- Kategori
- Türk Mutfağı
Kayseri Mantısı

kayseri mantısı
Kayseri mantısının içini, bazı kişiler kıymayla bazıları ise çökelek ve mayadanoz karışımı ile yaparlar. Ama ben kıyma ile yapıyorum.
YAPILIŞI: 4 bardak un geniş bir kaba elenir, ortası havuz şeklinde açılır ve havuzun içine 2 çay kaşığı tuz eklenir, 2 yumurta kırılır 2 bardak su konularak karıştırılır ve hamuru yuğurulur, dinlenmeye bırakılır. Bir kaba rendelenmiş 1 soğan ve 250 gram kıyma, 2 çay kaşığı tuz konularak iyice yğrulur, içine yarım demet yaprak şeklinde maydanozlar kıyılarak karıştırılır, 2 çay kaşığı karabiber, arzu edilirse kırmızı biber de konulabilir. Dinlendirilen kulak memesi kıvamındaki hamur merdane ile açlır sonra oklava ile böreklik yufka kalınlığında açılır. 2 parmak genişliğinde şeritler halinde kesilerek, üst üste konulur ve kare şeklinde kesilir, kesilen karelerin içine küçük kıymalar konularak elle bastırılır, önce 2 ucu birleştirilir, sonra diğer 2 uç birleştirilerek unlanmış tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 5 dakika fırınlanıp çıkartılır, soğumaya bırakılır. Geniş bir tencerede kaynayan tuzlu su içine teker teker atılarak 15-20 dakika pişirilir, süzüldükten sonra servis tabağına alınır. Bir tavada 4 kaşık tereyağı eritilir içine sulandırılmış salça eklenir 3 dakika kavrulur ve yarısı mantının üstüne gezdirilir .Sarımsaklı yoğurt döküldükten sonra diğer yarısı tekrar mantıya ilave edilir. Üzerine kuru nane, sumak, kırmızı pul biber serpilerek servis yapılır. Afiyet olsun.
NAHİDE ÇELEBİ