi görünüyorlar. 

Sormak isterim, neden babalarının soyadlarını devam ettiriyorlar.? Annelerinin genç kızlık soyadını neden babalarının soyadlarıyla birlikte kullanmıyorlar. Annelerine ayıp değil mi? Bu iki soyadı kullandıklarını kullanmaya karar verip bir de eşlerine ayıp olmasın diye, onların soyadlarını da kullanmaya karar verseler, up uzun bir ad soyad ortaya çıkacaktır. 

Peki bir başka sorun daha var? Doğacak çocukların soyadı ne olacak? 

Cevap hazır? Tabii ki babasının soyadını kullanacak deyiveriyor genç kızımız. Hiç düşünmeden. Neden babanın soyadı, annenin soyadını, yani üç adet kelimeden meydana gelen soyadı kullansın. Bir de kendi adı . Tamı tamına 4 adet kelimeden meydana gelen bir isim ve soyad kombinezonu. Bunu böylece devam ettirirseniz aynen Brezilyalılar gibi bir satırı dolduracak uzunlukta bir ad soyad birlikteliği ortaya çıkacaktır. 

Bir başka sorun daha var. Evlenen genç kızın nüfus kütüğü kocasının nüfus kütüğüne nakledilir. Bakıyorsunuz nüfus kütüğünün aynı sayfasında soyadları tutmayan bir çift. 

Ya da kapı ziline ailenin ismi yazılacak. Eşitlik prensibi var ya, iki ismi de yazacaksınız. Birbirinin soyadları tutmayan bir çift? Acaba evli değiller mi? :)) 

Velhasıl, iki hayat birleşiyor, mallar paylaşılıyor, birbirinden güzel çocuklar dünyaya geliyor , bir aile kuruluyor. Bütün bunlar önemsiz. Ama soyadı çok önemli. 

Boş şeylerle uğraşacağımıza, mutlu evlilikler kursak daha iyi değil mi? 

Toplumdaki güzel gelenekleri bozmayalım derim. Ama kadın hakları için kanımın son damlasına kadar savaşabilirim. 

Yeni fikirler, Dünyanız olsun./ Y.Ç 

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..