Zaman karşısında kendini kurtaran ANı yaşamak ister. ‘AN; bir önceki AN’dan varlığını alır, devam ettirir.’ diye bir yaklaşım da var. AN’ı yaşamak derken şunu anlıyorum: Her an o anı yaşamak değil,..
"Sizin içinizde yoksa, içinde olmayan şey, sizi öldürür!” Hz. İsa BEN, dışsallığa dayanan bir kavramdır. Bu noktada aidiyet ve sahiplilik nedeniyle, benim ve bizim gibi birtakım yakl..
Sıradan sözler bana mâlâyâni geliyor. Yani hiçbir hedef gözetilmeden, “iş olsun torba dolsun” kabilinden, vakit geçirmek maksadıyla yapılan konuşmalardan bahsediyorum. Sohbetin getirdiği enerji fre..
Kulağa hoş gelen, toplumun belleğine yerleşmiş, klişeleşmiş sözler sıkça karşımıza çıkar. Çoğu kez bu deyimlerin yaşamlarımızda nelere mal olacağını veya beyinlerimizde nasıl bir algı meydana getir..
"Soru ilmin yarısıdır” diyor Resulullah, yani diğer yarısını tamamlamak üzere yöneltilmesi gerekir. İNSAN'ın ne bir şeyler sormaya, ne de cevaplanmaya ihtiyacı var. İNSAN öyle bir varlık ki..
Hz. İsa bir sözünde: “Babam böyle istememiş olsaydı, siz bana bunları yapamazdınız.” Tasavvufta yaratılmış tüm birimlerin anası “Nefs-i Kül, babası ise Akl-ı Küll’dür!” Buna 'velâyet mertebesi' ya..
Aslında YANMAMAK için bedene 'sahip çıkmamak' gerekiyor. Bedenle ilgisi olmayan bir YOKLUK hissi vardır; o his alemini başlangıçta 'ilham alarak' yaşayabiliriz. Birtakım şeylerden pişman olup, 'keş..
İnanç bir bumerang gibidir; Sahip olduklarınızı kullanmaya başlayın ve size daha büyük ölçüde geri dönecektir, der Charles L. Allen. İnsan benliğinin açığa çıkışının binbir yolu vardır. Birisi de, ..
Tasavvufta son zamanlarda üzerinde en çok konuşulan mesele Açılımlarla alakalıdır. Çoğunlukla gözden kaçırdığımız birkaç önemli noktaya bu vesile ile değineceğiz. Bu şekilde bu konu herhalde daha ..
ŞUUR Hatırlamayla ilgili Arabi’nin çok güzel bir yaklaşımı var. Diyor ki: Fatiha suresini insan ezberlemiyor, nasıl hatırladığını da bilmiyor. Aslında insanda hatırlama diye bir şey söz kon..
Araştırmacı Yazar.. ..