Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '16

 
Kategori
Dünya Kadınlar Günü
 

Dünya Kadınlar Günü 4 - Dişiden Kadına, Erkekten Adama...

Modern zamanda artık kadınlar “çevrede doğru dürüst erkek yok” diyorlar, erkeklerse “doğru düzgün kadın yok diyorlar”.

Bu nasıl bir tezattır bilinmez. Bana göre Dünya’nın yeni bir insanlık hatta bilinç çağına girdiğinin konuşulduğu bu dönemde ata-erkil dönemin de sonlarındayız. Muhtemelen ana-erkil ve ata-erkil dengesi zamanı artık. Zaten birçok bilinen şeyin sorgulandığı bu dönemde ata-erkil toplumların da sorgulanmaması olamaz.

Bilgi toplumunun ortaya çıkmasıyla birlikte kadınların iş gücüne katılımı da arttı. Olması gereken de buydu. Nasıl bir beynin sağ ve sol lobu birlikte çalıştığı zaman beyin tam be bütün olabiliyorsa, Tanrı’nın  kadın ve erkek diye farklı cinslerde yarattığı ama özünde küçük farklarla genetik, bilinç ve duygu olarak aynı yarattığı insan iş hayatında da birbirini tamamlamadığı sürece gerçek başarı sağlanamaz.

Kadının iş hayatına girmesiyle önemli bir kavşak geçiliyor. Bu zamanda artık kadınlar kendi maddi özgürlüklerini tesis ettikçe, kendilerini gerçekleştirmek için daha çok imkanlara sahip oluyorlar. Daha çok imkanlar ve özgürlükler ata-erkil dönem boyunca geride kalan kadınların kendini bulması için büyük fırsatlar sunuyor.

Ancak değerlerin yozlaştığı, ilkelerin ayaklar altına alınmaya başladığı bu modern zamanlarda hız, haz, tüketim toplumlarının gelişimi içinde kadın kadınlığını, erkek erkekliğini unutur oldu. Şekilsel ve anlık hazsal unsurların kolay elde edilen cazibesi bu bozulmanın tetikleyicisi bana göre.

Çünkü tüm internet çağının bilgi birikimi ve bolluğuna rağmen gerçek bilgiye ve bilgeliğe ulaşmak artık eskisinden de zor. İnsanlar karşılarına çıkan yardım ellerini bile şuursuzca büyük bir cehaletle kırıp sonra da “Allah’ım neden bana bunları yaşatıyorsun” diye yakarabiliyor riyakarca.

Cehalet, gereğinden fazla bireycilik, maddesel olana düşkünlük, hazzı mutlulukla karıştırmak, sadece bu Dünya’yı düşünerek yaşamak, kendine ve hayata dair farkındalık sahibi olmamak, eylemde akıl ve bilgelikten ziyade daha çok sadece gücün hakim olması, adap, edeb, ahlak kurallarının artık önemini yitirmesi gibi ve benzeri sebeplerde dolayı artık kadından çok bayanın olduğu, adamdan çok erkeğin olduğu bir zamanda yaşıyoruz.

Maddesel yaşamın insanı içine çekip öğütüşüdür bu.

Ancak, Tanrı suretinde ve eşsiz bir potansiyelle yaratılan insan kendi ışığını yine kendi içinde saklamaktadır.

Bayezid Bistami’nin dediği gibi “kaldır kendini aradan, çıksın ortaya Yaradan”.

Yani kendimize dair farkındalık kazandıkça, kendi maskelerimizi bulup, görüp anladıkça ve kendi tavşan deliğimizden egomuzun merkezine maskelerimizi bir bir kaldırarak yolculuk yaptıkça kendi içimizde saklı olan hazineleri ve ışığı bulabiliriz. Hepimizin etki alanında ve imkan sahibi olduğu bir güç bu. Tek yapmamız gereken kendimize AYNA tutarak işe başlamak.

Bayan ve erkek olmak her iki cinsin doğal genetik kodu gereği. Ancak dişiyi kadın, erkeği adam yapan genetik kodu değil kişiliğdir. Nasıl derler “insan kapıdan girdiği gibi ağırlanır, karakteriyle hatırlanır”.

O yüzden artık uyanma vaktimiz geldi. Gerçekten değerlerin hakim olduğu bir toplum yaratmak ve çocuklarımızı böyle bir ortamda büyütmek istiyorsak hemen, şimdi hakiki bir insan olmaya gayret etmeliyiz.

Hesaba çekilmeden evvel kendinizi hesaba çekin diyor Mevlana.

Bu şekilde dişiden, kadına ve hanımefendiye ve erkekten, adama ve beyefendiye gelişim sağlayıp, insan olmanın hakiki vasıflarıyla daha mutlu, huzurlu bir yaşam sürebilir, ışık saçabiliriz.

Sevgiler,

Kenan

 

https://twitter.com/Naacel

https://www.facebook.com/public/Kenan-Kolday

https://instagram.com/naacel/

http://naacel.blogspot.co.uk/

http://www.felsefetasi.org/author/kenan-kolday

 

 

İLGİLİ YAZILARIM

Dünya Kadınlar Günü ve Ezoterik açıdan önemli http://blog.milliyet.com.tr/dunya-kadinlar-gunu-ve-ezoterik-acidan-onemi/Blog/?BlogNo=451959

Dünya Kadınlar Günü 1- İnsanlık tarihinde Kadın http://blog.milliyet.com.tr/dunya-kadinlar-gunu-1---insanlik-tarihinde-kadin/Blog/?BlogNo=524765

Dünya Kadınlar Günü 2 – Kadın ve Erkeğin Yaradılış’taki Yeri http://blog.milliyet.com.tr/dunya-kadinlar-gunu-2---kadin-ve-erkegin-yaradilistaki-kozmik-yeri/Blog/?BlogNo=524921

Dünya Kadınlar Günü 3 – İlahi ve Beşeri Aşk http://blog.milliyet.com.tr/dunya-kadinlar-gunu-3---ilahi-ve-beseri-ask/Blog/?BlogNo=524971

Leyla’dan Mevla’ya http://blog.milliyet.com.tr/leyla-dan-mevla-ya/Blog/?BlogNo=459798

Mevlana’nın başarısında kadının yeri http://blog.milliyet.com.tr/mevlana-nin-basarisinda-kadinin-yeri/Blog/?BlogNo=441377

 

 

 
Toplam blog
: 245
: 1347
Kayıt tarihi
: 29.10.12
 
 

Çocukluğumdan beri kendimden büyük bir şeyleri arayıp durdum. Ve 1999 yılında yaşadığım şoklar il..