Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Farklı liderlik tarzları ve yönetim felsefeleri - 2

Farklı liderlik tarzları ve yönetim felsefeleri - 2
 

Bu yazı dizisinde farklı liderlik tarzlarını öğrenerek bakış açınızı genişletecek ve güçlü düşünme araçlarına sahip olacaksınız. Her yiğidin yoğurt yiyişi başka. Herkesin liderlik tarzı da farklı farklı. Fatih Terim'in liderliği ile Turgut Özal'ınki birbirinden farklı. Liderlik ve yönetim konularında mevcut eğitimlerde kullanılan içerik ve teorilerin çoğu, tek bir liderlik modelinin olduğu varsayımına dayalı. Sistemci bir anlayış benimsenmediğinden dolayı da filin bir parçası bütün zannedilmekte ve gerçek liderlik ondan ibaret sayılmakta. Bu nedenle Türkiye’de kişiler arası farklılıklara dayalı bir yönetim ve liderlik modeli ortaya konması gerekiyor. Bu yazı dizisinde farklı liderlik tarzlarına ve farklı yönetim felsefelerine devam ediyoruz. Acaba size en yakın liderlik yarzları hangileri? Okuyun ve görün!

4) TASARIMCI LİDERLİK

Marka, farklılık, kurum kültürü, tasarım, kurum kimliği, yaratıcılık, niş, markalaşma, anlam yönetimi, ürün tasarımı, sezgi, estetik, özgünlük, ilham, derinlik

Tasarımcı Liderlik (Creative Leadership)

“Tasarımcı Liderlik”, iş yaşamında giderek yükselen bir değer olarak yaratıcılığa, vurgu yapan, liderlikte güçlü kişisel vizyon ve derinliğin altını çizen, kurumsal olarak da niş yakalamayı destekleyen yeni bir liderlik modelidir. Tasarımcı Liderliğin farklı boyutları aşağıda sıralanmıştır:

• Liderin kendini tanıması ve derinliklerini ortaya çıkarması
• Sahip olunan bilgi ve fikirlerle ilgili düşünme üzerine yeni yollar keşfetme
• Esinlenme, kişisel dokunuş ve kendinden katma
• Bilgiyi farklı yorumlayan “anlam yönetimi” anlayışı
• Niş (niche) yakalama
• Estetik standartları ortaya koyan markalar tasarlama ve oluşturma
• Kurumun ruhunu arama ve kurum kimliğini dile getirme


Kısaca: İş yaşamında tasarımcı bakış açısını, farklılığı, sıradışı yaklaşımları, anlam yönetimini, estetik duyarlılığı, sezgisel karar vermeyi, kurum kimliğini vurgulayan özgün liderlik anlayışı. Yaratıcılık sürecinde yer alan paradigmanın dışına çıkabilmek, gizli varsayımların farkına varmak, serbest duygusal çağrışımlar, derin anlam yüklü ilhamlar gibi esaslar bu liderlik tarzında önemli yer tutar.


5) UZMAN LİDERLİK

Bilgi, uzmanlık, gözlem, araştırma, teknoloji, ARGE, derinlik, uzmanlaşma, bilim, teknik, bilgi teknolojileri, bilişim, knowhow, birikim, bilgi yönetimi

Uzman Liderlik (Specialist Leadership)
“Uzman Liderlik”, öğrenen organizasyonların giderek önem kazandığı bilgi çağında bilgiyi toplayarak, işleyerek, sistematize ederek ve anlamlandırarak güce ve zenginliğe dönüştürme becerisi olarak tanımlayabileceğimiz “Bilgi Yönetimi”ne dayanan liderlik ve iş yapma tarzı. Bilgi Yönetiminin kapsamındaki temel yapı taşları şöyle sıralanabilir:

• Objektif gözlem ve bilgi toplama gücü
• Bilgi yığınları ve kirliliği içerisinde rotayı belirleme, bilgiyi temizleme, işleme, depolama, sınıflandırma (data mining, veri tabanları..)
• Knowhow: Bir alandaki uygulamaların arkasındaki ve temelindeki bütün bilgi birikimi
• Tacit knowledge: Bilginin yazıya dökülemeyen deneyimsel ve stratejik boyutu (düşünme araçları, tecrübe, birikim..)
• Kontrol gücü: Rakamlarla denetim, bütçe kontrolleri..
• Tahmin gücü: Modelleme, geleceği kurgulama, senaryo üretme, karar ağaçları..

Kısaca: Veri toplamaya, gözlem gücüne, araştırmaya, bilgileri organize edip saklamaya, sonuçları yorumlamaya, planlamaya, data analizine, bilginin stratejik olarak kullanımına, teknik derinliğe, yüksek teknolojiye dayalı liderlik tarzı. Yeni ekonominin temel taşı olan bilgi yönetimini esas alan yönetim anlayışı.


6) SİSTEM LİDERLİĞİ

Sistem, planlama, kontrol, soru, sorgulama, kritik düşünme, tedbir, kriz yönetimi, denetim, senaryo, risk, risk yönetimi, istihbarat, otorite, bağlılık

Sistem Liderliği (System Leadership)

“Sistem Liderliği”, klasik yönetim anlayışındaki planlama, kontrol, yön gösterme, organize etme fonksiyonlarını mevcut sistemi koruyacak şekilde ele alan geleneksel yönetim anlayışına “sorgulama” yöntemlerinin entegre edilmesiyle ortaya çıkan liderlik tarzıdır. Sorgulama yöntemleri arasında ilk sayılanlar:
• soru sorma
• senaryolar üretme
• Şeytanın Avukatı rolünü oynama
• araştırma ve istihbarat faaliyetleri

Sistem Liderliği tarzının diğer özellikleri:
• Sıkı denetleme ve kontrol, kural ve prosedürlerin uygulanması
• Kutu Yaklaşımı (box approach): İyi tanımlanmış sınırlar içerisinde davranışları ve sonuçları kontrol eden kurallar, sistemler, prosedürler ve değerler bütünü.
• Sistemin devamlılığını sağlama ve sistemi koruma
• Otoriteye bağlılığı ve grup içi sıkı dayanışmayı vurgulama

Kısaca: Riskleri görmeye, risk analizine, sıkı kontrollere, güç dengelerine, ayrıntılı planlamaya, yapılandırmaya, yoğun bilgi akışına, otoriteye ve istihbarata dayalı klasik yönetim ilkelerini vurgulayan liderlik tarzı. Sistem Liderliği, özellikle kriz dönemlerinde kullanılması gerekli olan bir yöntemler bütünü.

Devam edecek..

 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..