Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '08

 
Kategori
Haber
 

İstiklal Gazisi 105 yaşında öldü

İstiklal Gazisi 105 yaşında öldü
 

Asteğmen rütbesiyle Afyon Cephesi’nde Kurtuluş Savaşı’na katılan, İstiklal madalyası sahibi Mustafa Şekip Birgöl dün sabah vefat etti.

İstiklal Madalyası sahibi, Kurtuluş Savaşı'na katılan hayattaki son gazi Mustafa Şekip Birgöl, 105 yaşında hayatını kaybetti. Haydarpaşa GATA’da dün sabah saatlerinde vefat eden emekli Albay Birgöl, cuma günü Selimiye Camii'nde öğle düzenlenecek cenaze töreninin ardından, Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Kadıköy Kozyatağı'ndaki evinde eşi Ayşe Birgöl'le birlikte yaşayan son İstiklal gazisi Birgöl, yaşlılık nedeniyle ağustos ayından beri Haydarpaşa GATA’da tedavi görüyordu.
Ayşe Birgöl, eşinin son zamanlarında sağlık sorunları yaşadığını ve konuşamadığını, bu nedenle işaretlerle anlaştıklarını söyledi. Birgöl, "Savaşta Atatürk'le çay içtiğini anlatırdı. O dönemde genç bir teğmenmiş. Savaş yıllarının çok zor geçtiğini söylerdi" dedi. Birgöl, askeri yetkililerin de sık sık son gaziyi ziyaret ettiklerini sözlerine ekledi.

Asteğmen Birgöl
İstanbul Üsküdar'da 1903 yılında doğan Mustafa Şekip Birgöl'ün babası ve dedesi, deniz subayıydı. İlkokulu Hasanpaşa, ortaokulu Bursa Işıklar Askeri Okulu'nda, liseyi Edirne Kuleli Askeri Lisesi'nde okuyan Mustafa Şekip Birgöl, daha sonra Harp Okulu'na girdi. Birgöl, 7 kuşaktan deniz subayı olan dedelerinin aksine, 15. Fırka 45. Alay'dan Piyade Mülazım (Asteğmen) rütbesiyle Afyon Cephesi'nde Kurtuluş Savaşı'na katıldı.

Büyük Taarruz'da da bulunan Mustafa Şekip Birgöl, düşmanın İzmir'de denize dökülmesinin ardından Samsun'daki kıtasına döndü. 1928 yılına kadar Samsun'da görev yapan Birgöl, daha sonra Sarıkamış, Bayburt ve Muğla'da görev yaparken, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra çıkan bazı ayaklanmaların bastırılmasında fiilen görev yaptı. Çanakkale Eğitim Alayı, Ezine Dağ Tugayı ve Gelibolu 4. Tümen'de de görev Yapan Mustafa Şekip Birgöl, 13 Eylül 1952'de albaylıktan emekli oldu. (Kaynak:Milliyet)

Son Gazimize Allah’tan rahmet ailesine baş sağlığı diliyorum. M. Şekip Birgöl ile ilgili daha önce de blog yazmıştım.

Duyarsız bir toplumuz... Herşey için geç kalan bir toplumuz... :(

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=103263

 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..