Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '07

 
Kategori
Futbol
 

241 kere Şaban Allah

241 kere Şaban Allah
 

Rekorları oldum olası severim. Kim sevmez ki? İnsanların rekorlar kitabına girmek için ne zorlu işlere kalkıştıklarını bilmez miyiz? İş rekor olsun da ne yaparsan yap. İnsanlar, sporun dışında da bu rekorlar kitabına girmek için akla hayale gelmedik işlere kafa yorarlar, sınırlarını zorlarlar. Çeşitli beceriler, hep “ben yapıyorum, başka yapan yok” duyurusunu dünyaya haykırmaktır.

Hele konu spor olunca, rekor bunun mayasıdır, ekmeğidir, alın teridir. Bir spor adamı olarak, rekorlara hep gıpta ile bakmışımdır. İnsanlığın sınırlarının zorlanmasını aşama aşama nasıl da izleriz? Kırılamayacak sandığımız rekorlar, bir gün gelir kırılıverir. Evrimleşen insan, teknolojinin gelişmesine de ayak uydurarak ve ondan destek alarak nasıl da ulaşılamayacak sanılan hedefleri bir anda insanlığın önüne koyarlar.

Üstün insanlardır bunlar. Bir Sergei Bubka’nın sırıkla yüksek atlama rekorunu santim santim yükseltmesini 1990’lı yıllarda nasıl da izlemiştik? Toplam 28 rekorun sahibi Bubka, sırıkla yüksek atlamanın halâ en büyüğüdür. Sırık nasıl da bükülüp, Bubka’yı 6.12 metreyi geçirtiyordu, şimdi bile inanmak güç, ama gerçek. Bu rekorun yanına bile yaklaşan yok şimdilerde. Bir 100 metre dünya rekorunda, insanlık nasıl da rüzgârla yarışıyor, inanmak güç, ama gerçek. Bundan elli yıl sonra ne olur, insanlık 100 metreyi hangi saniyeler arasında koşacak, tahmin bile edemeyiz. Bunun bir sınırı yok mu, sorusuna yanıt veremiyoruz. Tıpkı bundan elli yıl öncesinde kendimize aynı soruyu sorsak yine yanıtlayamayacağımız gibi. Şimdiki rekoru elli yıl öncesinde söyleyebilseydik, ya inanmazdık ya da “bunlar atıyor” derdik. Ama dereceler önümüzde, gerçekler önümüzde. Rekorlar bir bir kırılıyor, hep yenileniyor.

Başka bir rekor dün kırıldı. 3 Eylül 2007 günü Türkiye Süper Ligi futbol karşılaşmasında Vestel Manisaspor ile Galatasaray arasında oynanan maçta attığı gol ile Hakan Şükür, Tanju Çolak’a ait 240 gollük rekoru 241’e getirerek yeni bir rekorun sahibi oldu. Bir zamanların “ŞABAN”ı gol kralı oldu. (http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=9667)

Rekorların adamı Hakan Şükür, 2002 Dünya Kupası’nda Türkiye’nin Güney Kore ile yaptığı üçüncülük maçında, maçın 11. saniyesinde attığı gol ile Dünya Kupalarında atılan en erken gol ile rekor sahibi oldu. 1997 yılında FIFA tarafından Dünyanın en iyi golcüsü ödülünü aldı. 2 kez Dünya karmasına çağrılan tek Türk futbolcusu oldu. Milli takımda en çok gol atan futbolcu oldu (51 gol). Avrupa Kupalarında en çok gol atan Türk futbolcusu oldu (37 gol). 1999-2000 sezonunda Galatasaray’ın UEFA Kupası aldığı sene UEFA Kupasında ilk defa bir Türk gol kralı oldu (10 gol). Şampiyonlar Liginde en çok gol atan Türk futbolcusu oldu (8 gol). Bir sezonda en çok maç yapan futbolcu oldu (54 maçta 4697 dakika). Avrupa’da Gümüş ve Bronz Ayakkabı kazanan Türk Futbolcusu oldu. IFFHS (Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu) O’nu Dünyanın aktif en iyi 5. golcüsü seçti (07.01.2006).

Seveni olduğu kadar sevmeyeni de çok oldu. Adı hep gündemde kaldı. Futbol dışı olaylarda da hep gündemdeydi. Evlilikleri, Fettullah Gülen hakkındaki düşünceleri, Milli takımdaki namaz olayı, jeep olayı vesaire vesaire hep gündemdeydi.

Merhum Kemal Sunal’ın saf ve temiz insan tiplemesindeki “Şaban” cisimleştirmesi, O’nu aşağılama cisimleştirmesi olarak kullanıldı. İnsanların sabrını taşıracak derecede saf ve temiz insan “Şaban” ismi, Kral Hakan Şükür’de aşağılama olarak kullanıldı. Toplum nerelerden geçiyor, neler yapıyor, anlamak olası değildi.

Ama sana 41 kere maşallah, 241 kere şaban Allah Hakan Şükür.

 
Toplam blog
: 135
: 1226
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi. Spor Sosyolojisi, Popüler Kültü..