Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Bu defa kökü kurutulacak

Bu defa kökü kurutulacak
 

İnsanlarda başlangıç olarak iştahsızlık, kırgınlık, yorgunluk, ateşle başlayan, daha sonra huzursuzluk, aşırı korku hali, saldırganlık, uykusuzluk, psikiyatrik bozukluklar, depresyon ve bunlara eşlik eden öksürük, boğaz ağrısı, titreme, karın ağrısı, bulantı-kusma, Hiperaktivite, oryantasyon bozukluğu, hayal görmeler, sara krizleri, tuhaf davranışlar, ense sertliği, hızlı ve sık nefes alıp verme, salya artımı ve felçler, nörolojik belirtilerin gelişmesinden 7 gün sonra koma hali gelişmesi ve sonunda hastanın yaşamını kaybetmesi, sizce hangi hastalığı tanımlamaktadır?

Hepimizin aklına değişik hastalık isimleri gelmiş olmalı.

Okuyunca, “tamam, buldum” diyeceğimiz ve hepimizde aynı çağrışımı yapacak olan ipucunu da söyleyeyim; Hastaların yaklaşık olarak yarısı, ataklar döneminde su içmek istemekte ve su içme teşebbüsü sırasında boğaz kaslarının kasılması nedeniyle kişide tıkanma, boğulma hissi ortaya çıkmaktadır ve hastalarda hidrofobi (sudan korkma) gelişmektedir.

Evet, bildiniz. Adı bile irkilmemize neden olacak kadar ürkütücü olan KUDUZ hastalığından söz ediyorum.

Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur.

Sivil toplum, havacılık konularında bir yazı okumak için geldiğiniz bu sayfada, şimdi bu kuduz işi de nereden çıktı? Anlatayım.

Dün, 24 Şubat Pazar günü Türk Hava Kurumu Efes Havaalanı’nda bir tören vardı. Tarım ve Köy İşleri Bakanımız Sayın M. Mehdi Eker, İzmir, Aydın, Manisa, Muğla, Denizli ve Uşak İllerimizin Valileri, Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Sayın Yusuf Güngör, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Koruma Kontrol Genel Müdürü Sayın Doç. Dr. Muzaffer Aydemir ve çok sayıda davetlinin katıldığı, Ülkemizde bir ilkin başlatılması töreni.

24 Şubat 2008 gününden başlanarak, artık yaban yaşamı da Kuduz Aşısı ile aşılanıyor.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nca AB desteğinde 3 yıl süreli “Türkiye’de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi” uygulamaya konuldu.

Bu proje çerçevesinde;

· Ülke genelinde köpek kedi varlığı ile belirli bölgelerdeki çiftlik hayvanlarının parenteral yolla aşılanması,

· Aşılanan sahipsiz hayvanların renkli bantlarla işaretlenmesi,

· Ege Bölgesi’nde de yaban hayvanlarının ağız yoluyla (oral) aşılanması,

· Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde sahipsiz hayvanlar için hayvan bakım üniteleri kurulması,

· Kuduz hastalığı ile ilgili olarak tanı merkezlerinin güçlendirilmesi ve surveylans çalışmalarının yapılması gerçekleştirilecektir.

Aşılama Ege Bölgesi’nde İzmir, Aydın, Manisa, Muğla, Denizli ve Uşak İllerini kapsayacaktır. 1999 yılından sonra Ege Bölgesi’nde İzmir’de görülmeye başlayan yaban yaşamdaki kuduz vakaları çevre illere de yayılma eğilimini sürdürmektedir. İçinde aşı kapsülü bulunan yemlerin, Türk Hava Kurumu Uçakları ile bu hayvanların dolaşabilecekleri alanlara atılması ve yaban yaşamdaki hayvanların bunları yemesi ile aşılanmaları da sağlanmış olacaktır.

Aşı; SAD B19 suşu kullanılarak üretilmiş canlı bir aşıdır. Aşının çevresinde bulunan köfte şeklindeki yem, balık ya da hayvan yemi ile parafin ve yağdan yapılmıştır. Bu karışım yaban hayvanları için çok çekicidir ve aşı plastik bir kapsülün içinde alüminyum folyo ile kaplanmış halde köftenin ortasında yer almaktadır.

Türk Hava Kurumu’na ait beş adet An2 uçağı ile atılan aşıların evcil hayvanlar, ve insan sağlığı için bir tehlike taşımadığını, ancak bu yemlerden uzak durulması gerektiği, aşılama yapılan İllerde yaşayanlara Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca hazırlanan el ilanları ve afişlerle de duyurulmaktadır.

Her zaman Kamu yararına yaptığı çalışmalara; havadan orman yangını söndürme, hasta ve organ taşıma gibi yaşamsal faaliyetlerine bir yenisini, yaban yaşamdaki hayvanların kuduza karşı aşılanmasını ekleyen Türk Hava Kurumu ve Kurum çalışanları, yeni bir alanda daha Ülkesine hizmet etmenin gururunu yaşamaktadır.

Türk Hava Kurumu’nun da katkılarıyla gerçekleştirilecek bu proje ile ülkemizde, kuduz hastalığının kökü kurutulacak ve pek çok ülkede olduğu gibi, bizde de kuduz tarihe karışacaktır.

Unutmayın1: THK Yangın Uçağı alım kampanyası için, tüm operatörlerden yangın yazıp, 3919’a gönderin. Bedeli 6 YTL’dir. Ülkemize katkısı, yemyeşil ormanlar.

Unutmayın2: Bir Cumhuriyet Kurumu olan THK’na üye olun. Rejime ve Cumhuriyet kazanımlarına sahip çıkmanın bir yolu da, rejimin ve Cumhuriyetin kurumlarına sahip çıkmaktır.

 
Toplam blog
: 182
: 2395
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

10 Kasım 1954 tarihinde doğdum. Sosyal Hizmet Uzmanıyım. Pilotum. (ultralight licence no:151)..