Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '07

 
Kategori
Çevre Hukuku
 

Ya Aksa‘nın varilleri?!

Ya Aksa‘nın varilleri?!
 

Radikal’in haberine göre (1) bir ihbar üzerine, Deva Holding’in Çerkezköy'deki fabrikasının bahçesinde gömülü vaziyette kimyasal madde içeren 80 varil bulunmuş. Bu haberle birlikte konuya duyarlı olanlar, bundan bir yıl önce İstanbul Tuzla yöresinde gömülü bulunan zehir dolu varilleri de hemen hatırlamıştır (2). O zaman medya olayın üzerine gitmiş, zehir yüklü gömülü variller epey uzun süre gündemin üst sıralarında yer tutmuştu. Hatta ilk buluntuların yarattığı tetiklemeyle başka variller de ortaya çıkmıştı.

Bundan iki yıl önce Yalova’da yaşayan bir tanıdığım vasıtasıyla bu şehirde yer alan AKSA tesisleriyle ilgili bir diğer gömülü zehirli varil iddiasından haberdar olmuştum ki olay çok daha büyük ve zehir açısından dehşet vericiydi. İddiaların sahibi uzun yıllar AKSA tesislerinde bizzat atık gömülmesi işinin sorumluluğunu üstlenmiş ve bu işten emekli olmuş M. adlı şahıstı. İddiaya göre AKSA fabrikasının zehirli atıkları varillerle düzenli olarak fabrika civarındaki alanlara gömülmüş; bunların sayıları yıllar içinde binleri bulmuş.

O zaman haberi duyan kimi büyük medya kuruluşları Yalova’ya muhabirlerini göndermiş bunlar fotoğraf makineleri ve kameralarıyla görüntü almışlar, iddia sahibiyle bizzat AKSA yakınındaki bir tepeden yer göstermesini saylayarak röportaj yapmışlar. Buna karşılık, belki de o günlerde AKSA’nın 1999 büyük Marmara depreminde patlayan siyanür tanklarınıyla ilgili yürümekte olan ve karar aşamasına gelmiş olan dava daha ön planda olduğu için, zehirli varil olayına haberlerde hiç yer verilmemiş. Duyduğum ilginç bir diğer ayrıntı da Çevre Bakanı Osman Pepe de yöre sakinleri tarafından bu olay hakkında gerek yazılı gerekse sözlü olarak bilgilendirilmesine rağmen küçük bir araştırma şeklinde de olsa konuya ilgi göstermemiş. Yani AKSA’nın zehirli varilleri gömüldükleri yerde kalmışlar ve halen de oradalar. Zaten miktarına bakılırsa birkaç günde oradan çıkarılıp götürülecek bir halleri de yok.

Şimdi şaşırtıcı olan, bir ihbar üzerine Deva Holding’in bahçesinde araştırma yapılıyor ve çok şükür kimyasal madde dolu gömülü variller ortaya çıkarılıyor. Peki çok daha büyük boyutlu üstelik mide ilacı üretiminde kullanılan kimi kimyasal maddelere göre kat be kat tehlikeli siyanür ve türevlerini işleyen AKSA elyaf üretim tesislerinin varilleri neden duymazlıktan ve görmezlikten geliniyor.

Acaba şu Deva Holding’in varillerini ortaya çıkaran kudretli ihbarcıdan rica etsek Yalova’daki AKSA’nın zehirli varillerine de gerekli ilgiyi gösterir miydi?

Hiç biri olmazsa bile bu yazım Milliyet'te biraz ilgi görür de tıpkı 1999 büyük Marmara depreminden hemen sonra attığı "Çevrene bak Çevre Bakanı!" gibi bir başlık yeniden atılır mıydı? (3)

Gerçi ilgi gösterilse ve AKSA’nın varilleri de ortaya çıkıp dökülse saçılsa ne olacak, sayın Çevre Bakanı Osman Pepe olayın ardından daha önce yaptığı gibi, AKSA’ya her halde bir çevre ödülü daha yetiştirecektir… yoksa bizi şaşırtacak bir başka gelişme de olur muydu?!


(1) Radikal Gazetesi: 228736

(2) Radikal Gazetesi: 184334

(3) http://www.milliyet.com.tr/1999/08/20/haber/hab02.html

 
Toplam blog
: 60
: 1352
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

Arkeolog olarak arkeoloji, Eski Çağ tarihi, günümüzde sit ve çevre sorunları başlıca ilgi alanlar..