Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '07

 
Kategori
Mizah
 

Dünyanın en anlamsız yasakları - 7

Dünyanın en anlamsız yasakları - 7
 

İngiliz Savcı David Crombie der ki: “İzlanda’da, tabelasında yazmak koşuluyla sahte doktora izin verilmektedir.” Yazılarımı, sürekli takip eden okurlar çok iyi bilecekler ve hatırlayacaklardır ki üniversite yıllarımda, başımdan geçen, çok enteresan bir sahte doktor hadisesi vardı.

Sözde jinekolog doktor Bayan Helga’nın, az kalsın, yasadışı işlerinin bir tarafı olmak üzereyken, paçayı zor kurtarmıştık, cümle aleme rezil olmaktan. Hatta, bu hatıramı anlattığım yazıma (bknz.“Helga H.”,Aydın Sevinç) gelen yorumlardan birinde, bir değerli okur “ya Bayan Helga, jinekolog yerine, Allah muhafaza bevliyeci falan olsaydı ne yapacaktınız?” diye sormakta ve yıllar sonra bu hadise ile ilgili yüzümü gülümsetmekteydi.

Altmış yaşlarındaki, isminin de Helga H. olduğundan şüphe ettiğim, bembeyaz saçlı, toplu, Alman hanımefendi; kalksın, Ankara’nın göbeğinde, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin hemen yanında, koskoca bulvarın üzerinde, koskoca bir tabela da asarak ev ve muayenehane açsın, ilgili Türk makamlarına akredite olmadan hasta kabul etsin ve en sonunda da Türk gazeteci ve televizyoncularının eline düşsün. Sanıyorum Uğur Dündar ya da Kadir Çelik taşımıştı kamuoyunun gözleri önüne, benden ud dersi almak isteyen sahte jinekolog doktor Bayan Helga’yı.

Crombie’nin kitabında, İzlanda’daki bu uygulamayı okuduğumda, ilk aklıma gelen şey, sahte doktor Helga’nın, acaba şimdi İzlanda’da olup olmadığı oldu. O günlerde bana dediğine göre, babası da, Almanya’da görev yapan çok önemli bir beyin cerrahı idi. Hatta yanlış hatırlamıyorsam, Kurtuluş-Cebeci’deki evinin duvarında, eski cumhurbaşkanlarımızdan, Süleyman Demirel ile babasının birlikte çekilmiş, büyük boy bir fotoğrafı da asılı idi.

Bu İzlanda’lılara ne demeli sahi? Şimdi aynı uygulamanın bizde de geçerli olduğunu varsayalım. “Sahte Kırık ve Çıkık Mütehassısı Mustafendi”, “Sahte Beyin Cerrahı (yani bel fıtıkçısı) Topalın Memed” ya da “Sahte Psikolog (yani üfürükçü ve büyücü) Sarı Nermin” ve daha neler neler... Allah’ım sen aklımı koru.

Başına “sahte” ibaresini yazdın mı işlem tamam demektir. İstediğin gibi bel, diş, omuz da çekebilirsin; böbrek taşı, depresyon, kekemelik, kısırlık tedavisi de yapabilir, yurdum insanını söğüşleyebilirsin.

Birkaç ay önce, özel aracımla yaptığım bir yolculuk esnasında, şehirler arası karayolunda bir yazı gördüm. Hemen yolun kenarındaki, briketten yapılma, derme-çatma ve metruk bir binanın, boyasız duvarına, oldukça büyük ebatlardaki harflerle ve kırmızı boya ile yazılmıştı yazı: “Bel Fıtıkçısı, 0-535-42.........”. Fotoğraf makinemin, o anda yanımda olmayışına halen yanarım.

Acaba İzlanda’da bu konu nasıl uygulanıyor, cidden merak ettim. Bu yazıyı okuyanlar içerisinde; İzlanda’da yaşayan, oraları bilen, gören değerli okurlar varsa lütfen bizi aydınlatsınlar efendim. Bir de İzlanda hükümeti, yurt dışından sahte doktor kabul ediyor, oturma ve çalışma izni veriyor mu, bir zahmet bu konu ile ilgili de bizi bilgilendiriniz efendim.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..