Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '07

 
Kategori
Sinema
 

Troy: Aşk, kahramanlık ve savaş

Troy: Aşk, kahramanlık ve savaş
 

Truva... Kahramanlığın, aşk ve savaşla iç içe geçtiği bir film.

Yüzlerce figüran, binlerce dekor ve harcanan onca para...

"Troy" filminin yapım şaması oldukça ilginç:

Film için yapılan Truva Atı üç konsept sanatçısı tarafından tasarlanmış. 12 heykeltraş Truva At’ını nihai haline getirmiş. At, Londra’da, Shepperton Stüdyoları’nda inşa edilmiş ancak dev maketin sığabileceği boyutta bir alan olmadığından önce belden aşağısı, sonra da belden yukarısı inşa edilerek, Malta’ya parça parça taşınmış. Atın bir bütün haline getirilişi ise ancak 2-3 ay sonra Malta’da gerçekleştirilmiş. Ağırlıklı olarak çelik ve fiberglastan üretilen Truva Atı, 12 metre boyunda, 11 ton ağırlığında! Üstelik uzun ve yorucu çalışmalar sonucu ata ahşap görüntüsü verilmiş...

İlyada Destanı, ‘Troya Savaşı’nın dokuzuncu yılında, 51 günlük süreyi kapsar. Filmse, bu büyük savaşın hikâyesini perdeye yansıtıyor.

Film Malta, Meksika, Londra ve Fas’ta çekilmiş. Maliyeti yaklaşık 250 milyon dolar olan filmin yapım aşamasında bir çok aksilik gerçekleşmiş. Başlangıçta Fas’ta çekilmesi planlanan savaş sahneleri, Irak Savaşı’nın (ki biz buna ‘işgal’ diyelim!) patlak vermesi üzerine Meksika’da çekilmiş.

Malta’da Truva şehrinin dış mekanları, 17. yüzyıldan kalma Ricasoli Kalesi içindeki 10 dönümlük bir arazi üzerine tepeden tırnağa inşa edilmiş. Bunun için 500’ün üzerinde Maltalı işçi tutularak, 200 İngiliz inşaat ustası da Malta’ya getirilmiş. Ada’da esen güçlü rüzgâr, aşırı sıcak ve nem çekim programını altüst etse de Malta’daki dev sette iki Oscarlı set dekoratörü Peter Young’ın katkılarıyla Saray ve Truva sokakları canlandırılırmış.

Helene’nin Truva halkıyla ilk kez tanıştığı sahne için, 1200 figürandan oluşan atlı muhafız birliği ve kostümleri hazırlanmış. Bu sahnede ilk kez tam olarak karşımıza çıkan Truva kenti, burayı ilk kez gören Helene’nin duyduğu hayranlığı izleyiciye de aktarmayı başarıyor!

Ancak Malta, devasa projenin geri kalanı için yetersizdir. Kumsalda 75 bin askerin birbirine girdiği ihtişamlı savaş sahnesini çekecek kadar geniş ve bakir alan burada olmadığı için, ekip Meksika’nın yolunu tutar.

Malta’dan sonra Meksika’ya taşınan ekip 10 ayda kurulan setin bir kısmını da Meksika’ya götürür. Filmin 350 kişilik esas kadrosu, filmin en çetin çekimleri için 11 Temmuz’da Meksika’da, ABD sınırına 1500 km uzaklıktaki Baja Yarımadası’nın en kuzey ucu olan Los Cabos’ta toplanır.

Bu kez de Meksika’da hummalı bir çalışma başlar. Truva’nın yeni seti için 2800 dönümlük arazi ayrılır. Yunan gemilerini, muhteşem Apollo Tapınağı’nı ve güçlü Truva Duvarı’nı inşa etmek için Mexico City’den 230 kişi işe alınır. 80 usta Truva’nın dış duvarlarını ve kapısını yeniden inşa eder. Yapının tamamlanması 4 ay sürer, 200 ton alçı kullanılır. Ekip 150 metre uzunluğunda, 12 metre yüksekliğinde bir duvar örer ve duvar bilgisayar ve dijital çalışmalar yardımıyla her iki yöne doğru genişletilir.

Ancak Meksika’daki çekimlerin tamamlanmasına iki hafta kala, 21 Eylül gecesi çıkan Marty Fırtınası Baja’nın güney ucunu da vurur! Set, fırtınadan büyük zarar görür. Truva kenti duvarının üçte ikisi o gece yıkılır. Tekrar inşa etmek ise 1 ay sürer.

Sonuç olarak senaryosunu David Benioff’un yazdığı, ünlü Alman yönetmen Wolfgang Peterson’un yönettiği, ünlü Akhilleus karakterini Brad Pitt’in canlandırdığı Troy, yüzyıllardır tartışılan ve insanlık tarihinin en büyük zenginliklerinden biri olan bu destanı görmek isteyenler için kaçırılmaması gereken bir fırsat sunuyor!

 
Toplam blog
: 353
: 3712
Kayıt tarihi
: 28.02.07
 
 

"29 Temmuz 1980’de İstanbul’da doğdu. Celal Bayar Üniversitesi, İşletme mezunu. Şiir, deneme, öykü, ..