Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

26 Eylül '10

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Değersizlik inancı

Hayattan sürekli şikayet eden, her zaman elinde olmayanı isteyen, herkese herşeye kusur bulup sonra da kendisini hasta eden insanlar var. İçlerindeki o mutsuzluk ve memnuniyetsizlik en çok kendilerine zarar veriyor ve bunun farkında değiller ne yazık ki..

Sorumluluk almazlar ve sürekli etrafındakilerin herşeyi halletmesini beklerler, yapılanı da beğenmezler. Her zaman başkaları ondan ve onun sahip olduklarından daha iyidir.

Onları hiç mutlu göremezsin, sürekli dertleri ve sorunları vardır veya hastadırlar. Bir iş yapıyorlarsa da zaten başkaları için kendini zorlayarak yapıyordur. Severek değil de ileride kullanacağı bir silah olarak size yardım ediyorlardır.

Tesadüfen iyi bir anında anlattığınız şeyler, bir kaç gün sonra size silah olarak geri döner ve en zayıf noktanızı bulup vurur.Dost mudur, düşman mıdır hiç bir zaman anlayamazsınız.

Sürekli sizinle bir yarış halindedir ve en olmadık zamanda, en olmadık insanların yanında sizi küçük düşürmek onun en büyük zevkidir. Kendisini ancak sizden üstün olduğu zamanalrda iyi hisseder.

Beraber girdiğiniz ortamlarda tek derdi sizi diğer kişilerin gözünde küçük düşürmektir ve bunu sağlamak için hiçbirşeyden çekinmez, yalandan bile.

Zannedersiniz ki siz onun can düşmanısınız.

Olay bittikten sonra yani ortada seyirci kalmayınca, hiçbirşey olmamış gibi gelir ve sizinle konuşmaya çalışır.

Bu tarz insanlardan uzak durulması gerektiğini söylerim normal şartlarda. Ama bu kişi sizin en yakınlarınızdan birisi ise bunu yapmak pek mümkün olmuyor. O halde anlamaya çalışmaktan başka çareniz kalmıyor.

Bu davranışların altında yatan en temel sebebin "değersizlik" olduğunu biliyor olmak, sorunu çözmese de biraz daha anlayışlı olmayı sağlayabiliyor. Kişi kendisinin değersiz ve önemsiz olduğuna dair bir inanca sahipse bunun aksini kendine ispatlamak için her türlü yola başvurabiliyor. Yaptığı her eylemin, içindeki dğersizlik duygusunu artırdığını göremeyebiliyor. Bazen de kendisini öyle durumlara sokuyor ki içindeki değersizlik duygusunu tatmin ediyor.

Bir yandan o duygunun aksini ispatlamaya çalışırken diğer yandan tam aksi şekilde davranıp kendisini daha da değersizleştirebiliyor.

Siz bunları uzaktan izleyip anlayabiliyor fakat hiçbirşey yapamayabiliyorsunuz.

Kişi kendisi bunu kabul etmediği ve düzeltmek istemediği sürece, en yakınınız bile olsa tek yapabileceğiniz; kendinizi onun hezeyanlarından korumak olabiliyor.

 
Toplam blog
: 117
: 2437
Kayıt tarihi
: 07.02.09
 
 

1970 Tokat doğumluyum. İstanbul Tıp Fakültesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar bölümü mez..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara