Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

16 Ağustos Perşembe

16 Ağustos Perşembe
 

Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, önce siyasi partileri ziyaret ederek destek aradı. Şimdi de sivil toplum kuruluşlarını dolaşarak onların da görüşlerini almaya devam ediyor.

Ziyaretlerinden olumlu tepkiler alan Gül’e Başbakan Erdoğan da sahip çıktı. Gül’ü, özü ve sözü bir olarak tanıtan Erdoğan, onun ideal bir devlet adamı olduğunu ve iyi bir cumhurbaşkanı da olacağını belirtti.

Bu söylemi, bazı gazeteler, Genelkurmay Başkanı’na cevap olarak yorumlamışlar. Yangına körükle gitmenin bir anlamı yok diye düşünüyorum. Eğer ortada bir tansiyon yükselmesi varsa bunu elbirliğiyle indirmeye çalışmalıyız.

Aynı gemide olduğumuz gerçeğini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor.

Bu arada Atatürk’ün annesi ve eşinin kıyafeti de Başbakan’ın hatırlatmasıyla basında yer bulmuş oldu. Latife hanımı herkes kolayca hatırlayamayabilir ama, Zübeyde hanımın resmi, hepimizin hafızasında yer etmiştir.

Hiçbir zaman o gözle bakmadığımız için açık, kapalı, başörtülü, türbanlı gibi bir değerlendirme yapmak da kimsenin aklına gelmemiştir.

Mesele biraz da olaya nasıl baktığımızda. Görmek istediğimiz gibi görürüz. Kızgınlıkla bakarsak kızgınlık görürüz. Hoş görüyle bakarsak daha farklı bir tablo çıkar karşımıza.

Türbanı siyasi veya dini simge yapan, ne yazık ki türbanı takanlar değil, ona karşı çıkanlar oldular. Bana göre yapılan en büyük yanlışlardan biri buydu.

Daha önce bir aile baskısıyla örtünmek zorunda kalanlar, fırsatını bulduğunda bundan kurtulmak isterken, türbanın bir “simge” olarak dayatılması, onu takanlara bir dayanma gücü, karşı çıkma ve direnme cesareti verdi.

Aynı yanlış hala devam ediyor gibi. Hayrünnisa hanımın kıyafeti de eğer bu şekilde karşı çıkma gerekçesiyle böylesine önemsenip takdis edilirse, türban takanlar için bir idol haline gelecektir.

Halbuki onun da sıradan bir kıyafet olduğunu kabul etmek her şeyi normalleştirecektir.

KARDEŞİNE KEFİL (Akşam). Erdoğan Gül’ün adaylığı için sessizliğini bozdu, bir kez daha “kardeşim” sıfatı kullandığı Gül’e, özü sözü birdir, dedi. Bir gazeteci bunun anlamını sordu, özü sözü birdir cevabını tekrarladı.

GÜL’ÜN SÖZÜ DE ÖZÜ DE BİRDİR (Bugün). Başbakan Gül’ün Köşk adaylığı konusunda ilk kez konuştu. CHP’yi eleştiren Başbakan iyi niyetli herkes bilir ki Sayın Gül’ün özü sözü birdir, dedi.

SİVİL UZLAŞMA (Bugün). Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda toplumun her kesiminde sağlanan mutabakat genişliyor. İş dünyasının önde gelen örgütleri ve sendikalar da desteklerini açıkladı.

CEPHELEŞME ADAYI (Cumhuriyet). Türkiye ile ilgili Köşk sürecini ilgiyle izleyen dış basında Abdullah Gül değerlendirmeleri yapılıyor.

TÜRBANI SAVUNDULAR (Cumhuriyet). Başbakan Erdoğan ve Köşk adayı Gül, siyasal İslam’ın simgesini anayasal hak olarak değerlendirdi.

ÖZÜ SÖZÜ BİR (Güneş). Başbakan Abdullah Gül’ün adaylığından endişe duyan hassas kesimlere bu sözlerle, kararlıyız, mesajı verdi.

HEM SÖZÜNDE HEM ÖZÜNDE (Hürriyet). Erdoğan, Abdullah Gül kardeşim, kurumların hassasiyetini bilir. İyi niyet sahibi herkes bilmelidir ki, sayın Gül’ün özü ve sözü birdir. Cumhurbaşkanlığı için ideal bir adaydır.

LATİFE HANIM SAVUNMASI (Milliyet). Başbakan Erdoğan Köşk’te türbanı savundu. Eğer örnek alacaksan ilk Cumhurbaşkanı Atatürk’ün eşi nasıl giyiniyor, buna bakarsın.

YANLIŞ BİLİYOR (Posta). Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı Gül’ün eşinin türbanını Birinci Cumhurbaşkanı Atatürk’ün eşi, annesi nasıl giyiniyor, buna bak Bu da sana ders olur, sözleriyle savundu. Zübeyde hanım başını tülbentle örtüyor, Latife hanım da bazen örtüyor, bazen örtmüyordu.

GÜL’ÜN ÖZÜ SÖZÜ BİR (Posta). Başbakan, Gül’ün özü, sözü birdir, dedi. Bu sözler 12 Nisan’da sözde değil özde laik bir cumhurbaşkanı seçilmesini umuyoruz, diyen Genelkurmay başkanına cevap olarak algılandı.

ERDOĞAN GÜL’ÜN ÖZÜ VE SÖZÜ BİRDİR (Radikal). Gül kardeşim ideal aday, tüm partiler mecliste olmalı. Kadınların başlarını örtmesi kişisel tercih.

GÜL’ÜN ÖZÜ SÖZÜ BİRDİR (Sabah). Erdoğan Gül’ün tarafsızlık ilkesine bağlılığını vurguladı. Türkiye’nin tüm beklentilerine uygun hizmet verecek bir cumhurbaşkanı adayıdır.

SİVİL TOPLUMUN DESTEĞİNİ ALDI (Sabah). Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül siyasi partilerden sonra dün de işçi ve işveren örgütlerini ziyaret etti.

GÜL’ÜN ÖZÜ SÖZÜ BİRDİR (Star). Başbakan Erdoğan Gül’ün cumhurbaşkanlığı için ideal isim olduğunu söyledi.

SİVİL TOPLUMDAN TAM DESTEK (Türkiye). Türk-İş, Hak-İş, TİSK, ve TOOB ile 40 oda başkanı Gül’ün adaylığını olumlu karşıladı.

UZLAŞMA ÇAĞRISI (Türkiye). Başbakan Erdoğan muhalefeti aklı selime davet etti ve Güçlü Türkiye için hepimiz ortak hedef ve değerler etrafında kenetlenmeliyiz, dedi.

ÖZLÜ SÖZLÜ CEVAP (Vatan). Büyükanıt’ın sözde değil, özde laik tanımına Erdoğan dün, Gül kardeşim özü sözü birdir, diye karşılık verdi.

GÜL’ÜN ÖZÜ DE BİR SÖZÜ DE BİR (Yeni Şafak). Başbakan Erdoğan Gül’ün cumhurbaşkanlığı makamını layıkıyla temsil edecek ideal devlet adamı olduğunu belirterek, Gül kardeşimizin özü de sözü de birdir, dedi.

ERDOĞAN’DAN KÖŞK MESAJLARI (Zaman). Gül’ün özü sözü birdir diyen Başbakan Erdoğan, hızımız yavaşlatacak tek şey, toplumsal barışı, huzuru ve istikrarı bozmaktır, meclise gelmeyen halkın yetkisine ihanet etmiş olur, dedi.

*****

İkinci sırada spor, futbol haberi var. Biliyorsunuz dün gece Fenerbahçe ve Beşiktaş 3. eleme turu maçlarından ilkini oynadılar. Fenerbahçe kendi sahsında Belçika temsilcisi Anderlecht’le karşılaştı ve kaptan Alex’in golüyle rakibini 1-0 yendi.

Beşiktaş ise İsviçre’de FC Zürih’le karşı karşıya geldi. Son dakikaya kadar 1-0 galip oynayan siyah beyazlılar uzatmaların 7. dakikasında gelen gole engel olamadılar ve rakibiyle 1-1 berabere kaldılar.

Dün her iki takımdan da pek ümidim olmadığını söylemiştim. Benimki futbol terazisinde tartılmış bilimsel bir görüşten çok, içimden gelen hislerin bir yansımasıydı. Bana göre ikinci maçların sonucunu tahmin etmek çok zor ve olumlu bir sonuca varmak için çok erken.

Gazetelerimiz her iki takımı da şanslı görüyorlar ve kapının aralandığını düşünüyorlar. Ben daha tedbirli davranmayı uygun görüyorum. Bugün konuşmak yerine 15 gün sonra konuşabilmeyi ve sevinmeyi yeğliyorum.

Bir iki gazete de Fenerbahçe’yi sanki daha avantajlı gibi değerlendirmiş ve Beşiktaş’ı ikinci sırada göstermiş. Bunun spor sayfasını hazırlayanların takım tutmasından mı, yoksa, okuyuculara gaz vermeyi sevmelerinden mi kaynaklandığını tam çözemedim.

ŞAMPİYONLAR LİGİ KAPISINI ARALADIK (Akşam). Fenerbahçe ve Beşiktaş, Şampiyonlar ligi ilk maçlarında aldıkları neticelerle grup kapılarını araladılar.

TUR KAPISI ARALANDI (Bugün). Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu ilk maçında Anderlecht’i 1-0 yenen Fenerbahçe ile deplasmanda FC Zürih’le berabere kalan Beşiktaş için tur kapısı aralandı.

DEVLER LİGİ’NE GÖZ KOYDULAR (Hürriyet). Fenerbahçe Anderlecht’i devirdi Beşiktaş Zürih’i elinden kaçırdı. İkisi de Devler Ligi için avantaj yakaladı.

AVRUPA YOLU AÇIK (Milliyet). Kanarya kendi evinde Anderlecht’i 1-0 yendi, Kartal İsviçre’de Zürih’le 1-1 berabere kaldı.

HARİKASIN FENER (Posta). Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Anderlecht’i 1-0 yendi ve rövanş için avantaj sağladı.

TUR KAPISINI KAPTAN ALEX ARALADI (Sabah). Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme maçında Fenerbahçe Anderlecht’i Brezilyalı yıldızın golüyle yendi.

DEVLER LİGİNE SELAM (Star). Fenerbahçe deplasmanda 2-1, 3-2 yenilse bile Şampiyonlar Ligi’ne gidecek. Beşiktaş’a ise golsüz beraberlik yetiyor.

FENER MUTLU KARTAL UMUTLU (Takvim). 3. eleme turu ilk maçlarında avantajlı skorlar elde eden iki ekibimizi Şampiyonlar Ligi kapısını araladı.

AVANTAJ BİZDE (Vatan). Anderlecht’i İstanbul’da 1-0 yenen Fenerbahçe de, İsviçre’de Zürih’le 1-1 berabere kalan Beşiktaş da tura daha yakın.

KAPTAN GEMİYİ KURTARDI, KARTAL AVANTAJLI UÇTU (Yeni Şafak). Kaptan Alex’in golüyle Fenerbahçe ilk maçı 1-0 kazanırken, Beşiktaş deplasmanda rakibiyle 1-1 berabere kaldı.

*****

PKK terörüne yardım eden insanların iç dünyalarını ne kadar biliyoruz ki… Kimi şovenist bir ırkçılık duygusu altında belki. Kimi kandırılmış, kimi tehdit edilmiş… Olamaz mı? Böyle olması elbette cinayetleri masum hale getirmez. Ancak düşünmeye değer.

İşte İstanbul’da yakalanan bir teröristin itirafları insana bunları düşündürtüyor. 8 çocuk sahibi terörist, ailesinin rehin alındığını, kendisinin bu bombaları taşımazsa çocuklarının öldürülmesiyle tehdit edildiğini söylüyor.

İlginç bir durum:

BOMBACI MAĞDURMUŞ (Bugün). 10 kilo patlayıcıyla yakalanan PKK’lı kurye terörist, örgüt ailemi rehin aldı, bombaları Diyarbakır’dan İstanbul’a götürmezsem 8 çocuğumu öldüreceklerini söylediler, dedi.

8 ÇOCUKLU CANLI BOMBA (Star). Çantasından 8, 5 kiyo A4 çıkan PKK militanı, 8 çocuğum var, örgüt öldürmekle tehdit edip beni zorladı, dedi.

*****

Oyuncaklar, çocukların vazgeçemediği donelerin başında geliyor. Bir oyuncağın ömrü zaten ne kadar ki. Çocuklar bir de çocukluğun verdiği dikkatsizlikle onları çabuk kırıp dökerler.

Ekonomik imkanlar zaten yeterli olmadığına göre çoğumuz marka oyuncak almak yerine Tahtakale’deki ucuz oyuncakları tercih ederiz.

Son zamanlarda piyasaları allak bullak eden Çin, oyuncak piyasasında fırtına gibi esiyor. Hem albenili hem de ucuz olan Çin oyuncaklarının girmediği ev yok.

Ne yazık ki kötü bir haberimiz var. Biliyorsunuz son günlerde Çin oyuncaklarında kullanılan ucuz boyaların kanserojen olmasıyla ilgili haberler çıktı.

Ucuz işçilik dolayısıyla fason olarak Çin’e mal yaptıran oyuncak firmaları, zehirli oyuncaklarını piyasadan çekme kararı aldılar. Türkiye’de de bunu yapmaya çalışıyorlar. Ancak esnafın elindeki markasız oyuncaklar satılmaya devam ediyor.

Bu konuda anne babaların duyarlı olması gerekiyor.

ÇİN MALI OYUNCAK PANİĞİ (Vatan). ABD firması 3 çeşit oyuncağı topluyor. Ancak Türkiye’ye kaçak giren Çin malı binlerce oyuncak kontrolsüz satılıyor.

ZEHİRLİ OYUNCAK SATIŞI DURMADI (Yeni Şafak). Ünlü oyuncak mağazaları sağlığa zararlı madde içeren Sarge ve Barbie oyuncakları piyasadan çekerken, Tahtakale7de zehirli Çin malları satışı devam ediyor.

*****

Bugün Erdoğan Bakanlar kurulu listesini Cumhurbaşkanına sunmayı planlıyordu. Bir taraftan yeni cumhurbaşkanına kabinesini sunmayı tasarlayan Erdoğan herhalde, yanlış bir tepki oluşmaması için fazla beklemeden listeyi Köşk’e verecek.

SEZER’E KABİNEME DOKUNMA MESAJI (Akşam). Ve Erdoğan bugün yeni Bakanlar kurulu listesiyle Köşk’e çıkıyor. İki yeni devlet bakanlığı geliyor.

SEÇİLMİŞLER ÇİZİLEMEZ (Takvim). Bugün hükümeti Köşk’e sunacak olan Erdoğan Seçilmişlerden oluşan kabine oluşturacağım. Sayın Sezer çalışacağımız arkadaşları geri çevirmeyecektir, dedi.

*****

Orman yangınları, aklı başında herkesi üzüyor. Üzmek ne kelime kahrediyor. Ne yazık ki yangınların büyük bir kısmı da özellikle çıkarılıyor. Yani resmen göz göre göre ormanlarımız kundaklanıyor. Kim tarafından? Biz onlara hain diyoruz ama, onlar kendilerine bu sıfatı verdiğimizi görünce ne yapıyorlar bilemiyorum.

Bu ülkede yaşayan insanlar, kim olursa olsun bu vatanın nimetlerinden istifade ediyorlar. Ormanlarımızın gördüğü zarar, onu yakanlara da zarar verecek ama onlar bunu düşünmek istemiyorlar.

Düşünmekten bahsedince bu eylemi yapmak için insan olmak lazım. Herhalde ormanı yakan biri insan olamaz ki bunları düşünsün.

YİNE KUNDAKLADILAR (Bugün). Gözü dönmüş hainler bu kez de Manisa İzmir yolundaki ormanlık alanı kundakladı.

İZMİR YANGIN TEHDİDİ ALTINDA (Takvim). Manisa’da 4 günde beşinci kez başlayan orman yangını İzmir’i tehdit ediyor.

*****

Tam Türkiye’de rastlanabilecek cinsten bir cinayet, Avrupa’nı göbeğinde yine bir Türk gencini buldu. Londra’da akıllara zarar bir eylem yüzünden gencecik bir evladımızı kaybettik.

Genellikle bize has zannettiğimiz bir sokak hareketi, tam geri kalmış bir toplumu çağrıştıran ters bir davranış, insan gibi davranılmasından yana olan günahsız bir gencin ölümüne sebep oldu.

ÇİKOLATA ÇÖPÜ İÇİN ÖLDÜRÜLDÜ (Türkiye). Londra’da iki sarhoş Evren Anıl’ın ablasının aracına yedikleri çikolatanın çöpünü attılar. Kabadayılar özür dileyin diyen Türk gencini başına vurduktan sonra bıçakladı.

*****

Günün diğer manşetleri de şöyle :

ÇOK KIRGINIM (Akşam). Hürriyet’te yazılarına son verilen Çölaşan tekerine çomak soktuğum insanlar oldu, ama sadece gazetecilik yaptım, tabii ki kırgınlık var, dedi.

MAKET EV VURGUNU (Güneş). Evin kendini değil maketini görüp beğenen ve uzun vadeli borca girerek güya daire satın alan 500 kişi savcılığa koştu.

GİRMEDEN ÖNCE BİZE MUTLAKA DANIŞIN (Hürriyet). ABD Kara Kuvvetleri Komutanı General George Casey, Türk müttefiklerimizin Kuzey Irak’a girmeden önce Pentagon ile danışmalarda bulunacağına inanıyorum, dedi.

AĞAR ÇABUK DÖNDÜ (Radikal). 22 Temmuz’da istifasını açıklayan DP lideri Ağar Kongre’ye kadar devam dedi.

GASP EDİLEN CİP İÇİN İLAN (Sabah). Eski Trabzonspor Başkanı Yılmaz’ın oğlu 150 bin euroluk cipini bulana ödül vaat etti.

YEĞENİNİ KURTARDI KIZI BOĞULDU (Sabah). Irmakta boğulmakta olan yeğenini kurtaran dayı, yardım için suya atlayan kızının ölümünü önleyemedi.

YEŞİL KARTLI ZEHİR BARONU (Star). Bursa’daki operasyonda ele geçirilen 51 kilo eroinin sahibi Muhittin’in yeşil kartlı olduğu ortaya çıktı.

OKUMUŞ ÇETE (Takvim). Bursa’da 51 kilo eroinle yakalanan çetenin liderinin cebinden Yeşil kart çıktı. Üniversite mezunu olan 2 yardımcısından biri 8 diğeri 3 dil biliyor.

Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..