- Kategori
- İnternet
Facebook niçin kişiye kötü duygular veriyor?

Başlıktan dolayı, “ Facebook’ta neden kendimi kötü hissedeyim?” diyenler olabilir.
Yazı başlığını okuyup, çeşitli tahminlerde bulunabiliriz. Tahminlerle gerçek ne derece örtüşecek? Kendini iyi hissetmemenin nedeni, bilgisayar karşısında çok zaman harcamanın sonradan duyulan pişmanlığı mı? Facebook’un havası mı, rengi mi, yoksa içerikleri mi?
Facebook, her yaş ve cinsiyetten insanların sosyal paylaşım sitesi. Site yerine zarf kullanılması daha anlamlı. Zarfı açıyorsunuz dostlarınız, arkadaşlarınız, akrabalarınız, kısaca tanıdıklarınız karşınızda. Resimleriyle, kalemleriyle, yorumlarıyla en çoğu da fotoğraflarıyla…
Facebook sayfasında doğum günlerini, nişanlarını ve düğünlerini paylaşanlar, gezip gördükleri yerleri resimleyenler ve bunları Facebook’ta tanıdıklarına sergileyenler, kendinizi kötü hissedecek ne var buralarda
“Sosyal yaşam içinde başarıları ( neşeli doğum günü partileri, nişanlar, düğünler, geziler, yazılarla ilgili fotoğraflar) gördükçe ve bunların geri bildirimlerine- yorumlara.vs göz atıp kendi ile kıyasladıkça kişinin kıskançlık duyguları tetikleniyor, kendini mutsuz, stresli, kaygılı ve yalnız hissetmesine yol açıyor.”
Almanya’da iki üniversitede, facebook ile ilgilenen 600 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, özellikle gezi fotoğraflarına bakanların üçte biri kendini kötü ve mutsuz hissediyor. Bunlardan çoğu kendi içeriklerini Facebook’ta paylaşmayanlar, sitede dolaşmaktan tatmin ya da hoşnut olamayanlar.
Araştırmacılardan Hanna Krasnova, ( the Institute of Information Systems at Berlin’s Humboldt University) “Facebook’ta kıskançlık, stresli, kaygılı duygular içine girenlerin facebook zamanlarını azaltacaklarını veya tüm terk edeceklerini sanıyoruz” diyor.
Negatif duyguların nedeni olarak kişinin kendini akranları ile kıyaslaması olarak görülüyor; yorumlar, beğenilmeler gibi. Kıyaslama geri bildirimleri aleyhine ise, kişi negatif duygular içine giriyor ve kendini kötü hissediyor.
Hüseyin Seyfi
Kay:Time