Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '09

 
Kategori
Dünya
 

Alkolsüz şarap mı?

Alkolsüz şarap mı?
 

Hollanda’da yaşayan bir Türk girişimci, “<ı>Kevser Helal Şarap” markasıyla alkolsüz şarap üretmiş. Ve şimdilik bu ülkede tüketicisiyle buluşmuş bile “<ı>helal şarap”lar. Hollanda marketlerinde, normal şarap fiyatına satılmaya, diğer ülkelerden ve Türkiye’den de talepler gelmeye başlamış.


Tadımını yapmadan, şöyle ağza doğru daralan geniş kadehte çalkalayıp; kokusunu, rengini, tadını, bukesini, gövdesini, aromatik yapısını ve asiditesini test ve tecrübe etmeden olumlu-olumsuz eleştirebilmem mümkün değil tabi bu ürünü. Ama tecrübelerle sabit yaşanmışlıklarımız da yok değil.


Mesela birkaç yıl önce, yine bir Türk firması, Avrupa’dan, alkolsüz bira ithal etmişti. Limonlu ve sade seçenekleriyle piyasaya sürülen, ülkenin çok tanınmış marketlerinin raflarında yerini alan bu arpa suları kısa zamanda ortadan kayboldu. Çünkü kesinlikle, normal biranın yerini alabilecek aromatik yapı ve lezzete sahip değildi. Türk damak tadı, bu ürünü reddetti.


Alkolsüz şarapta ne olur bilemem. Dedim ya, tadımını yapmadan karar vermek ve yorum yapmak imkansız. Ama pek çok çevrede işe yarayacağı kesin.


Mesela laik gibi görünüp takiyye yapan güruh, beyaz şarap içiyoruz diye elma suyu içmekten kurtulabilir bu ürün sayesinde. Bizim güzelim elma suyu da “<ı>AKP şarabı” yakıştırmalarından kurtulur böylece.


Tam tersi dindar geçinip de takiyye yapan alkollü içki tüketicileri de bundan böyle rahat rahat şaraplarını içebilirler sosyal ortamlarda. Soran olursa “<ı>alkolsüz” nasıl olsa. Tutup da kadehlerinden içip, alkol oranı kontrolü yapacak değiller ya, kimlik araştırmacısı mahalle baskıcıları.


Uzun lafın kısası “<ı>Kevser Helal Şarap”, üreticisinin dediği gibi, hakikaten de piyasadaki bir boşluğu doldurabilir. Ben bundan sonraki safhada alkolsüz rakı ve alkolsüz viski girişimlerini beklemekteyim. Ve özellikle şarapta olmak üzere tüm bu ürünlerde, tipik gastronomik yapıyı bozmadan bu işi başarabilirlerse helal olsun onlara, helal gıdaları.


Bir gün, bir yerde, bu helal şarap markasına ait bir ürün elime geçerse; daha teknik yorumlarımı, tadımım sonrası, sizlerle paylaşmaktan zevk duyacağım.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..