- Kategori
- Sosyoloji
Göçler, nedenleri
Savaş, baskı, zulüm ve ekonomik nedenlerden dolayı insanlar bir ülkeden başka bir ülkeye göçerler.. Bunun dışında anlaşmalarla karşılıklı nüfus değişimleri (mübadele) ve eğitim maksadıyla dış göçler olmaktadır. Türkiye’de özellikle 1960'lı yıllardan sonra başta Avrupa ülkelerine olmak üzere ekonomik nedenlerden dolayı dış göçler meydana gelmiştir. Dış ülkelere olan bir diğer göç ise beyin göçüdür, iyi eğitim görmüş nitelikli bireylerin yurt dışına göç etmesidir. Dış göçlerle bir ülkenin nüfusunda artma veya azalma meydana gelebilir. ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkelerin 20. Yüzyılın başındaki nüfusları ile 2000'li yıllardaki nüfuslarının çok farklı olmasının nedeni bu ülkelere dışarıdan gelen göçlerdir. Şimdi Kanada başta olmak üzere bazı Avrupa devletleri pişman olarak aşağıdaki uygulamayı başlatmışlar. Bakalım ne derece başarılı olbilecekler. Bizde hala daha yol geçen hanı gibi her önümüze glenleri ülkemize dolduruyoruz. Türkiye’de işsizlik hat safada, ücret sistemindeki dengesizlik, patron-yöneticilerin yetersizliği, araştırma ve olanaklarının azlığı, yükselme fırsatı azlığı, bilimsel gelenek ve kültür eksikliği, daha iyi şehir yaşantısı özlemi nedeni ile gençlerimiz ve beyin güçleri dış ülkelere göç ediyorlar. Diğer yönden dışarıdan gelen göçler nedeni ile nüfus artıyor imkanlar kıstlanıyor. Gençlere fırsat verilmiyor.
NAHİDE ÇELEBİ
Kanada'yı terk edene 2 bin dolar
Kanada Sınır Güvenliği Ajansı, gönüllü olarak ülkeyi terk eden mültecilere 2 bin dolar verileceğini duyurdu.
Toronto başlatılan pilot uygulamayla, mültecilerin kendi ülkelerinde yeni bir hayata başlamalarına yardımcı olunması amaçlanıyor.
Kanada Sınır Güvenliği Ajansı (CBSA) ve Uluslararası Göç Örgütü Kanada Temsilciliği, başlattıkları pilot programla, gönüllü olarak ülkelerine geri dönmek isteyen mültecilere 2 bin Kanada Doları (3600 TL) ve tek yön uçak bileti teklif etmeye başladı.
Toronto genelinde başlatılan pilot uygulama, göçmenlik mahkemelerinde görülen iltica davalarını kaybedenler ile bu aşamaya gelmemiş ama davasından gönüllü olarak vazgeçmek isteyen mültecileri kapsıyor.
CBSA'nın internet sitesinden duyurulan program için mültecilerin ülkelerinde yeni bir hayata başlamalarına yardımcı olmanın amaçlandığı kaydedildi.
20 Avrupa ülkesinde aynı uygulamanın olduğu belirtilen programın tanıtımında, İngiltere'nin iltica başvurusu reddedilenlere 6 bin dolar verdiği hatırlatıldı.
Öte yandan, ülkesinde ölüm tehlikesi olması nedeniyle Kanada'ya sığındığını beyan eden mültecilere 2 bin Kanada Doları ve uçak bileti teklif etmenin, onların bu fiyata ölüme razı olmalarını istemekle aynı anlama geldiği kaydedildi.
Çek Cumhuriyeti'nden Kanada'ya sığınan ve davasını kaybettiği için sınır dışı edilecek olan Miroslav Kaleja ve avukatı Max Berger, ''Kim 2 bin dolar için öldürülmek üzere ülkesine dönmek ister ki?'' yorumunda bulundu.
CBSA kayıtlarına göre, Kanada'ya 2009'da 106 bin 530, 2010'da da 98 bin 380 kişi iltica etti. Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı, tasarruf önlemleri kapsamında son olarak mültecilere verdiği ücretsiz ilk sağlık kontrolü hizmetine son vermişti.