Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '07

 
Kategori
Kitap
 

Zadig yahut alınyazısı- Bir doğu masalı VOLTAIRE

Zadig yahut alınyazısı- Bir doğu masalı VOLTAIRE
 

"Vaktiyle çölün ortasında unutulmuş bir kum tanesi yazgısından yakınırmış, yıllar sonra elmas olmuş. Şimdi Hint hükümdarının tacını süslüyor."

Uzunca bir süredir  kitap tanıtımlarıma ara verdim. Dönüşümde Milliyet Blog ailesinin renkli simalarından saygıdeğer Mustafa Gülek'in ( nam-ı diğer Mister Zadig) kulaklarını çınlatayım, dedim. Ne tepki vereceğini de bilmiyorum, inşallah buradaki son kitap tanıtımım olmaz!

Sayın Gülek "Zadig -Zadig" dedikçe merak ettim. Birçok arkadaşımız da yorumlarında sormuştu Zadig'in anlamını. Aslında bu tanıtımı kendisi yapsa daha iyi olurdu, ama o "rüya, kahkaha ve sözcük" satmakla meşgul olduğu için, kitaplarla uğraşmaz sanırım. Yapsa şimdiye dek yapardı. Neyse ben böylece tüm merak edenlerin meraklarını da giderim.

Mustafa Bey bu kahramanı kendisiyle bütünleştirdiğini söylemişti ilk gençlik yıllarından beri. Kitabı satın almayı düşünürken baktım bizim kitaplıkta Voltaire'in bir kitabı var. Ama üstünde SADIK'IN ÖYKÜSÜ  yazıyor. Çağrışım yaptı ve bu olabilir mi acaba, dedim! Ve evet oymuş. Çeviren öyle demiş. Kahramanın adı Türkçe deyişle Sadık. Güzel ve çarpıcı öyküler var, okurken eğlendim ve güldüm bazı bölümlerinde.

Voltaire'in uzun ve tanınmış öykülerinden biri "Zadig=Sadık'ın Öyküsü". Saray tarihçisi olarak görev yaptığı sırada krallara öğüt vermek amacıyla yazmış bu öyküleri. Bir insanın başına bu kadar olumsuz durum peşpeşe gelebilir mi, diye düşündürüyor insanı. Aynen "Ağustosta suya girsem , balta kesmez buz olur, " dizelerindeki gibi Zadig'in durumu. Özyaşamsal ve etkileyici öyküler anlatılıyor. Okuyun derim, beğeneceksiniz!

KİTAPTAN ALINTILAR:

Sadık fazla bilgili olmanın bazen tehlikeli olabileceğeini gördü ve bundan sonra her gördüğünü söylememeye karar verdi.Tanrım, Melike'nin köpeğinin ve Melik'in atının geçmiş olduğu ormanda gezmek de tehlikeli, pencereden bakmak da...Bu dünyada mutlu olmak ne kadar zormuş.

-Mutluluk nasıl bulunur? Bu dünyada var olmayan birşey için bile bunca sıkıntı çektiriyorlar adama.

-En acımasız nefretlerin temelinde bazen çok ufak nedenler yatar.

-İyilik etmek için yılda bir kez fırsat çıkar, kötülük etmek için yüz kere.Zerdüşt

-Eskiden dikenli ama kuru otlar arasında yatardım, şimdi ise gül yaprakları üzerinde yatıyorum. Peki

yılan nerede?

-İnsan yaşamı nedir ki? Ey erdemler bana neye mal oldunuz! İki kadın beni alçakça aldattı, suçlu olmayan ve diğerlerinden daha güzel olan üçüncüsü ölmek üzere!

-Gözümüze zayıf birer ışık gibi görünen bu çok büyük ışık küreleri yanında, evrende küçük bir nokta olmasına karşın, büyüklenen insanoğluna büyük ve kutsal gibi görünen dünyayı düşündü. Çamurdan bir topun üzerinde birbirini yiyen böcekler gibiydi insanlar.

-Ülke parçalanmak üzere ve bu soyguncu mutlu olabiliyor. Ey yazgı! Bir haydut mutluyken doğanın başyapıtı bir kadın ya çok kötü bir biçimde öldü, ya da şu anda ölümden beter bir yerde yaşıyor. Ey Astarte, sen nerdesin?

-Yalnız olmadıkları zaman insanların daha az mutsuz oldukları söylenir. böyle durumlardaki insanlar birbirine kardeş gibi sarılır. Mutlu bir insanın sevinci aşağılama gibidir, iki mutsuz fırtınada zayıf iki ağaç gibi birbirine dayandıkça daha güçlü olurlar.

-Güzel bir kadın sizi severse, bu dünyada belalardan kurtulmak hep olasıdır.

-Duygular geminin yelkenlerini şişiren rüzgar gibidir, fazla güçlü olunca gemiyi batırırlar, ama onlar olmadan yol almak da olanaksızdır. Örneğin öd kesesi insanı öfkeli ya da hasta yapabilir, ama o olmadan yaşayamayız. Bu dünyada herşey hem tehlikeli hem de gereklidir.

-SADIK :Ama bu dünyada iyilerin yazgısı hep yıkım ve acı olmak zorunda mı?Kötüler her zaman mutsuzdurlar, onları bu dünyadaki bir avuç iyiyi sınamakta kullanırız. Sonunda bir iyiliğe yol açmayan kötülük yoktur."

YAŞAMI:

Gerçek adı François-Marie Arouet olan Voltaire 1694'te Paris'te doğdu. Cizvit papazları tarafından eğitim verildi. 16 yaşında okuldan ayrılıp Paris'teki sanat ve edebiyat ortamına girdi. Hükümeti eleştirdiği için tutuklandı ve Bastille hapishanesine kapatıldı. Burada ilk tiyatro eseri olan "Oedip"i yazdı. Fırtınalı yaşamından beklenmeyecek kadar çok sayıda eser bırakan Voltaire Fransız Edebiyatının en önemli yazarlarındandır.

Şiir, tiyatro, öykü, roman, makale, tarih, bilimsel ve felsefi, deneme, ansiklopedi vb.değişik türlerde birçok eseri vardır. Bunlardan en önemlileri: Zaire (1732), Brutus (1730), Zadig (1747), Candide (1759), Safdil (1767), Babil Prensesi (1768), Kırk Liralık Adam (1768), Micromegas (1752)

30 Mayıs 1778 Paris'te öldü.

Resim alıntıdır:

http://www.voltaire-integral.com/Html/21/04ZADIG.html

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..