- Kategori
- Futbol
Futsal

Salon sporları arasında hızla yayılan, yaygınlaştıkça büyük ilgi gören sporlardan biride Futsaldır. Futsal, salon futbolu olarak bilinen ve genel olarak Futbol'a benzese dahi kendine özgü kuralları olan spordur. Futsal ismi ise bu oyun için kullanılan uluslar arası bir terim. Kökeni İspanyolca ya da Portekizce’deki FUTbol veya FUTebol ve Fransızca veya İspanyolca’daki SALon veya SALa kelimelerinden geliyor. Cariani’nin uyarladığı oyun, 1920’lerde Güney Amerika’dan çıkmış, özellikle de Brezilya’da çok hızlı bir gelişim kaydetmiştir. Futsal sayesinde gelişim kaydeden yetenekleri Brezilya Futbolu’ndan çıkan yıldızlarda açıkça görebiliyoruz. Pele, Zico, Socrates, Bebeto gibi önemli Brezilyalı yıldızların yeteneklerini futsal ile geliştirdikleri biliniyor. Futsal bazı ülkelerde profesyonel lig statüsünde oynanmaktadır. İlk uluslararası karşılaşmalar 1965 yılında düzenlenmiş ve Paraguay Güney Amerika Kupası’nı kazanmıştır. Türkiye Futbol Fedrasyonu ülkemizde Futsalın sevilmesi, yaygınlaşması için için özel bir çalışma başlatmıştır. Bu amçla üniversiteler, ortaöğretim kurumları arsı futsal müsabakaları düzenlemiştir. Ayrica 3 Ekim 2006 Ömer Kaner yönetiminde kurulan Futsal A Milli Takımımız Finlandiya’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nde 18 Ocak 2007'de ilk resmi maçında Arnavutluk’u 6-3 mağlup ederek ilk galbiyetini almıştır. Bugün dünyada yaklaşık 25 milyon civarında lisanslı futsal oyuncusu bulunduğu tahmin ediliyor. FIFA VE UEFA her iki yılda bir Futsal Dünya ve Avrupa Şampiyonaları düzenlemektedir.
Futsal: Yüksek disiplinle ve bol antrenmanla ancak oynanabiliyor. Oyuncuların topla buluşma ve oynama süresi bildiğimiz futbola göre futsalda çok fazladır. Bu oyunda topla dar alanda daha fazla buluşan oyuncuların da daha hızlı düşünüp, daha hızlı karar vermesi gerekiyor. Yani oyuncuların hem oyun zekası gelişiyor hem de oyun zekaları gelişiyor. Futsal sahasının uluslararası ölçülerde uzunluğu en az 38 en çok 42, genişliği ise en az 18, en fazla 25 metredir. Futsal topunun çevresi en çok 64, en az
Futsal maçı boyunca oyuncu değişikliği yapma hakkı sınırsızdır. Oyundan değiştirilmek suretiyle ayrılmış bir oyuncu oyun alanına başka bir oyuncunun yedeği olarak tekrar girebilir. Kaleci herhangi bir başka oyuncuyla yer değiştirebilir. Maçlar dört hakem tarafından yönetilir. Birinci hakem tam yetkilidir. Maç birbirine eşit 20 dakikalık iki devre oynanır. Top oyun dışındayken süreölçer durdurulur. Her takımın her devrede birer kez, 1 dakika süreli mola kullanma hakkı vardır. Molaya izin verilmesi için topu kullanma hakkının molayı isteyen takımda olması şarttır. Devre arası 15 dakikayı geçemez. İhraç edilen oyuncu dışarı çıktıktan 2 dakika sonra yerine değiştirilecek oyuncu girer. Taç atışı ayakla kullanılır ve bu vuruşla direkt gol yapılamaz. Uzatmalar 5'er dakikalık 2 devre şeklinde oynanır. Eğer uzatma devrelerinde de eşitlik bozulmazsa penaltı noktasından yapılan vuruşlarla maçın sonucu belirlenir.
İzlenmesi zevkli, oynaması renkli ve heyecanlı olan Futsal özellikle genç oyuncuların teknik kapasitelerini ve oyun zekâlarını geliştirebilmesi açısından çok önemlidir. Bu oyunda top kontrolü ile pas yapımı 3 sn yi geçmemektedir. Hızlılık, teknik zeka burada kendini belirgin bir şekilde göstermektedir. Aslında Futsal, futbolun teknik altyapısını oluşturan, geliştiren verimli bir oyundur. Topu kazanınca hücum, topu kaybedince savunma, topu iyi kullanma, mevkisel düşünce, oyun okuma Futsalın özelliğidir. Ülkemizde Futsal özellikle orta öğretim kurumları Beden Eğitimi derslerine mutlaka alınmalıdır. Türkiye Futbol Federasyonu ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği sağlanarak okullar arası futsal ligi oluşturulabilir. Futbol kapasiteleri yüksek, gelecek vaat eden, yıldız olmaya aday çocuklarımızın Futbol, hevesleri çamurlu, sağlıksız sahalarda sakatlanmalar sonucu yok olması da Futsa ile önlenebilir. Futsal sporuyla çağdaş koşullarda çocuklarımız ve gençlerimiz spor yapma imkanı bulacakları gibi, gizli kalan yetenekler kendilerini sergileme şansı yakalayacaklar. Okulların ve Gençlik ve Spor Müdürlüklerinin spor salonlarının boş geçen saatleri futsal ile değerlendirilebilir. Futsalın yaygınlaşması için öncelikle kışı ağır geçen illerimiz, yatılı bölge okulları pilot olarak seçilebilir. Salon sporlarının kendine özgü eğtim düzeyi yüksek seyirci potansiyeliyle, futbolun heyecan yaratan rekabet anlayışına dayalı özverili, samimi seyirci potansiyeli Fair Play ruhuyla Futsal içersinde harmanlanarak futboldaki tribün anarşisi önlenebilir. Teknik gösterisi zengin, hızlı ve göze hoş gelen Futbol için, yaşasın Futsal.