Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '06

 
Kategori
Dilbilim
 

Bitişik yazılan soru ekleri

Benim öyle emekliliği yaklaşmış Türkçe hocası takıntılarım yok. Gerekiyorsa yabancı dillerden gelen kelimeler de kullanılır, doğal süreciyse dil zamanla gelişir; jargon tabir edilen ve belli bir kesimin bildiği kelişmeler topluma yayılır.

Yalnız iki şey var ki, tüylerim diken diken olur: Birincisi, şarzzzzz olayı! Şansıma da, şeftaliye dokunamayan insanların karşısında şapur şupur şeftali dişleyen adamların çıkması gibi, sürekli kulağıma bir "şarz" takılır. Durmadan içimden anlatmak geçer: "Şarj", "j" ile; ingilizcesi "charge", "to charge"; biz fransızcadan almışız, "charger"; bir de deşarj var, "decharger"... Bir bilen çıkıp "tamam, bundan böyle Türkçe'de şarz deriz" dese, rahatlayacağım...

Diğeri de ayrı yazılması gereken "de"ler ve soru ekleri. Mağazaların vitrinlerinde görüyorum: "Bziimle çalışmak isterMİSİNİZ?" İstemem, senle çalışmam. Sen daha soru ekini ayırmıyorsun. Misiniz, musunuz, mi, mu, mıdır - bunları ayıracaksın işte, bu kadar basit. Bir DE, bütün "de"ler, "da"lar, "dahi" anlamına geliyorsa, ayır; oldu bitti.

Anlaşıldı MI?
 
Toplam blog
: 18
: 5166
Kayıt tarihi
: 11.05.06
 
 

Benim işim, hikayenizi anlatmak...Mesleğimi soranlara ne diyorum? Gazeteci? Muhabir? Yazar? Televi..