- Kategori
- Futbol
Van Futbol köyü

- Türkiye’nin ilk Futbol Köyü...
*İkram KALİ
Futbol, dünyada en yaygın takım sporudur. Başta Avrupa ve Güney Amerika ülkeleri olmak üzere hemen tüm ülkelerde çok sevilir ve geniş bir izleyici kitlesi tarafından izlenir. İngilizce football’dan türetilen futbol, "ayak topu" anlamına gelir. Günümüzde 3 milyarlara yakın insanı peşinden sürükleyen, 750 milyar dolara ulaşan cirosu ile kendi endüstürüsünü yaratan futbol sosyal, kültürel, siyasal etkileri olan spor dalıdır. Ülkemize futbolunun cirosu 472 milyon dolar, toplam futbol takımı sayısı: 10 bin 813. Profesyonel kulüp sayısı: 150. Lisanslı futbolcu toplamı: 214 bin 55 kişi. Profesyoneller: 4 bin 215 kişi. 18 yaş üstü lisanslılar: 87 bin 455 kişi. 18 yaş altı lisanslılar: 126 bin 600 kişi. Lisansını vize ettiren teknik adam sayısı: 11 bin 661 kişidir. Bugün Türkiye’de futbola gönül veren, futbolla ilintili olan insanların sayısı dünyadaki birçok ülkenin nüfusunu aşmış durumdadır.
Bu kitlenin beklentileri, ihtiyaçları ve kurumsal sorumluluğu Türkiye Futbol Federasyonu tarafından karşılanmaktadır. TFF bu bağlamda dünya ile yarışır, Türkiye’ye yakışır; kalıcı, istikrarlı başarı getiren hedefler doğrultusunda çağdaş kurumsal adımlar atmaktadır. Sonuçta, kazanan Türk futbolu ve Türkiye olmuştur. Ayrıca Türk futbolunun vizyonu, misyonu, hedefleri doğrultusunda geleceğe yönelik yüze yakın özgün proje hayata geçirilmiştir. İşte bu projelerden biri de Futbol Köyü Sosyal Projesidir.
VAN FUTBOL KÖYÜNÜN GERÇEĞE DÖNÜŞTÜĞÜ AN
TFF adına çağın gelişmelerini sadece taklit etmek yerine, benimseyip sahiplenmek ve adına "ekolüm" diyebilmek için yarım yüzyıldır uğraş verenlerden biri Gündüz Tekin Onay’dır. Onay, diğer doksan projesi gibi futbolun, sosyal, kültürel, iç turizm gibi olguların bir arada yoğrulduğu Futbol Köyü Projesinin uygulanmasına karar veren isimdir. Aslında Futbol Köyü Projesinin bilinmeyen, ilginç de bir hikâyesi var. Hikâye şu: TFF’nin pazarlama müdürü Cem Ülkeroğlu, FİFA internet sitelerinde sörf yaparken sık sık ziyaret ettiği sayfalardan biride Dünya vatandaşlarının seçmece futbol ütopyaların sergilendiği bölümler… Ülkeroğlu, Gündüz Hoca'nın yanında sayfaları yüksek sesle okurken sıra "Barış Köyü"ne gelir... Sitedeki önerisinde bir Musevi genç, Filistin'e yapılacak futbol köycükleriyle hem ülkesine barış geleceğini hem de Ortadoğu'da dökülen kanların biteceğini düşler. Belki Ortadoğu'nun zamanı gelmedi ama bizim Doğu ve Güneydoğu'ya huzur gelmesinin zamanı çoktan geçmiş diyen Gündüz Tekin Onay'ın o anda beyninde bir kıvılcım çakar: "Neden bize uyarlamayalım bu fikri"? Van Futbol Köyünün gerçeğe dönüştüğü an, o an olur. Projeler çizilir, ekipler çalışır, fizibilite çıkarılır. Projenin duyulmasıyla birlikte, 20 il ve ilçe projeye talipli olur. Onay ülkemizin birlik, bütünlüğü, barışı, huzuru, çocuklarımızın geleceği yanında, futbolda keşfedilmeyi bekleyen çocuklarımızın istikbali adına, Futbol Köyü sosyal projesinin Türkiye’de uygulanabilecek iller arasında, koşulları nedeniyle pilot il olarak Van’da uygulanmasına karar verir. TFF’ nin yetkili ve ilgilileri de, sevgi ve insan merkezli, geleceği olan bu projeden büyük heyecan duyar, projeye ilgi duyar, destek olurlar. Buraya kadar olanlar, Futbol Köyünün doğuşu, mutfak kısmı, İstanbul fotoğrafı.
TÜRKİYE’NİN İLK FUTBOL KÖYÜ
Tarihi: 27 Kasım 2006 Milli Takımlar Fatih Terim, Futbol Federasyonu Başkanı Baş Danışmanı ve Milli Takımlar Koordinatörü Gündüz Tekin Onay ile Futbol Federasyonu Eğitim Kurumları Koordinasyon Kurulu Başkanı Ömer Gürsoy ve TÜFFAD Genel Başkanı İsmail Dilber ve beraberindekiler Futbol Köyü projesi için Van’a gelirler.
"Futbol Köyü'' projesine uygun araziye bakmak üzere Van’a gelen Fatih Terim, Gündüz Tekin Onay ve diğer konuklar, Van Ferit Melen Havaalanında Türk bayraklarıyla, çiçeklerle, davul - zurna, halk oyunları eşliğinde coşku ve ilgiyle karşılanır. Fatih Terim'e minik futbolcular büyük sevgi gösterisinde bulunurken, VIP salonu çıkışında bekleyen Vanlılar, “Futbolun İmparatoru” ve “Hoş geldin Fatih Terim” sloganı atarlar. Projenin gönül bağı o dakikadan itibaren Van Kilimi gibi, sevgi tezgâhında örülmeye başlanır. Vanlılar, sevinçli, umutlu. Proje için Van’ı seçerek, yerinde, doğru bir tercih yaptıklarını gözyaşları ve ifadelerine yansıyan konuklar ise mutlu. Dinlenmeye gerek duymadan, Van’da, proje için önerilen futbol köyü arazilerini gezen, Valiliği, Belediye Başkanlığını ziyaret eden Fatih Terim, Gündüz Tekin Onay ve diğer konuklar, gördükleri ilgi ve heyecan karşısında yürekleri coşturan, tüyleri diken diken eden unutamayacakları anlar yaşamaya başlarlar. Vanlılar futbolunun alt yapısında önemli ve örnek bir aşama olarak kabul edilecek, meyve verdikçe değeri artacak, anlaşılacak, hedefi; insan, barış, başarı, gelecek olan bu ziyareti, Futbol Köyünün kuruluşunun müjdesi olarak görürler.
ANLAMLI MESAJLAR VE GÖZYAŞLARI…
Geleneksel Van konukseverliği içinde futbol konuklarının Van Sofrasında ağırlayan, Van Belediye Başkanı Burhan YENİGÜN, Fidanlık mevkiinde bulunan 60 dönümlük Belediye arazisini Van Futbol Köyü projesi için seve seve karşılıksız olarak tahsis ettiğini açıklar. Valilik Toplantı salonuna gelindiğinde, heyecan doruğa çıkar. Türkiye Futbol Federasyonu Araştırma Planlama Eğitim ve Geliştirme Koordinatörlüğü (AR-PEG) tarafından hazırlanan ''Van Futbol Köyü'' projesi tanıtımını Gündüz Tekin Onay kendisi yapar.. Dönemin Valisi M. Niyazi TANILIR, Valilikte ve konukları onuruna verdiği, birebirinden güzel Van Türkülerinin seslendirildiği, ‘’Van Oturma Gecesi’’ boyunca, yeri geldikçe, Van Futbol Köyü için gerekli katkının Valilikçe yapılacağının tekrarlar. TFF ile Van arasında, Futbol Köyü için bir anlamda söz kesiliyordu. Konuklar Van’daki bazı okullar, öğrenciler ziyaret ediyor, okullarda inanılmaz sahnelerin yaşanıyordu. Cumhuriyetin Doğu’daki Kalesi Van ilinden, Vanlı çocuklardan, futbolun devlerine ve diğer konuklara ülkemiz adına, futbol adına, birlik beraberlik adına gelecek vadeden, ümit dolu anlamlı mesajlar veriliyordu.
Milliyet Gazetesi Spor Yazarı Ercan Güven gözyaşları içersinde, izlediği Van’daki bu tabloyu köşesine özetle şu sözlerle aktarıyordu: “Van, o bildiğiniz Van... Van’ın parası yok… Ama insanı tamam. Hele Anadolu'nun toprağından yaratılmış, güneşinde pişmiş, sazını çalmış, sözünü ezberlemiş şeffaf seramik kadar kırılgan, çelik kadar sağlam o insanları… Ve onların evlatları. Hepimizi ezmişti sevginin en art niyetsizi; çocukların sevgisi. Gündüz Tekin Onay gözyaşlarını saklamıyor, hırçın futbolcu, karizmatik teknik direktör Fatih Terim'in inatçı bakışları kalın bir sıvı perdesi ile gölgeleniyor, heyetin geri kalanı tüyleri diken diken, selpak aranıyordu. Van'da Rekabet Kurumu tarafından kurulduğu için Rekabet İlk Öğretim Okulu adını alan 1600 öğrencili eğitim yuvasını ziyaret ediyorduk. Kapıda alkışlar, koridorda çığlıklar... Kırmızı-beyaz balonlarla süslemişlerdi okullarını. Birden mekan genişledi. Salon gibi bir yere çıktık. Yüzlerce ufaklık "Türkiye seninle gurur duyuyor" diye bağırıyordu Terim'e... Hele bir de körpe seslerin tizliğinden Onuncu Yıl Marşı başlayınca... Fantastik bir şeydi o on beş dakika. Bu iş burada kalmamalı! Prototip Van'da yapılırken, milli eğitiminden, spordan sorumlulara kadar her otorite devletin kaynaklarını zorlayarak omuz vermeli projeye. Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün'e soruyorlar: "Ne kadar arazi vereceksiniz Futbol Köyü için"? Yanıt, "açık çek" gibi, “istediğiniz kadar” Konuklar aynı heyecanla ayrılırken yüreklerini sevgilerini bırakıyorlar.’’ Bunlar da Futbol Köyünün Van’a ait fotoğrafı.
Birkaç gün sonra TFF yetkilileri, tahsis edilen Fidanlık ve Mollakasım mevkilerindeki arazileri teknik gözle tekrar gezerek fiziki altyapı çalışmalarının hesaplarına başlıyor. Bu arada Van Kızılay Müdürü, 180 kişilik bir kamp tesisleri olduğundan ve bu tesislerden istifade edebileceklerini Gündüz Tekin ONAY’a söz ediyor. O ara dönemin Van Valisi'nin Van’dan başka ile tayin olması ve Van Belediyesi tarafından bedelsiz tahsis edilen Fidanlık semtinde bulunan arazide Futbol Köyü tesis kurma faaliyetinin uzayacağı düşüncesiyle Kızılay Van Müdürü’nün teklif ettiği B Planı yürürlüğe sokuluyor. Ve Futbol Köyü için Kızılay'ın Gevaş ilçesine 3 kilometre mesafedeki Van Gölü sahilinde bulunan tesisleri üzerinde karar kılınıyor. Ankara'da yapılan toplantıda TFF Kızılay Genel Müdürlüğü arasında bir protokol imzalanıyor. Ardından projeye için ilk kazma vuruluyor, düğmeye basılıyor. Futbol Köyünün en mükemmel şekilde hayata geçirilmesi için TFF’nin projeyle ilgili bütün personeli, ekip ruhuyla, özveriyle gece-gündüz demeden çaba harcıyor, projeyi sahipleniyor, projenin başarısı için yoğun bir emek veriyor. Proje başlarken Van’a atanan Van Valisi Özdemir Çakacak’ da projenin hedefine ulaşması için gereken katkıyı, desteği sağlıyor. Gevaş Kaymakamlığı, Gevaş Belediye Başkanlığı desteklerini eksik etmezken, çeşitli kurum ve kuruluşlar Van Futbol Köyü projesine katkı sağlayarak sahip çıkıyor.
TFF Van Bölge Müdürlüğü ile TFF İstanbul Levent Merkezi arasında yoğun bir insan trafiği başlıyor. AR-PEG Genel Müdürü Gündüz Tekin Onay, Proje Koordinatörü Zeynepgül Ene, AR-PEG Okul Futbol Sorumlusu Özkan Sümer, AR-PEG Teknik Sorumlusu Metin Türel ve TFF Tesis, İnşaat İşleri Müdürü Alpaslan Kavas, projeyle ilgili diğer yetkililer Van’a gelerek, Futbol Köyü çalışmalarını yerinde görüyor, inceliyorlar. Daha iyisi, daha güzele ulaşması için projenin her aşamasında köyde bulunuyorlar. Diğer taraftan görevdeşlik anlayışıyla geceli gündüzlü çalışma, koşturmacalar da çalışanlar arsında ortak inanç ve güç yaratılıyor. Böylece Türkiye’nin il Futbol Köyü olan, Van Futbol Köyü resmen doğuyor. Proje kapsamında köye iki futbol sahası yapılırken, çocukların barınma, sosyal ihtiyaçları dahil bütün birimler hazırlanıyor. Türk sporuna 38 milyon dolarlık destek sağlayan, Türk sporundaki eksikliği gidermeye çalışan, kulüplerimizin ileride Avrupa kulüpleriyle rekabet edebilme şansını artırmak, yeni yıldızlar çıkarmak için sosyal sorumluluk taşıyan, bu çabadan gurur duyan Ülker firması da destekleyici anlaşmasının gereğini yerine getirerek Van Futbol Köyünün ortak paydası oluyordu.
TÜRK FUTBOLU, SON 10 YILDIR TÜM DÜNYAYA ADINI DUYURDU
Tarih:1 Temmuz 2007 Bağrını Vangölü’nün mavi engin sularına, sırtını başı dumanlı, Çadır Dağı’na çevirili 15 bin metrekarelik sahildeki alana kurulan Futbol Köyü, çocukların yarattığı atmosferle bayram yerine, şenlik alanını dönüşüyordu. Van Futbol Köyü'nün resmi açılış törenine ise Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Van Valisi Özdemir Çakacak, Belediye Başkanı Burhan Yenigün, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Genel Sekreteri Lütfi Arıboğan ile TFF Araştırma Planlama Eğitim ve Geliştirme (AR-PEG) Genel Koordinatörü Gündüz Tekin Onay, AR-PEG Okul Futbol Sorumlusu Özkan Sümer, AR-PEG Teknik Sorumlusu Metin Türel, Bölgeler Baş antrenörü Yılmaz Gökdel, Rıdvan Dilmen ve Ümit Davala, Spor Yazarları, davetliler katılıyordu.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin ÇELİK, açılışta Bakanlık olarak, Futbol Federasyonu ile yüzyılın projesi adına layık büyük bir protokol imzaladıklarını, okullarda sporu sevdirmeyi, özendirmeyi, futbolu cazip hale getirmeyi ve okullu futbolcu yetiştirmeyi amaçladıklarını belirerek; ‘’ Bu projeyi hayata geçirenleri kutluyorum. Başkası bu işi nasıl beceriyorsa, nasıl başarıyorsa, bunun kural ve kaidesi nasılsa, bunun altyapısı neyse, bizimde bunları yapmamız gerekiyor. Türk futbolu, son 10 yıldır tüm dünyaya adını duyurdu Bu da bizim göğsümüzü kabarttı.’’ sözleriyle yeni umutlar saçarken, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Togay Bayatlı da, Milli Olimpiyat Komitesi olarak Van Futbol Köyünü desteklediklerini, ücretsiz Spor Okulları adı altında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin yaptığı organizasyonu Van’a getirecekleri müjdesini veriyordu. Vangölü’nün serin, sodalı ve tuzlu sularında Van Balığı ile yaşamlarını sürdüren binlerce martı kanat çırparak, çığlıklar atarak, gökyüzünde çeşitli gösteriler yaparak çocuklara ‘’hoş geldin’’ diyor ve bu güzelliklere eşlik ediyorlardı.
500 ÇOCUK BİR ARAYA GELDİ
UEFA Grassroots Programı’nın önemli ayaklarından birisi olan, 11 Temmuz'da başlayan, 19 Ağustos'ta 11 TEMMUZ–19 AĞUSTOS ilki Van'da gerçekleşen Futbol Köyü’nde 9'ar günlük 5 dönemde 11–14 yaş arası toplam 500 çocuk bir araya geldi. Van Futbol Köyüne gelen çocukların seçimi geniş bir koordinasyon ağıyla gerçekleştirildi. Her bölgedeki antrenörler, onlara bağlı "kent antrenörleri”nin tespit ettikleri çocuklar seçildi. 11-12 ve 13-14 yaş gruplarının ayrı dönemlerde kampta olduğu köyde, her dönemde 100 çocuk köyde bulundu. Her dönem10 antrenör görev yaptı, her dönemde 10 çocuğa bir antrenör düştü. Proje: 1. dönem 1-9 Temmuz, 2. dönem 11-19 Temmuz, 3. dönem 21-29 Temmuz, 4. dönem 1-9 Ağustos, 5. dönem 11-19 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi. Köyde bulundukları süre içinde, her bölgeden seçilen 500 çocuğa yetenek ve futbol zekâsını geliştirme olanağı sağlanırken; pedagoglar eşliğinde centilmenlik ve dayanışma ruhu aşılanıp; sağlık ve beslenme eğitimi, günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere antrenörler nezaretinde futbol eğitimi verildi. Futbol etkinliğinin dışında 4 saatlik bir eğitsel çalışmanın yanı sıra yaş grubu küçük olduğu için, gün içine serpiştirilmiş, oyunlarla desteklenmiş eğitimler yapıldı. Proje çerçevesinde çocuklara, futbol bilgisi ve becerilerini geliştirmek, oyun sevgisini ve fair-play ruhunu aşılandı, oyun kuralları öğretildi, sosyal gelişimleri desteklendi, duygularını kontrol etmeleri sağlandı, futbol eğitimlerin yanı sıra satranç, ilkyardım, sağlık, beslenme gibi sosyal konularda da eğitim verildi. Proje kapsamında Futbol Köyünde kültürel faaliyetlerde yapıldı. Çocuklar langırt, masa tenisi oyandı. Televizyon izledi, şarkı türkü söyledi. İlginç yetenekleri olan çocuklar, doğaçlamalarla arkadaşlarını gülmekten kırıp geçirdi. Futbol Köyünün çocukları köyde başlayan arkadaşlığın devamı için birbirlerine telefon numaraları, adres vermeyi de ihmal etmediler. Neşe, sevgi, heyecan içinde, kişilik kazanarak, dayanışma, paylaşma, özgüvenlerine ivme kattılar. Evlerinde annelerinin özenle hazırladığı, sevgi, lezzeti kattığı kahvaltıyı/yemekleri bin bir nazla yiyen/yemeyen çocuklar, Futbol Köyünde disiplin, düzen doğru etkileşim içinde iştahla, neşeyle kahvaltı ve yemeklerini burada afiyetle yediler.
BU KÖYÜN AĞASI ÇOCUKLAR
Futbol Köyünün sakinleri olan çocukların büyük bir çoğunluğu bu köyle birçok ilkleri de bir arda yaşama şansı buldu. Örneğin: İlk kez yaşadıkları ilden dışarıya çıkanlar, ilk kez uçağa binenler, ilk kez annesinden babasından, ailesinden ayrı kalanlar, ilk kez uyudağu odasın sorumluluğunu taşıyanlar, ilk kez Van Kedisi, Canavarı, Kahvaltı Salonları ile ünlü Van’ı, Türkiye’nin en büyük gölü, Vangölünü görenler oldu. Rıdvan Dilmen, Ümit Davala, Oğuz Çetin, Hami Mandıralı Beşiktaşlı küçük Muhammed, gibi Türkiye’nin başarılı ve ünlü futbolcuları ile ilk kez bir araya gelindi. Formalar imzalatıldı, sohbetler yapıldı, fotoğraflar çekildi. Köyde yıldız oyuncuları karşılarında gören çocuklara: ‘’Onlar da bu noktalara sizin bulunduğunuz yerlerden geldi. Onlar da sizler gibi insanlar'’ denildi. Başarabilecekleri örneklerle anlatıldı. Ağabey yıldızlarla, geleceğin yıldızları arasında köyde ilginç diyaloglar kuruldu, bağlar oluşturuldu. Köyde, bütün çocuklar gece yatarken Emre olmak istiyoruz, Tuncay olmak istiyoruz diyorlardı. Futbol Köyünde onlara, ‘Siz Fatih Terim de olabilirsin, iyi bir hakem de, iyi bir futbol gözlemcisi de, iyi bir futbol yorumcusu da olabilirsiniz. Ama hiç biri olamazsanız dahi çok iyi bir futbol izleyicisi olabilirsiniz’ denildi. Bütün hizmetlerin çocuklara göre hazırlandığı, İnisiyatifin çocuklarda olduğu bu köyün ağası da hep çocuklar oldu.
Başarının, birlikteliğin, barışın çocukların sihirli, ön yargısız dünyalarında, olduğunu keşfeden, Gündüz Tekin ONAY’da futbolda yeni projeler düşledikçe, futbolun körpe fidanlarını özledikçe futbola emek vermiş, futbolda başarılı olmuş, futbolda çocuklara model olacak arkadaşlarını, dostlarını ve projeye ilgi duyanları yanına alarak “Hadi köyümüze gidelim.” felsefesiyle Van Futbol Köyüne geldi. Onay, Köyde Türkiye’nin yetenekli çocuklarıyla futbol üzerinden özel bir iletişim kurarak çocuklarla iç içe geçip onların dünyalarına girdi.
Futbol Köyünün kimi çocukları dinlenme ve serbest zamanlarda, Van Gölünün dalgasız, sakin, durgun mavi sularında umuda doğru taş sektirme yarışı yaptı. Kimileri düşüncelerini sahildeki kumlara çizerek yansıttı. Kimi martılarla uzaklara selam gönderdi. Bazıları da duydukları, merak ettikler Vangölü Canavarını görebilme umuduyla sahilde gezindi durdu. Bir arya gelen; İzmirli, Diyarbakırlı, Vanlı, Trabzonlu, Antalyalı, Şırnaklı, Tekirdağlı, Adanalı çocuklar ise kendi aralarında: “Milli takımda, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi büyük takımlarda bakarsınız birlikte oynar, bir araya geliriz.” diyerek hayallerini kendi aralarında seslendirip paylaştılar. Köyün bir başka köşesinde, arı kovanını görünümünde, hocalarının etrafına toplanan çocuklar, hocalarını soru yağmuruna tutu. Her soruları tek tek cevaplandırıldı, merakları giderildi. Futbol yıldızı olmaya aday bir çocuk da cep telefonundan annesine özlemini, babasına ise Futbol Köyünün özelliğini güzelliğini anlatırken, yeşil çimenlerin üzerine uzanarak, ailesini çok özlediğini, mırıldanarak kendisini izleyenlere yansıtmaya çalışan, yüzüne kapadığı parmaklarının arasından çaktırmadan hocalarını gözetleyen başka bir çocuğu teselli etmek önce hocalara, sonra da arkadaşlarına düşüyordu. Futbol Köyünde bulunan antrenörler, eğitim çalışmalarının yanında çocuklarla neşeleniyor, çocuklarla gülüyor, çocuklarla çocuk oluyordu.
Türkiye’nin dört bir yayından gelen Futbol Köyünün çocuklar için 9 günün 5. gününde Van’ı tanımaları-tanıtmaları için çevre ve kültür gezisi düzenlendi. O gün sabah erken saatlerinde uyanan çocuklar, topluca ünlü Van Kahvaltı Salonlarının bulunduğu sokağa geldi. Açık havada, kaymaklı, ballı, tereyağlı, sütlü, otlu peynirli, cacıklı, yumurtalı, sucuklu, cevizli, zeytinli nefis bir Van kahvaltısının ardından Van Kalesi, Akdamar Adası, Halime Hatun Türbesi gibi tarihi mekânlar, Van şehir merkezi gezilip, görüldü. O gün yurdumuzun dört bir yanından gelen çocukların neşesi, cıvıltıları Van sokaklarında yankılandı. Gezinin sonunda çocuklar bir süpermarkete götürüldü. Çocuklar harçlıklarıyla kimi annesine, kimi ablasına, kimi kardeşine “çam sakızı çoban aramağını” misali hediye alarak paylaşma, hatırlama yönlerine zenginlik katı. Sonuçta projede amaçlanan 11-14 yaş arası yüzlerce çocuğu sportif ve sosyal amaçlar çerçevesinde bir araya getirme hedefi aşılarak farklı boyutlara ulaşılıyordu.
TOPU KALBİNE YAKIN TUT
Van Futbol Köyünde futbola olan sempati ve sevgisiyle, TFF’nin sloganına uygun 'Topu kalbine yakın tut' anlayışı içinde olan eğitim gören, gelecek vadeden yetenekli 20 çocuk, futbol ustaları tarafından yıldız adayı olarak tespit edildi. Keşfedilen geleceğin yıldızlarının pırıltısından Van’da payına düşen ışıltıyı alacak, Vanlılar bu çocuklarla gurur duyacak, mutlu olacak.
Köyde zaman su gibi akmış, sıra artık sona gelinmiş, ayrılık vakti çatmıştı. Kapanış töreninde kardeşlik ruhu içinde klâs futbol hareketleri ile futbol ziyafeti sunan minikler, gösteri maçlarını izleyenleri hayran bırakıyordu. Her futbolcuya: madalya, katılım sertifikası, Futbol Köyü özel Milli forması, Milli Takım oyuncularının imzaladığı futbol topu hediye ediliyordu. Ayrıca Van Futbol Köyüne katılan TFF’nin 14 bölgesinden 3’er çocuk İstanbul İnönü Stadında Türkiye A Milli Takımı ve Macaristan arasında oynanan 3-0 Türkiye’nin galibiyetiyle sonuçlanan maça davetli edildi. Çocuklar bu zaferi izleme imkanı buldu. Ayrıca çocukların köyde yazdıkları anıları kitap haline getirilerek ölümsüzleştiriliyor. Çocuklar sevgi, şefkat, ilgi ile karşılandıkları Van’dan, kucak dolusu selam, sevgi, özlem ve iyi dileklerle uğurlanıyorlardı.
Van Futbol Köyü gelecekte “Dünya Çocukları Futbol Kenti ” ne esin kaynağı olacak. Şimdi Gündüz Tekin ONAY’ın hayali, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Yeşil Hat üzerinde planladıkları Futbol Köyü projesinde, adanın her iki kesiminden çocukları birleştirecek bir çalışma yapmak. Proje koordinatörü Zeynepgül Ene’de Van Futbol Köyünün sportif ve sosyal hedefleri açısından Türkiye'de bugüne kadar benzeri gerçekleşmemiş özgün bir proje olduğunu, Futbol Köyünün Doğu ve Batı kültürleri arasında bir köprü oluşturduğunu, silahın ve şiddetin yerini topun ve sportmenliğin almasına öncülük ederek, yetenekli ve sportmen genç futbolcuların tohumlarını atacak bir proje olarak gerçekleştiğini söylüyor.
GÖZLER YOLDA, KULAKLAR SESTE
Vanlılar, başta Futbol Köyünün mimarı Gündüz Tekin ONAY olmak üzere, Van Futbol Köyünü kuranlara, katkı sunanlara, katılanlara, emeği geçenlere, bu projeyle Van’ı tüm dünyaya tanıtanlara, futbol heyecanı yaratanlara, ortak paydayı ortak faydaya dönüştürenlere yürekten teşekkür ediyor. Van kamuoyu, Van ile TFF arasında yapılan, kayıtlara geçen, Futbol Köyü nişanının kısa sürede evliliğe dönüşmesi için gereken çabanın gösterilmesini arzu ediyor. B planı tamam diyen Vanlılar, Van Futbol Köyü A planının Milli Eğitim Bakanlığı, TFF, Van Valiliği, Van Belediyesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü arasında sağlanacak koordinasyon ile gerçekleşeceğine inanıyor. Bölge futboluna hizmet verecek olan, Van Futbol Köyünün gerçekleşmesini sabırsızlıkla bekleyen Vanlıların gözü yolda kulakları seste.
*Türkiye Spor Yazarları Derneği Van Temsilcisi