- Kategori
- Kahve
Damla sakızlı Tük Kahvesi
İnternetle birlikte, okumayı ve araştırmayı seven yeni nesile bağlı olarak, çoğalan; araştırma, yemek, kültür kitapları ve siteler sayesinde bir çok olmazsa olmazımızdan vazgeçiyor gibiyiz. Özellikle gurme yazarlar sayesinde son bir kaç yılda sofralarımıza yenilik ve bereket geldi diyebilirim.
Türk kahvesi her günümün vazgeçilmezlerindendir. Sabah kahvesi ve akşam saatlerinde içtiğim yorgunluk kahvesi adı altında en az iki tane içerim. Zamanla alışkanlığa dönüştüğünden içmediğimde psikolojik olarak herhangi bir şeye konsantrasyonum azalıyor gibi geliyor. Bir de muhabbet alışkanlığı yapıyor sanırım. Çay yalnız olarak içilebiliyor da Türk Kahvesi arkadaş arıyor gibi.
Bir sabah iş yerinden bir arkadaşımla sabah kahvesi keyfi yaparken; “Damla sakızlı Türk kahvesi çıkmış.” Dedi. “Damla sakızlı Türk kahvesi mi olurmuş yahu? Bin yıllık lezzet bu.” Dedim. Fakat zamanla gittiğim kafelerde Damla sakızlı, güllü, lokumlu gibi bir çok aromalısına rastladım. Sonra araştırmaya başladım. Öğrendim ki zaten Damla sakızlı Türk kahvesi varmış. Ege bölgesinin belli yerlerinde yetişen sakız ağacının öz suyundan elde edilen bu muhteşem tat, çoktan bölge halkı tarafından keşfedilmiş, kahveye katılmış da üzerine ne hikayeler anlatılmış. Ben de Amerika’yı yeniden keşfediyormuşum gibi bir muhaliflik, bir tutuculuk gidiyordum. Cesaret gösterip, daha önce deneyemediğim için pişmanım.
Siz de benim gibi kahvenizi ikiye bölerek bir paketini Damla sakızlı hazırlayarak, misafirlerinizle keyifli bir ikram sunabilirsiniz.
MALZEMELER
1 Paket Damla sakızı
1 Paket çekilmiş Türk kahvesi
YAPILIŞI
Paketteki sakızları havanda döverek toz haline getiriyoruz. (Havana biraz un serperseniz sakızlar yapışmaz) Kahveyi bir kavanoza alıyoruz. Sakız tozumuzu içine ilave ederek karıştırıyoruz. Kapağını kapatarak bir gün bekletiyoruz. Sonrasında dilediğiniz zaman normal bir şekilde pişiyoruz.
Bu şekilde aroması çok daha güzel işliyor kahveye. Ancak aynı tarifi 1 tane sakızı dövmek suretiyle 2 kişilik olarak cezve de pişirme esnasında da yapabilirsiniz. Daha hafif bir aroma kalıyor.