Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '08

 
Kategori
Deneme
 

Adalet ve siyaset

Adalet ve siyaset
 

Adalet ve siyaset, birbirinin olmazsa olmazı iki kavram.
Adaletsiz siyaset nasıl "zulüm" oluyorsa; siyasetsiz adalet de işlevsizdir.
Bu yüzden "Adalet mülkün(yani ülkenin) temelidir.." denmiştir.
Günümüz Demokrasilerinde her ne kadar, Adalet(yargı) ve Siyaset (yürütme) birbirinden ayrılmışsa da bu ayrılma görev dağılımı anlamındadır.
Yoksa siyasetçiler adil olmayacak ya da adalet dağıtıcılarının "siyaseti" olmayacak anlamına gelmez bu..

Adaletsiz bir siyasetçi(yönetici), toplumuna hizmet etmek yerine, kendine veya yakın çevresine hizmet eder. Bu tavrın doğal sonucu yukarda söylediğim gibi, geniş halk yığınları bakımından ancak "zulüm" olur. Demokrasiler, yönetimi seçme yetkisini halka verdiği için, bu tür zalim yönetimlerin ipini seçimlerde halk çeker.
Hakkın cezası halkın elinden gerçekleşmiş olur böylece..

Ama Yargıçlar'ın siyaseti adalet içermiyorsa, daha ağır ve daha kalıcı sonuçlar meydana gelir.Yargıçın siyaseti, halkının yararı ve her halükarda adaletin tecellisi olmalıdır.Yargıç tarafsızlığı, kişilere ve kurumlara karşı duruşunu ifade eder. Yoksa herhalde Yargıçlar her zaman "adalet" ten yana taraf olmalıdır.
Peygamberimizin şu hadisine dikkat edelim: "Adil bir karar, otuz gün bereketli yağmurlar yağmasından daha hayırlıdır..!" Yağmurun değerini anlamak için çölde yaşamaya gerek yok artık. Gökten bir damla eksik düştüğünde evimizdeki musluktan kaç damle eksildiğini çok iyi biliyoruz günümüzde..

Öyleyse, mefhum-u muhalifinden şöyle bir sonuca vardığımız da, halimiz nice olacaktır: Adalatesiz kararlar bereketli yağmurların da sonunu getirir..!

Dileğimizi odur ki, Yargıçlarımız, bereketli yağmurlarımızın sonunu getirecek "adaletsiz" kararlara imza atmasınlar..!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..