Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '08

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Moda nedir?

Moda nedir?
 

Talep değil ihtiyaç yaratır


Moda nedir? Türk dil kurumu sözlüğünde tanımı aynen şudur:

1. Değişiklik gereksinimi veya süslenme özentisiyle toplum yaşamına giren geçici yenilik.

2. Belirli bir süre etkin olan toplumsal beğeni, bir şeye karşı gösterilen aşırı düşkünlük

3. sıfat Geçici olarak yeniliğe ve toplumsal beğeniye uygun olan

Bunu öğrendikten sonra modanın neler getirdiğini neler götürdüğünü tartışalım. İnsan var olduğundan bu yana beğenme ve beğendirme telaşı içindedir. Bulunduğu toplum içinde popüler olma yarışıdır bu aslında. Yaşlara göre değişir ma her zaman vardır. Popüler olmak için türlü yöntemlere başvurulur. Bu yöntemler kişinin fizik yapısı, becerisi ve zekası ölçütünde değişkenlik gösterir. Toplumsal yaşam içinde bazen kendi kararlarımıza ve değerlendirmelerimize göre yaşarız bazende toplumun kabul ettiği genel yargılara göre yaşarız. Çok popüler bir ünlünün yaşamı bazen kişilere örnek olur.

Ekonomik olarak bakarsak üretim sanayi daha fazla kazanmak için bazı yöntemler geliştrimiştir. Fazla kazanmanın standart yolları vardır. Bunlardan biride daha çok satış yapmaktır. Daha çok satış için iki seçenek vardır. Bunlardan bincisi ürünün reklamını yapmak tanıtmak, ikincisi ise ihtiyaç yaratmaktır. İhtiyaç yaratmak reklamla da olur ama başka türlü yöntemleri vardır. En basit en güçlü ve etkili yol da modadır. Hangi güç size daha eskimemiş bir sene önce aldığınız ucu küt botlarınızı giymekten alıkoyabilir. Tabiki modanın gücü. Bu sene sivri burunlu botlar oda olur tezgahları süsler siz yepyeni botunuzu atar ucu sivrisinden alırsınız. Acaba daha güzel olduğu için mi? Hayır moda olduğu için. Çünkü bir sene önce o sivri burunlu ayakkabıyı bedava verseler almazdınız çünkü küt burunlar modadır. Bir sene sonra daha burunlar sivridir ama ucu kalkıktır. Bir sene sonra topuklar incedir. Bir sene sonra renk değişir. Bir sene sonra bağcık değil fermuar olur. Sonuçta size bir şekilde her sene yeni ayakkabı aldırırlar. Giyiside bunu yapmak daha kolay. Renk değişir model değişir. Bir zamanlar moda olan geniş paça pantolonlar ile dalga geçmedik mi? Eski fotoğraflara bakıp bakıp, eski filmleri seyredip gülmedik mi? Ama geniş paça pantolonlar bir moda oldu herkes giydi.

Moda nasıl yaratılır. Eskiden zordu ama şimdi daha kolay. İletişim çağında herşey çabuk duyulup görülüyor. Üreticeiler toplanır kararlar alınır renler tespit edeilir. Üretim ona göre yapılır. Aslıda bu bir anlamda tekelciliktir. Üreticiler tek başına hareket etmez birlikte hareket ederler. Yani bir firma kırmızı pembe tolarında üretip diğer firma sarı yeşil başka bir firma mavi kahve tonlarında tişört üretmez.

Bir büyük silah da ünlülerdir. Halkın kabul ettiği sevdiği saydığı ünlüler ne giyer ne yaparsa biz onları sevenlere aynını yapmaya çalışır. Maddi güç çerçevesinde herkes modaya uymaya çalışır. Kimisi ojinal ürün alırken kimisi taklit alır. Hatta okadar ileriye gittiler ki cilt bakım ürünlari sanayi yeni pazar yaratmak için metroseksüel erkeği yarattı. Amaç ortada kadınlara yönelik pazar sınıra dayandı yeni pazar yaratmak için insan nüfusunun diğer yarısını hedef seçti. Kısmen başarılı da oldular. İnsanların farklı oma duyguları, toplumsal sikolojileri, tüketim çılgınlığını tetikledi. He birimizin evinde aldığımız 2-3 gün kullanıp bir kenara bıraktığımız bir sürü ürü yok mu? Hepsine yazık aslında. Bu biraz da yapacak başka bir şey bulamamaktan kaynaklanıyor.

Şimdi ülkemizi geriye götüren lüks tüketim alışkanlığıdır. İhtiyaç yok iken alınan herşey de lükstür. Bize dayatılarak yaptığımız herşeyden vazgeçmemiz lazım. Bizim için neyin iyi neyin kötü olduğuna biz karar vermeliyiz. Araştırıp öğrenmeden vazgeçmemeliyiz. Bize dayatılan herşey hemen kabul etmemeliyiz. Düşünmeden hareket etmemeliyiz. Çok zengin olabiliriz, her sene bir ayakkabı alacak paramız olabilir ama yine de bunu yapmamalıyız. O parayı yatırıma araştırma geliştirmeye ayırmalıyız. Dinimizde bunu emretmiyor mu? İsraf kötüdür. Ne olur ihtiyacımız olmayan hiç bir şeyi almayalım yoplumda saygınlık kazanmak istiyorsak bu nu giyimle kuşamla makyala değil iyiliğimizle, sevgimizle, zekamızla yapalım. Boş şeyre değil daha mantıklı şeylere zaman ayıralım. Yardıma ihtiyacı olanlara koşalım.
Yeni ürünler tabi ki çıkacak, seçeceğiz alacağız kullanacağız giyeceğiz ama ihtiyacımız varsa.

 
Toplam blog
: 21
: 918
Kayıt tarihi
: 19.11.08
 
 

Bir blog oluşturmamın en büyük nedeni ülkemiz ya da dünyadaki bir çok olayda yapılan yorumlarla hemf..