Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '07

 
Kategori
Çevre Hukuku
 

2 gün önce bir haber okudum...

2 gün önce bir haber okudum...
 

Avustralya'daki Türkler GAP'a hemp bitkisi ekecek.

Anayurdu Avustralya olan kenevirgillerden 'hemp' bitkisinin GAP'a getirilmesi için Avustralya'daki Türk işadamları kolları sıvadı. Avustralya Türk İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Karamemiş ile projeye destek veren Sovereiguty Group yöneticisi ve Yunanistan kökenli John Kyriakidis 'hemp' bitkisinin üretilmesi için GAP yönetimi ile yarın bir araya gelecek.

Evet haber bu... yasa, Hemp (Hint keneviri) yetiştiremeyeceğimizi ve kullanamayacağımızı söylüyor. Gerekçe olarak ta sağlığımız için iyi olmadığını gösteriyor. Ama ne enteresan bir çelişkidir ki, aynı devletler ve yasalar bir başka bitkiyi, tütünü yetiştirmemize izin veriyor. Sağlığımıza iyi geldiği için değil, (hatta sağlığa zararlı olduğunu açık açık söylüyor artık) uzun zamandır yaygın olarak içildiği için yetiştirilmesine karşı çıkılmadığını söylüyor. İlkinin yasaklanıp, ikincisinin yasaklanmamasının gerçek nedeni sağlık değil yani. Çelişkilerin çok olduğu bir durum aslında. Bunun yanı sıra sigara ve alkol yasayla korunuyor. Hemp in yasaklanmasının "görünürdeki " sebebi sağlık.

Neden yetiştirilmesine izin verilmiyor sorusunun cevabı bence "ekonomi ve güç" ! Yasalar, gücün kimde ve nerede olduğunun yansıması.

Çünkü yetiştirilirse pamuk üreticilerinin, naylon ve rayon üreticilerinin, ağaç ürünlerinden para kazanan insanların yarısı işlerinden olacaklar. Hemp, gezegenimizdeki en kullanışlı, en güçlü ve en dayanıklı bitkilerden biri. Lifi birçok doğal ve sentetik kumaştan çok daha sağlam, ipi çok daha dayanıklı ve uzun ömürlü. Yetiştirilmesi kolay. Her yıl, üzerinde dünyada ormanların yok oluşuyla ilgili yazılar okuduğumuz gazete kağıtları için yüzbinlerce ağaç kesiliyor. Hemp ten yapılan kağıt, ağaçtan yapılan kağıttan hem daha ucuz, hem daha dayanıklı üstelik düşünsenize kağıt yapmak için tek bir ağacı bile kesmek zorunda değiliz. Hemp birçok ham materyalin yerini onda bir maliyetle alabilir. Tıp alanında da birçok derde deva sentetik ilaçlardan çok daha etkili. İşte sorun burada. Bu mucizevi bitkinin yetiştirilmesine izin verilirse bazıları para kaybedecek.
Aynı nedenle başka örnekler de vermek gerekirse, ucuz elektrikli araba, ucuz sağlık yöntemleri, evlerde solar ısının ve solar gücün kullanımı bir türlü yaygınlaştırılmıyor. Tüm bunları gerçekleştirmenin yıllardır bilgisine de, teknolojisine de sahibiz. Peki neden bunlara sahip değiliz? cevabı görebilmemiz için kimlerin bundan para kaybedeceğine bakmamız lazım....

Ayrıca şunu da belirtmek isterim; yazdıklarımı gözden geçirdim de, sanki bırakalım hemp ile isteyen istediğini yapsın anlamında bir ifade anlaşılabilir. Hemp in sadece insanlığın yararına kullanılmasını istediğimi, dünyamızın sonunu hazırlayan, ekolojik dengeyi günden güne toz duman eden etkenleri bir nebze ortadan kaldırabilecek faydalı bir bitki olduğunu düşündüğüm için yazdım. Uyuşturucu olarak kullanılması asla onaylayacağım bir şey değil. Yanlış anlaşılmasın lütfen... Asıl bu konuda eğer istenirse yasalarla kontrol mekanizması oluşturulup, daha da önemlisi insanlar (hemp yetiştiricileri) bilinçlendirilerek sadece insanlığın, dünyamızın yararına hizmet etmesi sağlanabilir.

Dünyamızda çoğunluğun yararlanacağı birşey birileri için büyük karlar sağlamıyorsa, çoğunluğun yararı görmezden geliniyor. İnsanlığın cevap vermesi gereken soru şu; toplumun çıkarı, öz çıkarın yerini alabilir mi? Alabilirse nasıl?

Sevgiler, Serap

 
Toplam blog
: 21
: 1440
Kayıt tarihi
: 06.02.07
 
 

1967 doğumluyum. 24 yaşında bir kızım var. Ailem ve dostlarım, vazgeçilmezlerim, olmazsa olmazlar..