Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yaz gelinliği

Yaz gelinliği
 

Mısırda yaz gelinliği


Yazı, üç konuyu kapsıyor. 1-Köle kadınlar, Irak’taki 3 bin 500 Ezidi kadının IŞİD’in (Irak Şam İslam Devleti) elinde olduğu ve seks kölesi olarak kullanıldıkları biliniyor. IŞİD'in elinden kaçanlar ise 21.yüzyıla yakışmayan yürek burkan, dramatik, trajik öykülerini aktarıyor. IŞİD işgal ettiği yerlerde yakaladığı Hristiyan ve Yezidi kadınları köle pazarlarında satıyor. Irak’ta öldürülen IŞİD’in “emir” statüsünü verdiği üst düzey bir yöneticisinin üzerinden çıkan ve örgütün mührünün bulunduğu bir belgede, IŞİD tarafından bir pazar kurulduğu, burada Hristiyan ve Yezidi kadınların satıldığı yazıyordu. Belgenin alt kısmındaki satılacak kadınların fiyat listesine göre 30- 40 yaş arasındaki bir kadının 75 bin dinara (139 TL),  20-30 yaş arasındaki kadının 100 bin dinar (186 TL), 10-20 yaş arasındaki kadının 150 bin dinar (278 TL), 40-50 yaşında olan kadınların 50 bin dinara (92 TL) satıldığı belirtilmiş. Listenin en altında ise 1-9 yaş aralığında bulunan kızların ise 200 bin dinara (370 TL) satıldığıdır.

2-Ülkemizde diğer tüm İslam Ülkelerinde ergen, reşit olmayan kız çocuklarının kendi rızası dışında “çocuk gelin” olarak evlendirilmektedir. Gelişmekte olan ülkelerin birçoğunda, kız çocukları daha ergenliğe girmeden evlenmek zorunda bırakılmaktadır. Dünya üzerinde 15-19 yaş aralığındaki her 5 kızdan 1’inin genç yaşta evlendirildiği, bu evlilikler sırasında başlık parası alındığı ve bu çocukların kocaları tarafından zarar gördüğü tespit edilmiştir. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Genel Başkanı Nazan Moroğlu, TÜİK verilerine göre Türkiye’deki “çocuk gelin” sayısının 181 bini aştığını söylüyor. (Bu sayının çok daha fazla olduğu biliniyor) Moroğlu, ”Çocuklarımızı ve geleceğimizi olumsuz etkileyecek, “çocuk gelinler” ve “çocuk anneler” sorunu göz ardı edilmeyecek kadar büyük bir boyuta ulaştığını dile getiriyor.

3-İslam Ülkelerinde cinsel suçların günahına karşı yasal ve teamül, toplumsal içtihat kuralları geliştirilmektedir (muta nikahı, yaz gelinliği). Muta nikahı, ilk Müslüman toplumunda ve günümüzde uygulanan kadın ve erkeğin belirli bir süre, ücret karşılığında anlaşarak başlattıkları bir evlilik çeşididir. Bazı kaynaklarda göre Mutaya, Acem Fars nikâhı, geçici nikâh ya da anlaşma nikâhı da denir. Muta evliliğinde belirli bir asgari ya da azami süre yoktur. İran’da, Muta evliliğinin çok kısa birlikteliklere dahi izin vermesi sonucu, ülkede seks ticaretinin yasal olarak yapıldığı ve İran’ın muta’yı bir espiyonaj (casusluk) aracı olarak kullandığı iddia edilmektedir.

Kadına, cinselliğe ait uygulamalardan biri de Mısır’da “yaz gelini” rezaletidir; reşit olmayan yüzlerce Mısırlı kız çocuğu körfez Ülkelerinden yaz tatili için gelen zengin turistlerle, para karşılığında geçici olarak “yaz gelini” olarak evlendirilmektedir.

El Arabiya televizyonu ile İngiliz Independent on Sunday gazetesinde ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan insan ticareti raporunda haberin içeriğinin açıklamaları şöyle;

“Yaz gelinleri” skandalı başlıklı haberde, yaz evlilikleri olarak adlandırılan birlikteliklerin, yasal bağlayıcılığı bulunmuyor, evlilikler de tatille birlikte sona eriyor. Rapora göre, “yaz gelini” olarak zengin Arap turistlerle evlendirilen kız çocukları, turistler ülkelerine geri döndüğünde serbest kalıyor. Yani tatili biten yabancı damatlar ülkelerinde döndüklerinde evlilikleri bitiyor. Rapora dayandırılan habere göre evlilikler, bir aracının komisyon karşılığında kız çocuğu olan fakir ailelerle, gelen zengin adamlar bir araya getirilmesiyle düzenleniyor, anne babalarının rızasıyla evlendirilen bu çocuklar için Arap turistlerden büyük paralar alınıyor.  Haberde “Yabancı ‘kocalar’ aileye para ve çeyiz niyetine hediyeler veriyor”, “gelin fiyatı” 320 ile 3200 sterlin (900 ile 9000 TL) arasında değişiyor.

Özellikle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’in de olduğu Körfez’den zengin adamların, Mısır’a 18 yaşın altında kız çocukları dâhil olmak üzere Mısırlı kadınlarla “geçici evlilikler” ya da “yaz evlilikleri” yapmak üzere geliyorlar. Geçici olarak evlendirilen kız çocukları, “kocalarına” hem seks hem de diğer ihtiyaçları konusunda hizmet etmek zorunluluğu taşıyor. Çocuk yaştaki kız çocukları, “koca” dedikleri Arap turistlere tatil boyunca hizmet ediyor. Raporda, kız çocuklarının çoğu durumda rızasının alınmadığı ve birçoğunun ailesine katkı amacıyla bu köleliğe katlandığını belirtiliyor. Raporda ayrıca, bazı çocukların turist kocaları tarafından ülkelerine götürülerek, ev hizmetçisi adı altında “seks köleliği”ne devam ettiği ifade ediliyor. Mısır, insan ticareti ile mücadele için, aralarında 10 yaştan fazla olan yabancılarla evlenmeyi de yasaklayan bazı kanunlar tasarlamasına rağmen kızların doğum sertifikalarında yaşlarını büyütmek gibi yöntemler kullanılarak kanunun etrafından dolaşılıyor.

Bilindik Ülkelerde; şiddet sarmalının en alt basamağındaki insan olarak görülmeyen kadın, üreme organı, bir cinsel obje olarak görülmekte, hem de mal gibi alınıp satılmaktadır. İslam dini açısından haram veya günah sayılan cinsel uygulamalar için ise ahlaksız içtihatlar geliştirilerek, normların, yasaların, cezai müeyyide’nin yanından dolaşılmaktadır.

Kadınlara soruyorum! Atatürk’ün batıdan daha fazla haklar verdiği Cumhuriyet Türkiye’sinin kadını olarak sahip olduğunuz hakların farkında mısınız? Kadını birey olarak değil, cinsiyetten ibaret gören hastalıklı kafalara bir sözünüz olmayacak mı? Başörtülü, başı açık demeden bütün kadınları toplumsal alanın dışına çıkaracak uygulamalara razı mısınız? En ufak bir itiraz göstermeyecek misiniz? Kadını, ahlaksız ve şeytan olarak gören sorunlu yaklaşımlara boyun mu eğeceksiniz?

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..