- Kategori
- Kitap
Bir kitap tanıtımı/ Özlem Benim Karadeniz- Yeşil Mavi Hikayeler

“Her şehrin bir hikâyesi vardır. O şehirlerde yaşayan insanların ise binbir hikâyesi vardır. Kimi sessizce, kimi de var güçleriyle seslenerek bu hikâyeleri duymanızıisterler. İşte burada onların görevi biter ve eli kalem tutanların yazma yükümlülüğü başlar. Bu bazen hikâyedir, bazen şehir mektuplarıdır, bazen de Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘’BeşŞehir’i ‘’gibi şehirlerin asıl ruhunu yakalayan bir edebiyat anıtıdır. A.Turan Alkan’ın Sivas’ıanlatan ‘AltıncıŞehir ‘’ile şehzadeler şehri Amasya’yıhikâye eden‘’Yedinci Şehir ‘’bu ruhun iz düşümleri olan değerli eserlerdir.
İşte adınıgüzel Rizemizin o doyumsuz yeşil-mavisinden alan ‘’Özlem Benim Karadeniz - Yeşil Mavi Hikâyeler’in ‘’asıl gayesi; bu boşluğu doldurmak, kültür varlığımızın önemli bir öğesi olan Karadeniz İnsanınıolduğu gibi yansıtmak ve bu bakir sahada bir kibrit çakarak başka eserlere ilham kaynağıolabilmektir.
Ben inanıyorum ki, ‘’Yeşil Mavi Hikâyeler’den ‘’sonra Trabzonlu bir yazar çıkıp ‘’Bordo Mavi Hikâyeler’i ‘’yazarken, Ordulu bir yazar da ‘’Mor Beyaz Hikâyeler’i ‘’kaleme alacak ve bu halka genişleyerek bütün yurda yayılacaktır. Söz gelişi Sivaslıbir hemşehrimiz ‘’AltıncıŞehir’den Hikâyeler’i ‘’, Amasyalıbir arkadaşımız da ‘’Yedinci Şehir’den Hikâyeler’i ‘’yayınlayabilecektir.
Böylece Anadolu’nun asıl ruhunu yakalayan, kendi insanımızıabartıya kaçmadan ve güler yüzlübir anlatımla, kendi özüyle hikâye edenbir edebiyat akımıyeşerecektir”
Bu metin kitabın arka kapağındaki tanıtım yazısı. Kitap dediysem tanıtım amacıyla sınırlı sayıda yapılan fotokopi- kitap arası bir yayın. Henüz bandrollu- mandrollü normal bir kitap olma şerefine erişemedi. Ancak bu haliyle bile güzel bir eser oldu sanıyorum.
Kitapta yer alan öyküleri üç bölüme ayırabiliriz: Birinci bölüm özlem hikayeleri..her üç Rize kökenliden ikisinin başta İstanbul olmak üzere Rize dışında yaşadığını biliyoruz. Bunların birçoğu hayatında bir defa bile Rize’ye gitmese bile içlerinde hep bir Rize özlemi saklı durur. Başta “Özlem Çiçekleri, Kıyı Kıyı Samanyolu, Nazarlı Kabak ve Pardi” isimli öyküler olmak üzere bu duygunun işlendiğini görüyoruz.
Bir Zamanlar Rizede adını verebileceğimiz ikinci bölümdeki öyküler ta Yavuz’un şehzadeliğine kadar geri giderek Gülbahar Camii’nin yapılışını anlatmakla başlıyor. 1900’den 2000’e kadar her on yılda bir öykü ile Rize’nin bir yüzyılını hikaye ettikten sonra “Kaptan Gökada” adında bilim-kurgu tadındaki öyküyle görkemli bir gelecek tasarlıyor. 22.Yüzyıl başında bir yayla şenliğinde horona iştirak edenRizeli yıldız gemisi kaptanı Sedat Ünler’i anlatıyor çünkü.
Üçüncü bölüm ise sevimli dostlarımız hayvanlara ayrılmış. Sarıbey öyküsü şirin bir tekir kediyi, Ve Tosun Yakalandı ise gerçek bir olayı hikaye ediyor.
Özlem Benim Karadeniz – Yeşil Mavi Hikayeler her yönüyle sıra dışı bir öykü kitabı. Bu özelliğiyle de Türk Edebiyatı’nda yer almayı hak ediyor.