Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '15

 
Kategori
Uzay
 

Tarihi bir fırsat: Baykonur

Tarihi bir fırsat: Baykonur
 

Kazakistan'ın kuzeyinde bulunan dünyanın ilk uzay üssü : Baykonur..Daha NASA kurulmadan ve ilk Amerikan Uzay Üssü Cape Canevral açılmadan önce Baykonur'dan ( Türkiye Türkçesi ile "Konurbey " demektir)  başlayan uzay uçuşları uzaya çıkan ilk insan Yuri Gagarin'le zirve yapmıştı. Daha sonraları iyice kızışan uzay yarışında Baykonur'dan yüzlerce uçuş yapıldı. Sovyet Uzay Programının bütün yükünü burası çekti. Uluslararası Uzay İstasyonu (İSS) fikrini oluşturan Salyut Uzay Laboratuarı buradan uzaya gönderildi. Sovyetler Birliği dağılınca  Kazakistan topraklarında kalan Baykonur üssü Rusya tarafıdan 2050'ye kadar kiralanarak kullanılmaya devam edildi. Amerika'daki büyük roket kazasından sonra İSS'ye yönelik uzay uçuşlarının tek çıkış noktası oldu.

Son zamanlarda Rusya kaynaklı haberlere göre Ruslar Siberya'da Amur bölgesinde Vostoçni adlı yeni ve modern bir uzay üssü inşa edeceklermiş.Tabii bu durumda ikinci plana düşen Baykonur'un yüksek masraflardan kaçınmak için kapatılma ihtimali bile mevcut.

Bence bu durum ülkemiz için tarihi bir fırsat oluşturuyor. Ruslar eğer faal olarak Baykonur'u kullanmayacaklarsa orayı Kazakistan'dan biz kiralayabiliriz.Son zamanlarda iyi ilişkilerimiz  zirve yapan Rusya ve soydaş Kazakistan bu teklifimize hayır demeyecektir.

Böylece hiç yoktan bir uzay üssü kurmak gibi yüksek teknoloji ve milyarlarca dolar gerektiren bir işin maliyeti sıfıra indirgenmiş olacaktır. Ayrıca Rusya ile yapılacak anlaşmalarla aynen Akkuyu Nükleer Sanralinde olduğu gibi uzman üs personeli de yetiştirilebilecektir.

Diğer yandan Kazakistan  ve diğer Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'yle işbirliği yaparak Baykonur'u Türk Dünyasının ortak uzay üssü haline getirmek de mümkündür.

Baykonur'un ileride ne olacağı tam olarak belli değil ama uyanık davranıp zamanında devreye girmezsek İran'ın Baykonur'u kapmak için atılacağı ihtimal dahilindedir..Böylece nükleer teknolojide  olduğu gibi bu alanda da bizi fersah fersah geride bırakabilirler.

Türkiye'nin henüz bir uzay programı yok. Yeni yeni gelişen uydu imalatı dışında bir uzay çalışması da. Ancak sönük bir uydu devlet değil sözü geçen bir dünya devleti olmak istiyorsak böyle şeyleri planlamak için çok geç kaldığımızı düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..