Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '12

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Marketlerden kartla para çekmenin alt yapısı hazır mı?

Marketlerden kartla para çekmenin alt yapısı hazır mı?
 

Market ve ATM


Alışveriş merkezlerinde marketlerde artık post makinelerinin yeni sürümlerinden vatandaş para çekebilecek. Bu uygulama çok cazip ve kolaylık gibi görünse de bazı sorunları da beraberinde getirecek.

Pilot bölgelerde uygulamalar başlatılmış. Aslında bu konuyla ilgili vurgu yapmak istediğim şudur; Para kontrolü sadece parayı eline alıp göz kararı teyit etmek demek değildir. Alışverişlerin yoğun olduğu mekanlar da ise bu kontrol çok daha zordur. Kaldı ki her banknotun kendine has özellikleri farklıdır. Kağıdın filigranı, rengi. Baskı özellikleri, kalınlığı, kalitesi hatta hışırtısı bile paranın sahte olup olmadığının önemli belirtilerindendir.

Kalpazanların yüklü miktarda paraları belli marketlerde eritmeleri sonrasında satarak paraya dönüştürüp bankaya yatırmaları ve parça parça  toplam da  yüklü para çekmeleri olasılıklar içinde, yani marketler bazı olaylara kurban olabilir.

Kasaya giren para muhasebe aracılığı ile belli bir ciro olarak bankalara gönderilmektedir. Bu riskler bankaya havale edilip, bankaları para aklama veya ayıklama merkezleri haline getirebilir mi? Müşterinin çekmek isteyeceği  parası zaten bankadadır temas etmek istediğim kalpazan alışverişlerinin geri dönüşümü. Şimdiye kadar yüzlerce hatta binlerce markette para döngüsü olmakta ve böyle bir risk göze çarpmadı denilebilir. Ancak para ödemeleri para üstü vermek kadar kolay bir şey değildir. Şuna kısaca kasaların yanına ya da belirlenmiş belli kasaların yanına ATM ler konacak denseydi anlardım. Fakat durum farklı, en az 10 TL lık alışveriş yapacaksınız makine sizi tanıyacak ve akabinde para çekme talebinde bulunabileceksiniz. Çektiğiniz paraların sağlamlık garantisini size banka gibi verebilecek mi? Zira her bankanın market market dolaşıp özel ödeme kasalarına kontrolden geçmiş para yerleştirmeyeceği göz önüne alındığında bu mağazanın cari muhasebesinde önemli bir hareketlenme ve değişime neden olacaktır. Varsayalım marketler kendi para akışları ile bu ödemeleri gerçekleştirecekler mağazanın bu işlemden karı ne olacaktır? Para naklinden makinelere yerleştirilmesine kadar belli bir atm sistemi gerektiren bir ortamda alışveriş arasında ya da sonunda para çekimi ne kadar sıhhatli olacak?

Hesaptan çekilen paraların valör tarihi ve faizinde etkilenme olacak mı? Sadece kredi kartlarından mı para çekilişi yapılabilecek? Bugün normal bir tasarruf hesabına ait bankamatik bir kartla alışveriş yapılamıyor. Bu sağlanacak mı? Yoksa sadece kredi kartlarından nakit çekim yapılacaksa nakit avansın faizi işleyeceğinden astarı kürkünden pahalıya gelmeyecek mi? Daha birçok soru var muhakkak şuan aklıma gelmeyen ancak içimde bir kuşku var vatandaş olarak.Sanırım yeterli bilgilendirme yapılması gerektiği gibi market çalışanlarının da gerekli ek bir eğitimden geçmeleri gerekmektedir.

 

 
Toplam blog
: 181
: 1067
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

1957 Eskişehir doğumlu, Esk.A.Ü İşletme, İşbankası emeklisi, İstanbul Büyükçekmece de yaşayan, ST..