- Kategori
- Kitap
Abdülkadir Güler'den üç Eser

Abdülkadir Güler
Kargodan bana gönderilmiş ve adıma yazarı tarafından imzalanmış üç adet kitap geldi. Kitapların üçünün de yazarı Abdülkadir Güler.
Abdülkadir Güler’le yaklaşık yarım asra dayanan bir tanışıklığımız var; tanışıklığımızdan öte, Kızıltepe Ortaokulu’ndan ve Diyarbakır Erkek İlk öğretmen Okulundan okul-sınıf arkadaşlığımız var. Özellikle okul yıllarımızdan onun edebiyata, sanata, kültüre olan ilgisi olanca yoğunluğu ile belirginleşmiş, yazdığı düzyazı ve şiirlerle gelecek için olumlu işaretler vermişti.
Okul yıllarında, birlikte çıkardığımız gazeteler ilgiyle izlenen ve okunan birer kültür–sanat göstergeleri olmuştu. Okuldan mezun olduğumuz 1964 yılından sonra, Abdülkadir’le birbirimizin izini kaybettik.
Aradan geçen bunca yıldan sonra Milliyet Blog’da karşılaşmamız benim için büyük bir sevinç kaynağı olmuştu; öğrencilik yıllarımda çok sevdiğim, değer verdiğim can dostuma uzaktan bile olsa, yeniden buluşmanın sevinci idi bu.
Gelelim kitaplara:
1) Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı
Çanakkale Savaşlarını, tarihsel ve sosyal perspektifle baştan aşağı belgelere dayanarak irdeleyen özgün bir çalışma. Özgün olduğu kadar, ince bir dikkat ve emeğin ön plana çıkardığı son derece yararlı bir eser.
Abdülkadir Güler’in Çanakkale İçinde Aynı Çarşı eseri, ilgilenenler ve meraklıları için bir başvuru kaynağı niteliğinde…
2) M. Kemal Yılmaz
Bu kitap için Mehmet Aydın yazdığı önsözde; M. Kemal Yılmaz’ın şair, yazar ve eğitimci olduğu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın çeşitli birimlerinde görev yaptığı ve 1965’teki genel seçimlerinde Aydın Milletvekili seçildiğini belirtmektedir.
Abdülkadir Güler bu eserinde, M. Kemal Yılmaz’la ilgili makale, şiir, değerlendirme ve yorumları harmanlayıp, biyografik bir antoloji oluşturmuştur.
Uzun süren bir emeğe ve gönül bağına dayalı olan bu uzun soluklu çalışma, Atatürk ilkelerine, Cumhuriyete, laikliğe ve demokrasiye gönülden bağlı olan M. Kemal Yılmaz’a en güzel minnet borcu ödentisidir.
3) Yaz Güneşi Bengisu
Bu üç kitap arasında, en çok dikkatimi çekenlerden birisi olmuştur. Nedeni ise, kitaptaki bütün şiirlerin Abdülkadir Güler’in kaleminden çıkmış olması.
Yaz Güneşi Bengisu, baştan sona okuyanın ruhunda engin lirizmler yaratan bir duygu fırtınası yaratmakta:
Bir gökkuşağıdır umutlarımız
Düşlerle büyür yarınlar için
Ne kara sevdadır yüreklerde
Bir ünlem vurgusu nasıl, ne biçim
Düşlerle büyür yarınlar için (s: 39)
Bu eserde, Abdülkadir Güler’in, biçimsel açıdan Halk Edebiyatımızın ve serbest ölçüye dayalı Birinci Yeni (Garip) akımının izlerini görüyoruz. Şiirlerin içeriğinde kimi zaman bireysel tutkulardan kaynaklanan ince bir lirizmi, kimi zaman da toplumsal sorunlara endeksli dizeler görebiliyoruz.
Geçen yıllar içerisinde Abdülkadir Güler, düşünce, yazma, edebi ve kültürel etkinliklere kendini adamış olduğunu görüyorum.
Okul yıllarımdan çok sevdiğim, değer verdiğim bir arkadaşımın giderek kendini geliştirdiğini ve hatırı sayılır bir edebiyat ve düşünce adamı haline geldiğini gördüm ve bundan dolayı gurur duydum.
Sevgili dostumu, geldiği bu aşamadan ötürü kutluyor, daha verimli eserler vereceğine inanıyorum. İzninizle yazımı onun birkaç dizesiyle bitirmek istiyorum:
Gözlerim arı peteklerinde
Kalbim saat örneği
Aklım dağ çiçeklerinde
Arılar, karıncalar
Yuvalarında özgürce
Günler, aylar ve yıllar
Sadece gündüz gece
İşte bunlar birer kelime
Düşünce… Düşünce… (s: 47)