Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '08

 
Kategori
Siyaset
 

Gerçek Atatürk ülkede ve dünyada uzun bir süre arası asla anlaşılamayacak. Kendi sözlerinden sebebi:

Gerçek Atatürk ülkede ve dünyada uzun bir süre arası asla anlaşılamayacak. Kendi sözlerinden sebebi:
 

"Baylar, bütün insanligin görgü, bilgi ve düsünüste yükselip olgunlasmasi, Hiristiyanliktan, Müslümanliktan, Budizm'den vazgecerek yalinlastirilmis bir dünya dininin kurulmasi ve insanlarin simdiye degin kavgalar, pislikler, kaba istek ve egilimler arasinda bir bataklikta yasadiklarini kabul ederek, bütün gövdeleri ve uslari agilayan kötülük etkenlerini ortadan kaldirmaya karar vermesi gibi kosullarin gerceklemesini gerektiren Birlesik Dünya Devleti kurma düsünün tatli oldugunu yadsiyacak degiliz..."

Mustafa Kemal Atatürk



İşte Mustafa Kemal Atatürk'ün bir fikir adamı, bir aydın olarak gerçek vizyonunu, nihai yeryüzü düşünü ortaya koyan sözler.

Bu bakış açısı, bu tatlı düş, Atatürk'ün hayatı boyunca taşıyıcısı olduğu parlak ve harikulade fikirlerin doğal bir ürünüydü. Atatürk gibi eski zamanların pek çok büyük düşünürünün, ütopyacısının da.

Ancak bugün malesef Atatürk'ün bu fikirlerine kulak verilebilecek, bu düzlemde bir ideoloji inşa edilebilecek, buna uygun bir dünyada yaşamıyoruz. Küreselleşmenin insanlığa, vadettiği olumlu şeyleri veren bir açılım olmak yerine, çılgın bir kapitalist sömürü düzeninin taşıyısı şeklinde gelişmesinden ötürü, kaba milliyetçiliğin, içe kapanmacılığın, korumacılık ve düşmanlık hislerinin, mutaassıplığın, dini hoşgörüsüzlüğün tavan yaptığı bir çağda yaşıyoruz.

Haşin küreselleşme ve finansal sömürünün çok yaygın bir araç halini aldığı, göçler nedeniyle birbirleriyle kaynaşan çeşitli toplulukların farklılıklardan ötürü faşizm girdabına sürüklendiği bir dönemde bırakın halkı, değme aydınlar bile çokça da haklı olarak kendi ülkelerinin ulusalcılığını, kendi din ve geleneklerinin savunuculuğunu yapmalıdır.

Ülkemiz çapında değerlendirecek olursak, bütün dünyanın birbirinin finansal ve hammaddesel rakibi olduğu, korumacılığın ve düşmanlık hislerinin çoğu zaman gereklilik halini aldığı, ulus devletlerin kimi çıkarlarını savunabilmenin sert yaklaşımlar gerektirebildiği bir dönemde Atatürkçü veya Kemalist çoğunluğun yukarıdaki evrenselci vizyonun kırıntısını bile ideolojilerine katık yapmasını beklemek safdillik olur.

Aynı şekilde dinin artık bir kimlik aracı haline geldiği, islamcılığın anti-emperyalizm sayıldığı, Atatürkçülerin haçlı-emperyalizm sıfatını kullandığı, en derin düşünürlerin, en ciddi bilim adamlarının bile Batı tasavvurları karşısında kimlik adına hiç olmadıkları kadar dindarlık haykırdığı bir dönemde, bütün dinlerin ortaklaşması gibi "emperyalist amaçlara hizmet eden!" bir fikirden yaygınlık beklemek de abesle iştigal eder.

Ben Atatürk'ü hep sevdim. Ama ben hep kendi bildiğim ve gerçek olduğuna inandığım bu büyük düşünce adamını sevdim. Yoktan bir ulus yaratabilen, ulusunun haklarını sonuna kadar dikçe savunabilen, ama birkaç yıl önce ülkesine saldırmış bir komutanı birkaç yıl sonra devlet başkanı olarak dostça konuk edebilen, başka milletler, ırklarla ilgili ağzından tek bir aşağılayıcı söz dökülmeyen, Anzak anıtındaki sözleri yazabilen, İslam'a saygı duysa da din kavramının aslında nelere karşılık geldiğini ve nasıl insanlık için gerçek bir faydaya dönüştürebileceğini çok iyi bilen Atatürk'ü sevdim. O Atatürk'e bugünün fikir dünyasında da yer olmayacağını, hatta o Atatürk yanlış Atatürk deneceğini biliyorum.

Bugün Lenin'ler, Stalin'ler, Mao'lar yıkıldı o kaldı deniyor. Doğru. Ama göreceksiniz, değişmiş, kendi belirttiği kötülük etkenleri ortadan kaldırılmış, bugün başka bakış açılarına şiddetle ihtiyaç duymak zorunda kalan insanların tahayyül edemediği bir gelecek dünyasında da bir fikir adamı olarak Atatürk ayakta kalacak.

 
Toplam blog
: 108
: 2011
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

İsmim Burak Çapraz. Buraya başladığımda 21'dim, öğrenciydim. Bir okul bitti ama hala öğrenciyim. İl..