Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Benim cevizli baklava tarifim

Benim cevizli baklava tarifim
 

Bazı hanımlar var, yemek tarifi vermek istemiyorlar. Gerçekten ben çok yakından tanıyorum o örneklerden…Anlamıyorum neden! En leziz yemekler, tekellerinde kalması için mi?

Çok gülüyorum onlara. Oysa ben aynı malzemeleri kullandığım hâlde, bazen aynı lezzeti tutturamıyorum. O günkü ruh halim, gerçekten, hazırladığım yemeklerin tadına katkısı olduğuna inanıyorum.

Bugün yine mutfak bölümündeyim.Seviyorum mutfak bölümde yazmayı.Nedeni çok tıklanmak değil, hiçbir zaman çok okunma derdim olmadı. Sık yapmadığım yemekleri, unutuyorum, ve onları hazırlamadan önce, tariflerini okuma ihtiyacı duyuyorum. Tariflere ulaşmak bazen epey uzun sürüyor. Gazetelerden kesilen yemek kupürleri, deftere aktarılmamış not kağıtları…

Şimdi bu teknolojik imkanlar varken, defterimi açmadan, bir tık, kendi MB sayfamdayım ve istediğim tarifime ulaşmak an meselesi.

Bugün, Ramazan Bayramı öncesi hazırlayacağım baklava tarifini yazmak istiyorum.

Her baklava yapmaya kalkıştığımda annemin anlattığı bir hikaye geliyor aklıma. Baklava tarifini vermeden o hikâyeyi yazmak istiyorum. Gerçek mi, yoksa fıkra mı ben tam çözemedim. Bulgar bir kadın evde baklava yapmak istemiş…

Kim ne derse desin, baklava ismiyle ve kendisiyle tipik bir Türk tatlısıdır. Yemek kültürümüze bile göz dikenler var! Tabiî ki biz sahip çıkmazsak …her şeyimize, sahip çıkacaklar… Bulgar deyince, bu satırlar dökülüverdi parmaklarımın altından. Onlar da Yunanlardan sonra, neredeyse baklavamıza ve bir sürü yemeğimize talipler…

Bulgar bir kadın evde baklava yapmak istemiş ve bir Türk hanımdan yazılı baklava tarifi almış.Baklavayı, tarife uygun açmış , döşemiş ve kesmiş.Sonra şerbetini hazırlamış ve fırına vermeden, baklavayı haşlamış, çünkü tarifte baklavanın döşenmiş haliyle fırında pişirilmesi yazmıyormuş. Türk hanım tahmin edememiş, Bulgarin bu kadarını bilemediğini…

Hiç komik değildi biliyorum, fakat bu küçük hikayeyle iki önemli mesaj vermek istedim. İlkini biraz önce yazdım, ikincisi ise baklavanın püf noktası, iyi pişirilmesidir. Baklava çok yavaş ve hafif ısıtılmış fırında pişirilmesi gerekiyor. Fırın ısısı ( 150 C )geçmeyecek şekilde ayarlanmalı.Baklavanın ortası da pişmesi sağlanmalıdır.

Baklava hamuru için malzemeler:

1 . 1 su bardağı süt

2. ½ su bardağı sıvı yağ

3. 1 paket kabartma tozu

4. 1 çorba kaşığı sirke

5. 2 yumurta

6. Yumuşak bir hamur hazırlamak için aldığı kadar un

Bezeleri açmak için :

7. ½ paket nişasta

Baklava içi için:

8. Dövülmüş ceviz içi ( miktarı serbest ) ben yaklaşık ½ kg kullanıyorum.

9. ½ paket margarin büyüklüğünde tereyağı

Şerbet için :

10. 4 su bardağı şeker

11. 5 su bardağı su

12. ½ limon

Baklava hamuru için malzemelerden yumuşak bir hamur elde edilir. İyice yoğurduktan sonra 60 adet ceviz büyüklüğünde toplara ayrılır.

İlk top, on ( 10 ) cm çapkında yuvarlak bir beze haline merdane yardımıyla açılır. Üzerine bolca nişasta ekilir. İkinci top yine10 cm çapında beze haline getirilir ve ilkinin üzerine yerleştiriri, üzerine yine bolca nişasta ekilir. Bu işlem böyle devam eder ve 15 adet beze aralarında nişasta ile üst üste dizilir.

15 adet üst üste dizili bezeler, merdane yardımıyla, iyice bastırarak büyük açılır. Bezeler baklava tepsisi büyüklüğüne göre açıldıktan sonra ( tepsinin yuvarlak veya dikdörtgen olması fark etmiyor), önceden yağlanmış tepsiye yerleştirilir.Üzerine bolca ceviz serpilir.

Sonra biraz önceki işlem diğer 45 adet beze için tekrarlanır.

Sonuçta dört grup ( 15’er adet ) açılmış beze üst üste dizilir, aralarında 3 yerde de ceviz içi vardır.

Dizme işi tamamlandıktan sonra baklava keskin bıçakla arzu edilen şekilde kesilir. Üzerine, kaşık ucuyla, her tarafına değecek şekilde, eritilmiş tereyağı gezdirilir.

150C sıcak fırına sürülür ve yavaş pişmesi sağlanır.

Şerbet için bir tencereye 5 su bardağın üzerine 4 su bardağı şeker ilave edilir ve ateşe konur. Ben çok aşırı tatlı olmamsı için bu miktarları kullanıyorum. Şerbetin hazır olduğunu anlamam için, çay tabağına kaşık ile bir damla damlatıyorum, bu damla dağılmaz ise şerbetim hazır olduğunu anlıyorum ve yarım limonu içine sıkıyorum.

Pişirilmiş ve soğuk baklavanın üzerine sıcak şerbeti döktükten sonra , baklavanın üstü kapanıyor ve üç, dört saat bekletiliyor.

Bu baklavanın hazırlanışı yaklaşık iki saat sürüyor ve ben hazırlamaktan büyük keyif alıyorum. Bu tabiî ki tam olarak bizim geleneksel Türk baklavamız değil ama, benim ailede bu şekliyle afiyetle tükeniliyor.

Babaannem nur içinde yatsın, yufkaları tek tek açılan, harikulade güzel baklavalar hazırlıyordu, ama ben anca bu kadarını yapmaya öğrendim.

Hazırlaması bana göre çok basit ve ben hamarat bir ev hanımı hiçbir zaman olamadım. İsteyen herkes bu baklavayı hazırlayabilir. Ne kadar kolay ve güzel olduğunu denemeden bilemezseniz……

 
Toplam blog
: 144
: 1854
Kayıt tarihi
: 13.03.08
 
 

Doğduğum ve büyüdüğüm şehir Kırcali, Bulgaristan. Yıl 1964. Makina Mühendisiyim. Evli ve iki çocu..