- Kategori
- Yöresel Yemekler
- Okunma Sayısı
- 17628
Tahin ve piyaz

Piyazın, Kuru fasulye, soğan, domates ve maydanozla yapılarak, kebap, köfte gibi yiyeceklerin yanına çok yakışan bir salata türü olduğunu hepimiz biliriz. Antalya mutfaklarına girince bu salataya bir de tahin eklenir.
Bildiğimiz tahin.
Hani pekmezle karıştırıldığında, mükemmel bir tatlıya dönüşen, helvası olan, susamdan yapıldığı için kalorisi yüksek, kilo verme çabası olanların bucak bucak kaçtığı tahin.
İşte bu tahin bildiğimiz piyazın içine girince ortaya mükemmel bir lezzet çıkıveriyor. Bizim kırk yıllık piyaz ‘’ Antalya Piyazı’’ olarak, mutfaklarda yerini alıyor. Dikkat etmemeiz gereken bir püf nokta. Tahin iki çeşit olurmuş. Biri kırmızı tahin, diğeri beyaz tahin. Antalya Piyazı'nda beyaz tahin kullanılıyor.
Tarifi mi? İşte aşağıda:
MALZEME:
2 su bardağı Kuru fasulye,
4 diş Sarmısak (ezilmiş),
2-3 çorba kaşığı Tahin,
Limon 2 adet, ,
2 çorba kaşığı Sirke,
2 kahve fincanı Zeytinyağı,
2 tatlı kaşığı Tuz,
2 adet Haşlanmış yumurta,
Taze soğan (kıyılmış),
1 demet veya 1/2 demet Maydanoz,
2 tatlı kaşığı Pul biber,
2 adet Domates,
2 adet yumurta ( arzuya göre )
YAPILIŞI:
Fasulyeleri akşamdan ıslatıp tuzlu suda bekletelim. -Fasulyelerin fazla beklemeden pişmesini istersek, bol tuzlu su içinde beş dakika kaynatabiliriz-.
Kaynama suyunun içinde 1 saat bekletelim.
Fasulyeleri orta ateşte tuzlu su içinde yaklaşık 20 - 25 dakika haşlayalım.
Haşladıktan sonra haşlama suyunu dökelim. Yıkayıp tekrar tencereye koyalım.
Fasulyeleri ikinci kez, iyice pişinceye kadar, tencerede çok az haşlama suyu kalıncaya kadar haşlayalım ve soğumaya bırakalım.
Pişmiş fasulyelerden, 3 çorba kaşığı kadarını alıp, çukur bir kaba koyarak, çatalla iyice ezelim ve üzerine sarmısak dişlerini, tahini, limon suyunu, sirkeyi, tuzu, zeytinyağını ekleyelim. ( Bu şekilde bir sos oluyor, piyaza lezzetini veren de bu, ancak bu sosun tam tarifini kimse vermiyor. Ben de deneme yanılma yöntemleriyle buldum).
Tüm malzemeleri karıştırıp tenceredeki fasulyelerin üzerine döküp harmanlayalım.
Tenceredeki fasulyeleri çukurca bir servis tabağına aktaralım. Üzerine kıyılmış taze soğan ve maydanozu, pul biberi katıp karıştıralım.
Domates dilimleri ve ikiye bölünmüş haşlanmış yumurta ile süsleyip servis yapalım.
Bakalım "Antalya Piyazı" nı beğenecek misiniz?
Afiyet olsun:)
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.
Bu blog Editör'den Öneriler alanında yayınlanmıştır

Beğeneceğimiz kesin de, bir de fazla kilolar olmasa:) Ellerine sağlık. Sevgilerimle...
moonlight1 19.02.2008 14:53- Cevap :
- Yaaa eve sormayın hiç o fazla kiloları. Arada bir de kaçamak yapmak gerek ama:)) Teşekkürler katkılarınız için. Dostluk dileklerimle... 20.02.2008 10:13
Süper olacağına eminim:))Denemek de fayda var:)) Ellerine sağlık. afiyet olsun:)))
aygoz Özlem Eryoldaş 11.08.2007 18:32- Cevap :
- Valla fena olmuyor. Bi dene istersen:)) Ya da gel Antalya'ya burada yapayım sana yiyelim, veya usta piyazcılardan birine götüreyim seni:)) Sevgilerimle. 12.08.2007 21:10
Afiyet şeker olsun.... sevgiler
Meral Yağcıoğlu 10.06.2007 19:03- Cevap :
- Teşekkür ederim Meral Hanım. Benden de size sevgiler. 10.06.2007 19:50
yakaladım işteee.. buluşun bakalım perşembeye,tahinli piyazları da indirin bakalım midenize.. Özlemcim sağol,değişik tatları denemeyi severim. Tarifini deneyeceğim,ilginç geldi bana. Sevgiler..
Neşe İleri 09.06.2007 15:54- Cevap :
- Ablam, Sen de gelsen keşke. Biz Yeşim'le geçen gün senin de kulaklarını çınlattık telefonda. Henüz birbirimizi görmedik Yeşim'le ama sanki kırk yıldır tanışıyor gibiyiz. Ben aynı duyguları Neşe Abla'ya da hissettim dedim O'na. Milliyet Blog'un güzelliği bu işte. Bu arada verdiğin hesaba p.tesi para yatırmayı planlıyorum. Senin gibi şubata kadar devam edecek şekilde olsun istedim. Çevremde bir kaç kişiye de bu projeden söz edeceğim, ilgilenirlerse onlara da banka hesap numaralarını vereceğim. Düşünebiliyor musun o kızlardan biri bizim sayemizde okumuş, öğretmen olmuş, sana yazarken bile gözlerim doluyor. Okyanusa atılan deniz yıldızları hikayesi var ya onun gibi bir şey bu. Sevgiler Neşe Abla'cığım. Kucak dolusu. 09.06.2007 16:54