Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '12

 
Kategori
Deneme
 

Dünyayı anlamak

Dünyayı anlamak
 

Değişim


Günümüzde yaşam çok hızlı akıyor. Durup düşünecek, ne oluyor diye bakacak zaman yok. Öyle çok ayrıntı var, bunlar da öyle çok kanaldan gelip dağılıyor ki aralarında sıkışıp kalmak, ana konuyu unutuvermek işten bile değil.

Birkaç yıl önce yaşadıklarımdan ve okuduklarımdan yola çıkarak düşüncelerimi yazmaya çalışmıştım. Yazmanın, bunu sürdürebilmenin güçlüğünü bir kez daha görmüş oldum. Hele güncel gelişmelere bağlı konularda, bir de yayın ve zaman baskısıyla bunu yapanların durumu mutlaka çok daha zordur.

Bir süre, geçmiş yazılardan aldığım bazı gözlem ve düşüncelerimi kısa yazılar olarak iletmeye çalışacağım.


DÜNYAYI ANLAMAK

Dünya nedir?

Anlam nedir?

Ne zaman dünyayı anlamış oluruz?

Dünyada neler olup bittiğini uzun bir süredir güç belirliyor. Günümüzde hızlı bir değişim yaşandığı, beş, on, yirmi yıl sonra yeni dengeler kurulacağı söyleniyor.

Belki önce kendimle ilgili birkaç söz etmeliyim. Kendine yanıtsız sorular soran milyonlarca kişiden biriyim. Yıllardır herkes gibi öyle bir koşturmaca içindeydim ki, kafamdaki yanıtsız soruların artmakta olduğunu görmüyordum. Hızla akıp gidiyordu yaşam, herhangi bir anda durup düşünme, nelerin önemli olduğunu araştırma lüksüm olmuyordu.

Bir duraklama anında, çok eski bir dostuma, yazıya daha fazla zaman ayırdım. Uzun süredir yavaş bir tempoyla giden bir çalışmayı tamamladım. Sonra yeni düşünceler, yeni arayışlar geldi.

Yukarıdaki fotoğrafı Obama dünya gündeminde yükselirken bulmuştum. Gözlerindeki umut, geniş kesimleri kucaklama isteği bir değişim başlatıyor gibiydi. Bugün durum farklı görünüyor.

Dünya geleceğini arıyor. Teknolojik oyuncakları geliştirip kendi çıkarları için kullanarak doğal dengeye karşı beklenmedik bir güç kazanan insan, artık eski sorumsuzluğunu sürdürebilecek durumda değil. Doğal dengeler ve toplumsal dengeler birbiriyle yarışan bir hızda bozuluyor.

Belki henüz o aşama ufukta görünmedi ama paylaşacak doğal kaynak, uğruna savaşacak toprak ve su tükendiğinde ekonominin, politikanın ve savaşların anlamı yitebilir.

Böyle bir ortamda insanın varlığının sürüp sürmeyeceği de bir ayrıntı olacaktır.

 

 
Toplam blog
: 72
: 274
Kayıt tarihi
: 08.01.12
 
 

1958 doğumlu. Mühendislik eğitimi aldı. Teknik alanda çalışırken kültürel konulara ilgisini sürdü..