Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '22

 
Kategori
Haber
 

“KİTAPTA FELÇ OLMA NOKTASI”

YAYINEVİ ve dergi Yayın Yönetmeni Semih Gümüş, dövize endeksli kitap ve dergi piyasasının “felç” olasılığından söz etti. 40 yıllık yayıncılığında böyle bir durum yaşanmadığını söyleyen Gümüş, kitap satışlarının son iki yılda yüzde 40 azaldığını belirtiyor:“Dolar ve euro karşısındaki değer kaybı, kültür hayatının en önemli kaynağı olan kitap piyasasını felç olma noktasına getirdi. Birçok yayınevi yeni kitap basamazken, fiyatlar da okurun bütçesini sarsacak seviyeye çıktı. Piyasada ortalama 200 sayfalık bir kitabın fiyatı 50 lira ve üzerinde. Satışlar neredeyse yarıya iniyor. Kitapçılar eskisi gibi kalabalık değil. Özellikle gençlerin ve öğrencilerin kitaba ayıracak paraları kalmadı gibi…”

“TÜNELİN UCUNDA IŞIK GÖRÜNMÜYOR”

KİTAP yayıncılığının kültürün en önemli kaynağı olduğunu vurgulayan deneyimli yayıncı, “O kaynak kesilmeye başlarsa; toplumu olumsuz etkiler. Bunları anlatınca kimi okurlar “sızlandığımızı” filan söylüyor. Yayıncılık yaşamımda böyle bir durum yaşanmadı. Felç olmaya doğru gidiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. “Peki ne olacak?” sorusuna verdiği yanıt da şöyle: “Yalnızca okurların dik duruşu ve desteğiyle ayakta kalınabilir. Kitap satışları hiç değilse iki yıl önceki düzeye çıkarsa yola devam edilebilir. Yoksa tünelin ucunda ışık görünmüyor.” Ve söz bitiminde, “Desteklemek için kitap alım kampanyalar yapılamaz mı? Okurlar bunu kendi kendilerine harekete geçiremez mi?” sorularıyla okurların yayınevlerine sahip çıkmasını önerdi.

BİREYSEL GÖZLEMİM /29.07.2022’ de duygusal bir tavırla “mütevazi” kırtasiyeden “güncel ve popüler” bir kitap satın aldım: 85 lira! Sonradan haberim olduğu dev “Marka” mağazada 58 lira iken... Sekiz ile beş yer değiştirmiş. Ben de “mütevazi” tuzağa düşenlerdenim. Ayrıca farklı bir kitap sitesinde de 55 lira 25 kuruşa gördüm. Böylesi çelişkili bir ortam, gerekçesi ne olursa olsun, sorunlarından söz eden “kitap piyasası”nın okurunu üzer! Dedikleriniz doğru da; “biz”den yardım isterken “siz” de "biz"e yardım edin… ( LÜ.)

 

 

 
Toplam blog
: 86
: 39
Kayıt tarihi
: 09.12.08
 
 

1951 / İstanbul. Öğretmen bir ailenin tek çocuğu. Sade bir düzen içinde soluk alıp veren o "eski ..