Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '12

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Geleneksel 13. Yörük Şenliği yapıldı

Geleneksel 13. Yörük Şenliği yapıldı
 

YÖRÜK ÇADIRLARI VE YÖRÜK BOYLARI


Burdur Aziziye yaylasında,  Elma Çukuru’nda 13. Yörük Şenliğinde, yayla kültürünün yokolmasından endişe duyan yörük boyları biraraya geldi.
 
Burdur-Bucak İlçesinde mermer işletmeciliği yapan iş adamı Mehmet Cadıl tarafından bu yıl 13. üncüsü düzenlenen Aziziye yaylası (Elma Çukuru) mevkisindeki Yörük Şenlikleri Burdur ve çevre illerden gelen Yörük boylarıyla davetliler eşliğinde sanatçıların katılımı ile yapıldı.
 
İlkadım Gazetesi haberine göre, Şenliğe Burdur Valisi Süleyman Tapsız, Burdur AKP Milletvekili Bayram Özçelik ve Hasan Hami Yıldırım, CHP Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Vali vekili Hamdullah Suphi Özgödek, Burdur Jandarma Alay Komutanı Yavuz Özfidan, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan, çevre illerden gelen yörük boyları katıldı.
 
Şenlikler her yıl olduğu gibi iki gün önce Aziziye yaylası Elma Çukuru’nda çadır kurmalarıyla başladı. Ancak yörüklerin geleneksel kıl çadırlarının yerine, görüntü kirliliği yaratan naylon ve brandadan malzemeden yapılmış çadırların şenlik alanında fazlaca yer alması dikkatlerden kaçmadı. Bu nedenle bazı yörük boyları mensuplarınca eleştirildi.
 
Konya Çumra İlçesi ve çevresi Yörük Beyi Ahmet Çoban,”Aziziye Yörük Kültür Şenliklerine her yıl bir grup olarak katılıyoruz. Yörük kültür geleneğimizin değişmez yanı olan kadın kıyafetlerini giymiş kızlarımız bunun en önemli kanıtıdır. Biz Yörük olarak Sarıkeçili kolundan geliyoruz. Bize has Yörük geleneklerinin artık unutulmaya başlaması elbette bizleri kaygılandırıyor. Ancak önemli olanın yürüklerin değişmemesi bizlere şevk veriyor. Üzerimizdeki giysiler ve konuşmalarımız ne kadar değişirse değişsin kültürümüz daha uzun yıllar yaşayacaktır.” Dedi.
 
Çoban konuşmasına devamla, “Aziziye yaylası elma çukuru mevkisinde yapılan şenlikler Burdur yöresi Yörük beyi iş adamı ve sanayici Mehmet Cadıl büyüğümüzündür. Elbette kendisini ve organizasyonunu eleştirmek bizlerin haddine değildir, elbette ki bazı önemli konularda yorum yapar isek sanıyorum kendisini üzmeyiz. Bir şeylerin değişmesi gerekiyorsa teknolojiye ayak uydurulması gereklidir. Biz Yörük beyleri ise geleneklerimizin sürdürülmesi için mutlaka çabamız olmalıdır.” Diye ifade etti. 
 
Çoban şu görüşleri ileri sürdü:
 
“Geçtiğimiz yıl burada kıl çadır kuran Yörük boylarından bazıları yok bunun nedenini bilmiyorum. Böyle bir organizasyonu yapmak insanları buraya çekmek kolay değil bunu fark etmemek körlük olur. Sizlere bir konuda hatırlatmada bulunacağım, göçer hayatı bırakmış yerleşik düzene geçmiş Yörükler ve bu geleneği bilmeyen kişiler yadırgadı ve bizler 1990 öncesinde Yörük olduğumuzu söylemeye çekinir olduk. Bu 1994–1996 yıllarına kadar sürdü.”
 
Çoban konuşmasına, “Sarıkeçili yörüklerinin çadırlarında direk 5 adet olur ve ülkemizdeki Yörük boylarının kimler olduğu çadırlarındaki direk sayısından anlaşılır. Bu nedenle de Aziziye yaylasındaki Yörüklerin böylesine görüntü kirliliği yaratan çadır gibi şeylerden hangi boylardan hangi obadan olduğu anlaşılamaz.” Diye son verdi.
 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..