- Kategori
- Dünya Mutfakları
Mattake gohan

Bu mevsimde hemen herkesin yemek istediği bir pilav türü. MATTAKE adı verilen çam ağaçları altında nadir olarak bulunan, markette oldukça yüksek fiyatta satılan, bir tanesı 10 dolar civarında, bir mantar türü.
Öğleden önce alışverişe gittim. Yemek vaktine yetişemeyeceğimi haber vermek için eşime haber vermek istedim. "Gecikiyorum ama öğlen için yiyecek aldım." Diye haber vermek istedim. Telefondaki sesi biraz değişikti. "Biliyor musun annem ....."diye başlayınca kayınvalideme bir sey oldu diye düşündüm, bir iki saniye içinde dün cenaze törenine katıldığımız iki yakınımız geldi. Kadıncağıza bir sey oldu sandım . Meğerse eşim yemek yemekle meşgulmuş. Sabahın erken saatinde dağdaki arazisine gidip kayınpederimin bulduğu özel mantarla pilav yapmış ve bizimle paylaşmak istemiş kadıncağız.
Mattake yukarıda acıkladığım gibi mantarın adı. Gohan ise hem katık hem de sade pişmiş pirince verilen ad. Pirinç, dilimlenmiş mantar ve bazan ince kıyılmış havuç pirinçle karıstırılıp soya sosu, mirin ve sake eklenerek özel tenceremizde pişiririz. Büyük küçük herkesin sabırsızlıkla yemeği beklediği bir yemek.
Çok nadir bulunduğu için fiyatı yüksek. Ama pirince verdiği aroma çok nefis. Kayınpederim özenle arazisini tarar . Üç dört tene bulundu mu bayram sevinci gibi ....Övünerek gösteri bizlere .
Yurt içinde bulunup üretilenlerin fiyatı yüksek ama komşu ülkelerden gelenlerin fiyatı daha ucuz. Özellikle Çin'den gelenlerin. Ancak o ülkeden ıthal edilen hemen her üründe kimyasal koruyucuların oranının çok olması bizleri ürkütüyor. Yetkililer insan sağliğına zarar verecek düzeyde değil dese de az alıp yerli malı almayı yeğliyor birçok kişi. Atın ölümü arpadan olsun ...diye o ürünleri tüketenler de var kuşkusuz.
Neyse bir çanak da ben yedim MATTAKE GOHAN ...Yanında uzak doğuya özgü çayla. Benim öğlen yemeğim idi.
Türkiye de iken kültür mantarı dışında mantar yemeyen ben için değişik bir yemek türü. Severek ve tadını almak için mantarı yavaş yavaş yiyorum. Bir çanak da oğlum için var ....