Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '10

 
Kategori
Spor
 

Eyüp Muhçu (Mim.Od.Bşk) Neyin Peşinde?

Eyüp Muhçu (Mim.Od.Bşk) Neyin Peşinde?
 

MimarMIŞ MIŞ TA MUŞ MUŞ.


18 Nisan 2009 cumartesi tarihinde bazı basın yayın organlarında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçunun, Galatasaray’ın Riva projesi için hazırladıkları ÇED raporuna göre, projenin hayata geçirilmesi halinde bölgede telafisi mümkün olmayan çevre tahribatının meydana geleceğini belirterek hazırladıkları ÇED raporunu ilgili bütün kurumlara gönderdiklerine dair haber yer almıştır.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki Galatasarayın Riva Projesinin yer aldığı alanın 1998 ve 2004 yıllarında Korumu Kurulunca onaylanmış 1/5000 ve 1/1000 imar planları bulunmaktadır.Bu planda da Galatasaraya ait parsel 0, 25/0, 50 imar hakkı alan konut alanında kalmaktadır.Bu plana ilişkin açılmış bir dava veya iptal kararı da bulunmamaktadır.

Sürekli olarak Galatasaraya ait projeleri engellemek için uğraşan Eyüp Muhçu neyin peşindedir?Tarafsız olması gereken bir kurumun başında olan saygıdeğer Muhçunun başkanı olduğu Mimarlar Odasının yaptığı icraatlerin bir kaçını aşağıda kısaca sıralıyalım;

1-Eyüp Muhçunun yol bile yapılamaz dediği Rivada Galatasarayın arazisi ile yan yana bulunan Sabancı Çalışanları Derneğine ait arazide Galatasaray'ın imar hakkından çok daha fazla bir yapılanma ile Koruma Kurlundan ve Beykoz Belediyesinden proje onayı alınmış, ruhsat izni alınmış ancak Mimarlar Odası bu alınan ruhsat için ne bir iptal davası açmış ne de gazetelere beyanatta bulunmuştur.

2-Galatasaray ile ilgili projelerin önünü kesmeye çalışan Eyüp Muhçu daha önce de Seyrantepe planlarının iptali için de dava açtıklarını belirterek gazetelere boy boy demeçlerde bulunmuştur.

3-Ataşehirde bulunan ve imarı spor alanı olan 60 bin m2 lik (Kadıköy belediyesince neredeyse bilabedel Fenerbahçeye 49 yıllığına kiralanan) arazinin imar değişikliği ile otel alanı olmasına herhangi bir itirazda bulunmayan ve dava açmayan Eyüp Muhçunun başkanı olduğu Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesidir.

4-Kadıköyde Şükrü Saraçoğlu stadının hemen yanında bulunan yaklaşık 20 bin m2 alan kaplayan Kenan Evren Lisesinin Okul Alanı olan imarının değiştirilerek ticaret alanına alınmasına dava açmayan Eyüp Muhçunun başkanı olduğu Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesidir.

5-İstanbulda imar değişikliği ile bazı parsellere otel-motel-residence gibi yüksek inşaat haklarının verildiği imar planı tadilleri yapılmaktadır.Ancak Eyüp Muhçunun başkanı olduğu Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi bunların bir kısmına itiraz edip dava açmakta bir kısmına ise ses çıkarmamaktadır.

Eyüp Muhçunun başkanı olduğu Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi neyin peşindedir.Yukarıda açıkladığımız konular yüzlerce konudan sadece bir kaçıdır.Mimarlar Odası kamu yararı içeren ve yöneticileri seçim ile oluşan bir sivil toplum kuruluşudur.Yaptığı icraatler ile herkese her kuruma eşit mesafede olmalıdır.Ancak şu anda Eyüp Muhçunun başkanı olduğu Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yaptığı icraatler ve açtığı davalar ile tarafsızlığını yitirmiştir.Galatasarayın projelerinin diline dolayarak ve bazı basın yayın organlarının da gazı ile sürekli beyanatlar vererek en azından insanların kafasını karıştırmakta ve bu projelerin önünün kesmek için elinden geleni yapmaktadır.

Seçimle de gelmiş olsa kamu yararı içeren bir kurumu hiç kimse babasının çiftliği gibi yönetemez.Bu kişiler kendilerine çeki düzen vermez ise geldiği gibi giderler.Bu nedenle bu Eyüp Muhçunun görevinden derhal istifa etmesi yerinde bir karar olacaktır.

MİMARLAR NE DİYOR?

Bir Mimar arkadaşımızın yorumunu aynen aktarıyorum.

Konuşmayı birkaç taksitte izledim.
Birisinin oda yönetimini uyarması lazım çünkü konuşmasında çok ciddi hukuk ve mimarlık sorunları var.
Bir meslek odası şubesi başkanı olarak konuşan bir insanın "biz yasa dışı bir çok şeyi görmezden geliyoruz, istesek hemen müdahale eder, durdururuz ama kamu yararı var diye durdurmuyoruz"demeye hakkı yoktur.
Çünkü bu bir şantaj cümlesidir ve adresi vardır.
Hele karşısındaki gerçek uzman "kanunsuz yapılan işler sonuç vermiyor, ya aşırı maliyetli oluyorlar yarım kalıyorlar, ya gereksiz işlerle şişirilmiş oluyorlar işletme maliyetleri çok yükseliyor ve hiçbir zaman da doğru dürüst sonuçlanmıyorlar" diye uyarmasına rağmen bunu tekrarlaması çok tehlikeli.
İkinci uyarılması gereken konu proje konusu:
Muhçu konuşmasında projenin önemini vurgulamak yerine bilinen söylemini, aynı ses tonu, aynı espriler, aynı mimiklerle tekrarlıyor.Bu konuşma şekli insanlarda projenin teferruat olduğu izlenimini verdi.Karşısındaki uzman ise "projenin-planın-finansmanın-yöntemin" (bu kelimeleri üstlerine basarak ve defalarca tekrarladı) son derece önemli olduğunu ve sorunun da buradan çıktığını anlatarak Muhçu’yu uyarmasına rağmen uyarıları boşlukta kaldı.
Projenin önemsiz olduğunu bir müteahitler odası başkanı tabi ki söyler, çünkü proje onun -kendisi hazırlamadığı sürece- için bir engeldir.Ama bir mimarlar odası başkanı bunu söylüyorsa ima ediyorsa bu bir felakettir.
Programı izleyen bir arkadaşımın çıkardığı sonuç "Keşke Muhçu yerine "Büyükşehir Çalışıyor" kitabının yazarı Cemal Acar Mimarlar Odası yöneticisi olsaydı oldu.
Oda yönetimindekilerinden ricam bu tür konularda başkanlarını uyarmaları yada daha iyisi konuyu iyi bilen, asgari hukuk anlayışı olan birisini bu tür programlara göndermeleri.

Ne güzel özetlemiş değil mi arkadaşımız?

Peki ultrAslan forumlarından bir alıntı yapalım ve son sorumuzu soralım..

Sabah Gazetesi’nde Erhan Öztürk imzası ile yeralan habere göre, yeni kararla 57 dönümlük arazi satışa çıkarıldı, ihaleye ise yalnızca Fenerbançe girebilecek Kadıköy Belediyesi’nin, yıllık 305 bin TL kira bedeliyle, 30 yıllığına Fenerbahçe’ye verdiği arazi için Meclis’ten satış kararı çıkarıldı.İhaleye, 57 dönümlük arazinin kullanım hakkını elinde bulunduran Fenerbahçe’den başka firmanın girmesi beklenmiyor.Böylece kulübe "kıyağın kıyağı" yapılmış olacak.Kadıköy Belediyesi, iki yıl önce Bursa’da yerel bir gazeteye verdiği ilanla Ataşehir’deki 57 dönümlük araziyi ihaleye açtı.

Fenerbahçe Spor Kulübü, bu ihaleyi alarak arazinin 30 yıllık kullanım hakkını elde eldi.

Olay, 25 Aralık 2007 tarihli Sabah Gazetesi’nde "Fenerbahçe’ye 100. Yıl Kıyağı" başlığıyla duyurulunca tartışmalar başladı. Ancak, Fenerbahçe Kulübü, araziye "Alpella Şehri" adı altında 10 bin kişilik spor kompleksi ve alışveriş merkezi yapmak için inşaat çalışmalarına başladı.


ONAY VERENLER FB ÜYESİ


Bu süreçte, arazi TOKİ planlarının içine konuldu ve satılması yönünde ilk adım atıldı.Kadıköy Belediye Meclisi de, önceki gün oy çokluğuyla satış kararını onayladı.Toplam 45 üyeden 41’i satışa "Evet" dedi.AK Parti’li 6 meclis üyesinden 4’ü, grup kararı alarak satışa itiraz etmek için harekete geçti.Satışı kabul eden AK Partili üyeler Ali Aytemiz ve Hakkı Kalkavan’ın ise Fenerbahçe kongre üyesi oldukları ortaya çıktı.AK Parti Grup Başkan Vekili ve Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Fatih Kaya ise, arazinin satışa çıkarılmasının niçin karşı çıktığını mecliste şöyle anlattı:"Taşınmazın 2007 yılında verilmiş bir intifa (kullanım) hakkı var.Süresi de 30 yıl.Daha ikinci senesinde, aynı arazinin satışının istenmesi doğru değildir.Bu tür satışlar, belediyeye değil, kullanım hakkını elinde bulunduran kuruma katkı sağlayan sonuçlar doğuracaktır."


FENER’E SATILACAK


Kaya, "Satışa anlam veremedik.Bu nedenle karara şerh koyduk.Fenerbahçe burada aylardır bir inşai faaliyet içerisinde. İhaleye başka bir firma girse bile 28 yıl araziyi kullanamayacak.Kadıköy Belediyesi, meclisten aldığı yetkiyle fiyatı belirleyerek ve araziyi encümen kararıyla Fenerbahçe’ye satacak.Böylece kulübe kıyağın, kıyağı yapılmış olacak" dedi.


KULÜP "TOK ALICI" OLACAK


AK Parti’li Kaya, "Arazinin kullanım hakkının 2037 yılına kadar Fenerbahçe’nin elinde olması, ihale rakamının gerçek bedellere ulaşmasını engelleyecektir.28 yıl arsada tasarrufta bulunamama düşüncesi, Fenerbahçe haricindeki firmaların araziye ilgi göstermemesine sebep olacaktır.Bu da ihale bedelini düşürecektir.Belediye zarar edecektir.Kulüp ihale sürecinde ’tok alıcı rolü oynayacaktır" diye konuştu.

Nerdesin Eyüp MUHÇU?.

Sonraki yazılarımda Fenerbahçe'ye Ataşehir Kıyağını ve Galatasaray'ımızın Mabedini Belgeleriyle yayınlayacağım.

ELE GÜNE KARŞI SALDIR GALATASARAY!..

 
Toplam blog
: 7
: 1051
Kayıt tarihi
: 13.04.10
 
 

27 Yaşındayım. Yüksek Okul mezunuyum. Uluslararası Lojistik firmasında çalışmaktayım. Hayatı çok ..