Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Tahin ve piyaz

Tahin ve piyaz
 

Piyazın, Kuru fasulye, soğan, domates ve maydanozla yapılarak, kebap, köfte gibi yiyeceklerin yanına çok yakışan bir salata türü olduğunu hepimiz biliriz. Antalya mutfaklarına girince bu salataya bir de tahin eklenir.

Bildiğimiz tahin.

Hani pekmezle karıştırıldığında, mükemmel bir tatlıya dönüşen, helvası olan, susamdan yapıldığı için kalorisi yüksek, kilo verme çabası olanların bucak bucak kaçtığı tahin.

İşte bu tahin bildiğimiz piyazın içine girince ortaya mükemmel bir lezzet çıkıveriyor. Bizim kırk yıllık piyaz ‘’ Antalya Piyazı’’ olarak, mutfaklarda yerini alıyor. Dikkat etmemeiz gereken bir püf nokta. Tahin iki çeşit olurmuş. Biri kırmızı tahin, diğeri beyaz tahin. Antalya Piyazı'nda beyaz tahin kullanılıyor.

Tarifi mi? İşte aşağıda:

MALZEME:
2 su bardağı Kuru fasulye,
4 diş Sarmısak (ezilmiş),
2-3 çorba kaşığı Tahin,
Limon 2 adet, ,
2 çorba kaşığı Sirke,
2 kahve fincanı Zeytinyağı,
2 tatlı kaşığı Tuz,
2 adet Haşlanmış yumurta,
Taze soğan (kıyılmış),
1 demet veya 1/2 demet Maydanoz,
2 tatlı kaşığı Pul biber,
2 adet Domates,
2 adet yumurta ( arzuya göre )

YAPILIŞI:
Fasulyeleri akşamdan ıslatıp tuzlu suda bekletelim. -Fasulyelerin fazla beklemeden pişmesini istersek, bol tuzlu su içinde beş dakika kaynatabiliriz-.

Kaynama suyunun içinde 1 saat bekletelim.

Fasulyeleri orta ateşte tuzlu su içinde yaklaşık 20 - 25 dakika haşlayalım.

Haşladıktan sonra haşlama suyunu dökelim. Yıkayıp tekrar tencereye koyalım.

Fasulyeleri ikinci kez, iyice pişinceye kadar, tencerede çok az haşlama suyu kalıncaya kadar haşlayalım ve soğumaya bırakalım.

Pişmiş fasulyelerden, 3 çorba kaşığı kadarını alıp, çukur bir kaba koyarak, çatalla iyice ezelim ve üzerine sarmısak dişlerini, tahini, limon suyunu, sirkeyi, tuzu, zeytinyağını ekleyelim. ( Bu şekilde bir sos oluyor, piyaza lezzetini veren de bu, ancak bu sosun tam tarifini kimse vermiyor. Ben de deneme yanılma yöntemleriyle buldum).

Tüm malzemeleri karıştırıp tenceredeki fasulyelerin üzerine döküp harmanlayalım.

Tenceredeki fasulyeleri çukurca bir servis tabağına aktaralım. Üzerine kıyılmış taze soğan ve maydanozu, pul biberi katıp karıştıralım.

Domates dilimleri ve ikiye bölünmüş haşlanmış yumurta ile süsleyip servis yapalım.

Bakalım "Antalya Piyazı" nı beğenecek misiniz?

Afiyet olsun:)

 
Toplam blog
: 157
: 1671
Kayıt tarihi
: 12.10.06
 
 

İstanbul doğumluyum ama 20 yıldır Antalya'da yaşıyorum. 3 yaşında bir oğlum var ve eğitimciyim. Kend..