Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '13

 
Kategori
Güncel
 

Hedef ucuz işgücü

Hedef ucuz işgücü
 

AKP genç nüfusu arttırmak için mücadele veriyor. Sebep olarak ise Türkiye nüfusunun yaşlanması ve istihdama katılabilecek işgücü potansiyelinin yetersiz olması gösteriliyor. İstatistik yapılmış ve ileriki yıllarda bu durum Türkiye için sorun olacakmış.

Buna inanıyor musunuz? Milyonu aşan işsizin olduğu bir ülkede işgücü potansiyelinin azaldığı savına inanıyor musunuz? Türkiye'de işsizlik hiçbir zaman % 9'un altına inmedi. Öyle ki % 14'leri bulduğu da oldu. İşsizlik tek haneli rakama indiğinde hükümet bunu başarı olarak görüyor.

Tayyip en az üç çocuk diyordu, artık Allah ne verdiyse diyor. Birkaç yıl önce evine konuk olduğu Ardahanlı üç eşli ve 11 çocuklu işsiz bir adama maddi problemlerine tek çözüm olarak belediyeden yardımı gösterdi. Çünkü iş yok, iş imkanı veremez ama işgücü potansiyeli artsın diyor. Traji-komik bir durum.

Peki AKP'nin nüfus artışını bu kadar ısrarla desteklemesinin sebebi gerçekten çalışabilir insan sayısını arttırmak mı yoksa ucuz işgücü yaratmak mı?

Marks şöyle der; "yedek sanayi ordusu (işsizler kitlesi) kapitalistlere ücretleri alabildiğine düşük bir düzeyde tutma olanağı sağlar". Bugün asgari ücretin insanca yaşama imkanlarının çok altında gülünç denebilecek düzeyde olması Onun bu tezini doğrulamıyor mu?

Nüfus planlamasının bir hata olarak görülüp nüfusu arttırıcı politikalar uygulanması patronların dayatmasıdır. Kapitalistler işbirlikçileri, siyasi temsilcileri Tayyip'e bu konuda çağrı yapıyorlar. Çünkü artan nüfus "işsizler ordusu" yaratacaktır. Bu işsizler kitlesi patronlara ücretleri mümkün olduğunca düşük tutma olanağı sağlayacaktır. Bir örnekle anlatmak gerekirse patronun karşısına geçtiğinizde "bu ücrete razı mısın, beğenmiyorsan senin gibi binlercesi var" cevabını alırsınız.

Hükümet doğum yapan kadınlara çeşitli haklar getirerek çocuk yapmayı teşvik ediyor. Aile teşvik yasasıyla zaten maddi imkansızlar içinde olan insanlara yapılacak sadaka gibi yardım sadece geçici fayda sağlayacaktır.

Nüfusun az olduğu İskandinav ülkelerinde bir genç lise mezunuyken dahi dolgun bir ücretle işe başlayabiliyor. Çünkü patron ona muhtaç, o patrona değil. Ya dışarıdan göçmen nüfusla işçi ihtiyacını karşılayacak ya da iyi bir maaşla tecrübesiz bir elemanı bile kabul edecek. Ayrıca bu ülkelerde işsiz olan az sayıda insan da işsizlik ödeneği ile geçimlerini çok rahat sağlayabilmektedirler.

Bu durumda şunu sormak gerekir; nüfusu fazla, genç, işsiz ya da üç kuruşa çalışan sefil insanların olduğu suç oranlarını arttıracak koşulların var olduğu bir ülke mi daha iyidir yoksa nüfusu yaşlı ama maddi imkanları iyi, halkın refah içinde olduğu ve bu sayede de suç oranlarının en aza indiği bir ülke mi daha iyidir?

Kimseyi kandırmayın. Amaç ucuz işgücü yaratmaktır. Patronlar kendilerine üç kuruşa çalışacak köle arıyor. Hükümet de onların bu arzularına cevap veriyor.

 
Toplam blog
: 45
: 1915
Kayıt tarihi
: 28.03.12
 
 

1981 yılında Bursa'da doğdu. İnönü Üniversitesi Tarih Bölümü ve Uludağ Üniversitesi Türkçe Eğitim..